Gümrükte şifrem çalındı mazareti olmayacak

Gümrükte şifrem çalındı mazareti olmayacak

Yazıcı, Atatürk Havalimanında yapılan gümrük operasyonu ile ilgili gümrük çalışanı olup da ulaşılamayan, aranan kişinin bulunmadığını, operasyonda 16 kişinin tutuklandığını söyledi.

Gümrükte şifrem çalındı mazareti olmayacak
16px
24px
26.01.2011 17:46
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Atatürk Havalimanında yapılan gümrük operasyonu ile ilgili gümrük çalışanı olup da ulaşılamayan, aranan kişinin bulunmadığını, operasyonda 16 kişinin tutuklandığını söyledi.
     Yazıcı, İstanbul Ticaret Odasında (İTO) düzenlenen ''Gümrükte Uzlaşma Platformu Paneli'' sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Torba Yasa içinde gümrükteki iş ve işlemlerle ilgili uzlaşmayı esas alan bir uygulamanın söz konusu olacağını, bu uzlaşma kapsamına kesinlikle suç teşkil eden, cürüm ve kabahatlerin dahil olmayacağını belirtti. 

     Atatürk Havalimanındaki gümrük operasyonunda son gelişmelere ilişkin sorular üzerine Yazıcı, şunları kaydetti: 

     ''Gümrüklerde ulaşılamayan kişi yok. Atatürk Havalimanında gümrük çalışanı olup da ulaşılamayan, aranan kişi yok. Tutuklanan kişi sayısı da 16. Bu operasyon kapsamında hem gümrükte çalışan hem de gümrükte işlem yapan memur statüsünde olmayanlar da var. Ulaşılamayanlar onlar mı bilmiyorum. Ama memur olup da ulaşılamayan kişi bulunmuyor. Bizim başından beri arkadaşlarımıza söylediğimiz şudur: Etik kural ihlali konusunda toleransımız sıfırdır. Bu alanda ihlali olan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Biz gümrüklerde bu kuralı yerleştireceğiz.'' 
     
    ''AYKIRI DAVRANANLAR AYIKLANACAK''
     
     Operasyonların bundan sonra devam edip etmeyeceği yönündeki sorusunu yanıtlayan Bakan Yazıcı, şunları söyledi:
     ''Operasyonlar devam edecek. Bizim araştırmamız, incelememiz devam ediyor. Bize gelen, ulaşan ihbarlardan ciddi bulduklarımızı, içeriğinde olay tarifi varsa, somut olay tarifi varsa bunun üzerine gidiyoruz. Nitekim operasyonun başlangıç vesilesi olan ihbar mektubundaki isim de hayali bir isim... Ama burada ciddi bir olay tarifi vardır. Bunu soruşturduk.'' 

     Gümrüklerle ilgili operasyonun sadece 7 Ocakta yapılan ve devam eden operasyondan ibaret olmadığının altını çizen Yazıcı, 7 Ocakta yapılanın müfettişlerin haziran ve temmuz ayında savcılığa sundukları rapor çerçevesinde gerçekleştirildiğini, müfettişlerin incelemelerini sürdürdüğünü belirtti.
     Hayati Yazıcı, gümrüklerde görev alanların çok özverili çalıştıklarını, buna aykırı davrananların ayıklanacağını ifade ederek, ''Son 3-4 yıl içinde yaptığımız soruşturmalarda konu edilen gümrük çalışanı 540 kişi, soruşturma yapmışız. 123 gümrük mensubunun işine de son vermişiz. Bu, olaylara nasıl hassasiyetle yaklaştığımızın bir göstergesi'' dedi. 

     Operasyon sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda müfettişlerin raporlarını tamamlamak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Yazıcı, ağustos ayında hayali ihracat konusunda büyük operasyon gerçekleştirildiğini hatırlattı. 
     
     ''ŞİFREM ÇALINDI MAZERETİ OLMAYACAK''
     
     Devlet Bakanı Yazıcı, 10 ili kapsayan hayali ihracat operasyonunda gümrükte çalışanların şifrelerinin kullanıldığına ilişkin bulgulara erişildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     ''Bu, önemli bir sorun. Bir daha böyle bir olay yaşanmaması için tek kullanımlık şifre ürettik. Bununla kişi, yaptığı işlem için ürettiği bir şifreyi kullanacak. Bir daha 'benim şifrem çalındı, alındı, kayboldu' deme mazereti olmayacak. Bu çok önemli güvenlik aygıtı. Bunu yeni devreye soktuk. Arkadaşlarımız bundan sonra bu alanda suiistimale, ihmale mahal vermeyecek bir imkana kavuşmuş olacak.'' 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde