Gündemde vergi indirimi de vergi artışı da yok

Gündemde vergi indirimi de vergi artışı da yok

Maliye Bakanı Şimşek, "Şu anda gündemimizde ilave herhangi bir tedbir yoktur. Bu sene için gündemimizde ne vergi indirimi var ne vergi artışı var"

Gündemde vergi indirimi de vergi artışı da yok
16px
24px
15.04.2013 15:12
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşan seçimlerin mali disiplini bozmayacağını belirterek, mali politikalarının kararlılıkla uygulanmaya devam edileceğini vurguladı. Şu anda gündemlerinde 2013 yılı için ne vergi indirimi ne de vergi artışı gibi ilave herhangi bir tedbir bulunmadığını ifade eden Bakan Şimşek, çözüm sürecinin Türkiye'nin uzun vadede iddialı hedeflerini gerçekleştirmesi için olmazsa olmaz olduğunun altını çizdi.

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıkta "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2013 Yılı Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Vergi gelirlerindeki olumlu gidişatın birkaç faktörden kaynaklandığını belirten Bakan Şimşek, bunlardan ilkinin iç talepteki nispi toparlanmanın talebi olumlu etkilemesi olduğunu söyledi. İkinci olarak 2012 yılında mali disiplini sağlama yönünde bazı tedbirler alındığını anımsatan Bakan Şimşek, bu tedbirlerin bir yansıması söz konusu olduğunu ve alınan kararların yerindeliğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. 2012 yılının son çeyreğinden itibaren BOTAŞ'ın vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi ve geçmiş dönem borçlarını bir plan çerçevesinde ödemeye başlamasının da bu performansta etkili olduğunu vurgulayan Şimşek, bu vesileyle özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a teşekkür etti.

 Bakan Şimşek, Elektrik dağıtım şirketlerinin tamamen özel sektöre geçmesiyle birlikte, enerji sektöründeki birtakım sıkıntılarının çok daha hızlı giderileceğini, nakit akışı problemlerinin çözüleceğinin altını çizdi.

"YAKLAŞAN SEÇİMLER, MALİ DİSİPLİNİ BOZMAYACAK"

2013 yılı faiz dışı denge hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğini söyleyen Bakan Şimşek, "Türkiye yine dünyada bütçe performansı, kamu borç dengesi açısından, güçlü bir ülke konumunu koruyacak. Biz mali disipline önem verdik. Vermeye de devam edeceğiz. Orta Vadeli Program'da tabii ki bizim bir takım hedeflerimiz var. Bu hedefleri gerçekleştirmek üzere mali disiplin anlayışını güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Mali politikamızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Kamuda yapısal reformların hızlandırılmasına elimizden geldiğince destek vereceğiz. Bize sıkça sorulan bir soru var; "Yaklaşan seçimler, mali disiplini bozacak mı?' Hayır bozmayacak. Hükümetimizin ortaya koyduğu performans bellidir. Biz bütçelerimizi o çerçevede yapmadık. Yapmayacağız. Gereken makro çerçeveyi çiziyoruz. Küresel ekonomideki, Türkiye'deki ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Bu gelişmeler çerçevesinde gerekli tedbirleri alacağız" diye konuştu.

"BU SENE İÇİN GÜNDEMİMİZDE NE VERGİ İNDİRİMİ VAR NE VERGİ ARTIŞI VAR"

Bakan Şimşek, bazı dönemlerde ekonomiyi canlandırma ihtiyacı duyulduğunu ifade ederken, "Dönem gelir ekonomiyi canlandırma ihtiyacı duyarsınız, dönem gelir tabi ki mali disiplin diğer sıkıntıları aşmak adına çok ön plana çıkar. Şu anda gündemimizde ilave herhangi bir tedbir yoktur. Bu sene için gündemimizde ne vergi indirimi var ne vergi artışı var" diye konuştu.

"ÖTV'LERDE ANORMAL BİR ARTIŞ YOK"

ÖTV gelirlerinde anormal bir artış olmadığına da değinen Bakan Şimşek şu açıklamalarda bulundu:
 "ÖTV'de eğer BOTAŞ'ın rakamlarını dikkate alırsanız o kadar bir artış yok. Şu anda BOTAŞ'ın yaptığı ödemeler bu sene için 2 milyar TL. Bunun yaklaşık 700 milyon TL'si cari vergi ödemeleri 1.3 milyar TL'si ise geçmişte kalan borçların ödenmesi yönelik. Dolayısıyla anormal bir artış var mı yok mu, tedbirlerde aşırıya gitmiş miyiz gitmemiş miyiz bu konuların o çerçevede değerlendirilmesinde ben fayda görüyorum. Geçen sene zor bir yıldı. Oradaki satış rakamlarına, ithalat rakamlarına da bakmamız lazım. Değerlendirmelerimizi yaparken, sağlıklı yapabilmemiz için birden fazla veriye bakmamızda fayda var."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde