Günde 15 TL’ye Suriyeli işçi

Günde 15 TL’ye Suriyeli işçi

Savaştan kaçıp Türkiye’de hayata tutunmaya çalışan Suriyelilerin bir iş kapısı da OSTİM oldu. Bazı işyerlerinde günlük 15 lira ücretle çalışan Suriyeliler, geceyi de derme çatma barakalarda geçiriyor

Günde 15 TL’ye Suriyeli işçi
16px
24px
15.12.2015 06:09
ABONE OLgoogle
Türkiye’ye çeşitli yollardan gelen Suriyeliler, sanayi sitesi OSTİM’de Kaçak işçi oldu. OSTİM’de günlük 15 liraya çalışan, baraka ve şantiyelerde yatıp kalkan Suriyeliler, başta yangın olmak üzere çeşitli tehlikelerle karşı karşıya.

Tüm Türkiye’deki sayıları 2 milyonu geçen, çoğu kaçak yollarla Türkiye’ye giren Suriyeliler, Ankara’da hayatta kalmak için çok çeşitli yollara başvuruyor. Pek çoğu dilenen, günübirlik işlerde çalışan, atık toplayan Suriyelilerin bir durağı da OSTİM oldu. İş kaynaklarından edinilen bilgiye göre, çoğu genç yaştaki pek çok Suriyeli, OSTİM sanayi sitesinde kaçak şekilde çalışmaya başladı. 

Barakada kalıyorlar

Türk işçilerden ucuza, günde 15 liraya çalışan gençler aynı zamanda sanayi sitesini barınak olarak da kullanıyor. Sabahtan küçük sanayi işi yapan dükkanları açan Suriyeliler, yemeklerini yiyip yevmiyelerini aldıktan sonra kendilerine ayrılan barınaklarda kalabalık gruplar halinde yatıyor. Suriyelilerin hiçbirinin sigortası ya da olası kazalara karşı güvenceleri bulunmuyor.

OSTİM’de iş yapan Suriyeliler, yoksullarla sınırlı değil. Mal ve para varlığıyla Türkiye’ye kaçan bazı Suriye vatandaşlarının da sanayi sitesinde işletme satın alıp Türk esnafa rakip olduğu öğrenildi. Sermaye sahibi Suriyelilerin pek çoğunun, kârlarını artırmak için ucuz işgücü kaynağı olarak yine Suriyelileri işe aldığı belirtildi.

TİSK’in geçtiğimiz günlerde yayımladığı rapora göre sayıları önümüzdeki yıllarda 3 milyonun üzerine çıkması beklenen Suriyeli mültecilerin arasında üniversite mezunu olanların sayısı sadece 35 bin civarında. Bu da eğitimsiz Suriyelilerin buldukları her işte çalışmak zorunda kalmaları anlamına geliyor. 

Yangın tehlikesi

Sanayi sitelerinde kalan sigortasız işçiler çeşitli tehlikelerle de karşı karşıya. Bunun bir örneği geçen ay İstanbul’da çıkan bir yangın oldu. Bayrampaşa’da bir sanayi sitesinde çıkan yangında mahsur kalan işçiler son anda kurtarıldı. İtfaiye ekipleri, yangın nedeniyle mahsur kalan Suriyeli işçileri kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti. Yangının, sanayi sitesinde çalışan Suriyeli işçilerin ısınmak için yaktığı elektrikli sobadan çıktığı iddia edildi.
 
OSTİM’DE ÇALIŞAN 60 BİN KİŞİ VAR...

OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı ise, “Burada 60 bine yakın çalışan var. Bölgemizde güvenliği sağlıyoruz. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili eğitimleri, ruhsatları biz veriyoruz. Bize kayıtdışı çalışan Suriyelilerle ilgili intikal eden bir şey yok. Olumsuz bir şey olsaydı mutlaka intikal ederdi. Bazen OSTİM’in dışındaki hurdacılarda bir şey olsa bile OSTİM’e mal edilebiliyor” diye konuştu.
Mithat Yurdakul/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde