Gümrük Bakanlığı'ndan Reza raporu: 292 kilo altını rüşvetle Türkiye'ye soktu

Gümrük Bakanlığı'ndan Reza raporu: 292 kilo altını rüşvetle Türkiye'ye soktu

Rüşvet soruşturması dosyasına, Gana’dan sahte evrakla Türkiye’ye gelen 1,5 ton altın yüklü uçakla ilgili bilirkişi raporunun girdiği ortaya çıktı.

Gümrük Bakanlığı'ndan Reza raporu: 292 kilo altını rüşvetle Türkiye'ye soktu
16px
24px
23.09.2014 06:21
ABONE OLgoogle
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması dosyasına, Gana’dan sahte evrakla Türkiye’ye gelen 1,5 ton altın yüklü uçakla ilgili bilirkişi raporunun girdiği ortaya çıktı.

T24 haber portalında Arzu Yıldız imzalı habere göre raporu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başmüfettişi hazırladı. 1 buçuk ton altının 292 kilosu, gizlice Türkiye’ye sokuldu ve 17 Aralık operasyonundan tutuklanıp serbest kalan İranlı işadamı Reza Zarrab’ın bilgisi doğrultusunda memurlara rüşvet önerildi. Bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bizzat savcılıktan bu konuyla ilgili işlem yapılmasını istedi.

Rüşvet, kara para aklama ve kaçakçılık suçlarının bizzat bilirkişi tarafından tespit edildiği 18 Aralık 2013 tarihli ve 201356-2 sayılı raporda, İstanbul’da günlerce bekletilen uçağın “Gana’dan sahte evrakla ticari değeri olmayan ‘mineral samples-mineral numune’ bildirimiyle Türkiye’ye getirildiği ve ülkeye sokulmak istendiği” anlatılıyor.

1,5 ton altın taşıdığı belirtilen uçakla, ‘önce 3 ton altın getirilmesinin planlandığı ancak son anda yaşanan bir problem nedeniyle miktarın 1,5 tona düşürüldüğü’ ifade ediliyor. Uçağın ülkeye girişi sağlanamayınca yine sahte belge ile 114 TL’lik bir ceza ile Dubai’ye uçtuğu aktarılıyor. Söz konusu altının 292 kilosunun ise Türkiye’ye sokulduğu, bu durumun da düzenlenen sahte fatura, manifesto ve konşimentoların incelenmesi neticesinde ortaya çıktığı dile getiriliyor.

Reza Zarrab ve çalışanı Rüçhan Bayar arasındaki telefon görüşmelerinde ise rüşvet parasını “Çikinov” olarak adlandırdıklarına dikkat çekiliyor. Başmüfettiş, ülkeye sokulan 292 kilo altın ile ilgili olarak şu görüşe yer veriyor:

“Borsa değerine göre 14 milyon USD değerinde altının bir şekilde herhangi bir beyana/gümrük işlemine tabi tutulmaksızın yurtiçine sokulduğu düşünülen 5607 sayılı KMK’nın 31 maddesindeki kaçakçılık fiillerinin işlendiği kanaatine varılmıştır.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde