‘Gümrükte kaybolan 15 milyon lira değerindeki altına ne oldu?’

‘Gümrükte kaybolan 15 milyon lira değerindeki altına ne oldu?’

Umut Oran, geçen yıl İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yakalanan ve Reza Zarrab’a ait olduğunu belirttiği 1,5 ton altınla ilgili iddialarını sürdürüyor.

‘Gümrükte kaybolan 15 milyon lira değerindeki altına ne oldu?’
16px
24px
10.07.2014 10:16
ABONE OLgoogle
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, geçen yıl İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yakalanan ve Reza Zarrab’a ait olduğunu belirttiği 1,5 ton altınla ilgili iddialarını sürdürüyor.

Oran, önergesinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın konuyla ilgili görevlendirdiği ilk müfettişin 1,5 ton altın yüklü gizemli uçakla ilgili birçok sahtecilikten söz etmesine rağmen, bunu raporun sonuç bölümüne yansıtmadığını açıklayan Umut Oran, “Müfettiş açıkça sahtecilik var demesine rağmen bunu raporuna Hayati Yazıcı yüzünden mi yazamadı? Müfettiş (Gana’ya mektup gönderse zor gider) soruşturmayı bir ayda nasıl tamamladı? Neden ‘bir ayda tamamla’ talimatı verdiniz? Yazıcı, geçen yıl personel hakkında işlem yapılmaması raporuna onay vermişken bir yıl sonra 24 Ocak 2014’te neden bir kez daha soruşturma izni verdi?” sorularını yöneltti.

    Bakan Yazıcı’nın, 17 Ocak’ta uçağın Türkiye’den ayrılmasından sonra Başmüfettiş Mehmet Eryılmaz’ın görevlendirildiğini ve soruşturma raporunda, “…bu durumda, Gana’da düzenlenen belgelerin gelişigüzel yazıldığı ve gerçeği yansıtmadığı sonucuna varılmaktadır … külçe altınların, Gana’dan Gana mevzuatına uygun olmayan bir şekilde kaçak olarak (yasa dışı) yurtdışına çıkarıldığı sonucuna varılmıştır … Gana’dan gelen altınların Babak Zanjani ve şirketlerinin ilgisi olduğunu açık bir şekilde göstermektedir…” ifadelerine yer verdiğini anlatan Oran, sahte belge düzenleme gibi açıkça kasıtlı eylemlerin tespit edilmesine rağmen yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmayıp, idari para cezası önerilmesinin sebebini sordu.

    Oran, önergesinde şu soruları gündeme getirdi: “Raporda açıkça sahtecilik suçu işlendiğinin tespit edilmesine rağmen soruşturmayı yürüten müfettişin bu konuda bir görüş belirtmemesi ve değerlendirme yapmamasının nedeni sizin talimatınızdan mı kaynaklanmaktadır? Sahtecilik suçu nedeniyle neden suç duyurusunda bulunulmamıştır?

Müfettiş raporunda altınların tamamının 1500 kg olduğundan bahsederken ve raporda belirtildiğine göre altınların bin 208 kg Dubai’ye gönderildiği belirtilirken altınların 292 kilo altının akıbetini niçin hiç sorgulama gereği duymamış ve olayı öylece kapatmıştır? Bu konuda gerekli araştırma neden yapmamıştır? Bu 292 kg’lık altının akıbeti hakkında neden bir işlem yapmamıştır? Bu durum sizin veya Rehberlik ve Teftiş başkanının niçin dikkatinden kaçmıştır?

İnceleme ve soruşturma başlatma talimatınız için hangi sebeple 1 aylık bir süre koydunuz? Uluslararası boyutu olan ve çok kapsamlı bir araştırma ve soruşturmayı gerektiren bu soruşturmanın 1 ay süre zarfında bitmesi doğal hayatın akışına uygun mudur? Bu sürede bu olayın tüm yönleriyle açığa çıkartılması mümkün müdür? Şayet bu süre yeterliyse hangi sebeple 1 yıl 6 gün sonra 24.1.2014 tarihinde tekrar soruşturma başlatma gereği duydunuz?
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde