Gümrüklere de '10 numara' önlem geliyor

Gümrüklere de '10 numara' önlem geliyor

Yakıt olarak kullanımını engellemek için ÖTV'si arttırılan 10 numara yağa gümrüklerde de sıkı denetim geliyor. İthalat için istenen teminatlar arttırılacak.

Gümrüklere de '10 numara' önlem geliyor
16px
24px
16.09.2011 08:13
ABONE OLgoogle

Geçtiğimiz aylarda yaşanan patlamalar dikkatleri 10 numara yağa çekmişti. Piyasada 10 numaralı yağ olarak bilinen baz yağ, yağlama müstahzarları gibi ürünlerin, akaryakıt gibi kullanılmasının cezai yaptırımları oldukça ilginç. Ürünü sadece depoya koyarken yakalananlar ceza alıyor.

Maliye Bakanlığı’nın 10 numara yağın yakıt olarak kullanımını engellemek için açıkladığı önlemler vergi artışı ile sınırlı kalmayacak.

Gümrüklere de ‘10 numara’ önlemler geliyor

Yakıt olarak kullanılan 10 numara yağın yarattığı tehlikenin yanı sıra Türkiye ekonomisine verdiği 1.5 milyar TL’lik zarar üzerine harekete geçen Maliye Bakanlığı, gümrüklerde yağ ithalatında ‘tam teminata’ geçmek için düğmeye bastı.

Tam teminat kapıda

Yağlama müstahzarlarının ÖTV’si, birçok sektöre teşvik olması için düşük tutulmuştu. 15 Temmuz 2009’da yapılan düzenleme ile kilogram başına 0.9 olan ÖTV, 0.30’a düşürülmüştü. Dün Maliye Bakanlığı kilogram başına ÖTV’nin 1.0560 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Madeni yağ sektörünün kanayan yarası olarak görülen 10 numara yağ ile ilgili alınan vergi önlemini sevindirici bulduklarını belirten Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Hakan Azatoğlu, ithal edilen baz yağda gümrüklerde istenen teminatın çok düşük olduğunu ve bu durumun da yasadışı kullanımlar için elverişli bir ortam yarattığını belirtiyor.

İthalatçılara şart koşulan teminatın yaklaşık iki yıl önce yapılan düzenleme ile indirildiğini kaydeden Azatoğlu, Maliye Bakanlığı’nın alacağı ikinci önlemin gümrüklerde tam teminata geçmek olacağını söyledi.

Gümrüklerde baz yağ ithalatında ton başına 1056 TL teminat varken bunun ÖTV borcu olmayan firmalar için yüzde 5’ini göstererek çekim yapabilme şansı tanındığını anlatıyor. Azatoğlu, teminat çok düşük olduğu için yakıt olarak 10 numara yağın piyasada kol gezdiğini kaydediyor.

Yasal düzenleme yapılacak

Gümrüklerdeki sıkıntının giderilmesi için düğmeye basıldığını anlatan Azatoğlu, bu yönde ilk adımı dernek olarak Gebze Gümrük Başmüdürlüğü ile münferit olarak attıklarını açıklıyor. Azatoğlu, “Baz yağ ithalatı ile ilgili Gebze Gümrük Başmüdürü ile bir araya gelerek sıkıntılarımızı dile getirdik. Firmalara şart koşulan teminatların tam olarak alınması gerektiği talebinde bulunduk. Görüşmemizin ardından Gebze gümrüğünde tam teminat istendi. Aldığımız ilk sonuçlara göre de ithalat yavaşladı” açıklamasını yapıyor. Azatoğlu, önümüzdeki dönemde bu konuda yasal düzenlemelerin de devreye gireceğini söylüyor.

800 bin araç kullanıyor

* Trafikte yakıt olarak 10 numara yağ kullanan 800 binin üzerinde ticari araç dolaşıyor.
* Akaryakıt fiyatları son 10 yılda ciddi bir artış gösterdiği için
* Madeni yağlar, bitkisel ve baz yağların içine solvent karıştırılarak elde edilen ve 10 numara yağ adı altında yapılan sahte akaryakıt üretimi 1 milyon tonun üzerine çıktı.
* Bir kamyonun deposu 10 numara yağla mazota göre 500 TL daha ucuza doluyor.

Fırsatçılar yüksek kâr için açık kollayacak

10 numara yağ fırsatçılarının vergilerin arttırılmasının ardından tüm açıkları zorlayacaklarını belirten Hakan Azatoğlu, “Çünkü hâlâ bu iş onlar için çok kârlı. Mazot ile 10 numara yağ arasında makas çok açık. Ayrıca Avrupa’da baz yağ fiyatları ekonomik krize bağlı olarak son bir yılda ton başına 200 dolar düştü. Fırsatçılar bunu da değerlendirmek için ellerinden geleni ardına koymayacak. Bu yüzden hükümetin de sektörün de adımlarını hızlı atması gerekiyor” diyor.

Sibel Cingi/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde