Günay'dan "Korsan"a alternatif

Günay'dan "Korsan"a alternatif

Bakan Günay'ın fikir ve sanat eserlerini korsanlardan korumak için ilginç önerisi...

Günay'dan "Korsan"a alternatif
16px
24px
09.08.2009 17:40
ABONE OLgoogle

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fikir ve sanat eserlerinin yasa dışı olarak çoğaltılıp satılmasıyla mücadele etme konusunda, sanat eserlerinin fiyatlarını halkın alım gücüne göre makul fiyatlara indirmenin de önemli bir çözüm yöntemi olabileceğini söyledi.

İstanbul'da sektör temsilcilerinin katıldığı "Türk Sinema Sektörüne İlişkin Çözüm Arama Toplantısı" sonrası basına bir değerlendirme yapan Günay, 2846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda düzenlenmesi gereken unsurlarından söz etti.

Tüm yasal düzenlemelere rağmen "korsan yayınların önünün alınmadığına" işaret edilmesi üzerine, "Bu bizim temel meselelerimizden birisi. Yasa bazı önlemler getirdik. Bu konuda yaygın yeni bir çalışmaya ihtiyacımız var." diyen Günay, "korsan" nitelemesine "çok masum bir kelime" diyerek karşı olduğunu dile getirdi. Bu nitelemeyi bakanlık literatüründe de çıkaracaklarını ifade eden Günay, şunları söyledi:

"Korsan nitelemesi işe masumiyet katıyor, bu hırsızlıktır. Belki bu sanat eseri, fikir ürünlerine daha kolay ulaşımı sağlayacak önlemlerin de alınması gerekiyor. Bir sanat eseri ortalamamızın alım gücüne göre pahalıysa onu makul fiyata indirmek de önemli bir çözüm yöntemi olabilir.

Sponsorluklar bulalım veya kamudan öyle teşvikler getirelim ki, kültür ürünlerini kolay ulaşılabilir hale getirelim. İnsan bir kitap almak istiyorsa gidip korsandan alma gereği hissetmesin. Arada makul bir fark olsun. Şu anda bazen 10 katın üzerinde çıkan fiyat farkları oluyor ki sizin o sektörle mücadele etmeniz bu fiyat farkıyla çok zor. Fikir ve sanat eserlerini halkın kolay ulaşabileceği mekanlara imkanlara kavuşturmamız da gerekiyor ve belki de, asıl üzerinde çalışmamız gereken de budur diye düşünüyorum."

TÜRK SİNEMASI

Günay, Türk sinemasının, son yıllarda, kamunun yaptığı sınırlı desteğe rağmen çok önemli başarılara imza attığını da vurgularken, sorunları bildikleri ve aşmaya çalıştıkları ifadesiyle şunları söyledi:

"Bunun için de yabancı ve ortak yapımların vergi iadesi konusunda yaptığımız bir yasal düzenleme oldu. Bundan daha fazlasına ihtiyacımız olduğunu bu alanda hem yerli hem yabancı yapımcıyı Türkiye'de film yapmaya özendirecek olan teşvik önlemlerine ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Biz bu konuda zaten uzunca bir süreden bu yana ilgili bakanlıklarla çalışıyoruz. Bundan sonra da çalışmalarımız daha fazla hızlanacak."

Günay, ayrıca sinema söktürün sadece Kültür Bakanlığı tarafından değil, TRT gibi güç ve kaynak taşıyan kurumlarca desteklenmesinin de gündeme geldiğini kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde