Gümrük Bakanlığı, kaçak ürünleri mağazada satıyor

Gümrük Bakanlığı, kaçak ürünleri mağazada satıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ikisi İstanbul'da biri Ankara'da olmak üzere üç mağazası bulunuyor.

Gümrük Bakanlığı, kaçak ürünleri mağazada satıyor
16px
24px
06.01.2012 09:53
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ikisi İstanbul'da biri Ankara'da olmak üzere üç mağazası bulunuyor. Burada sınırlarda yakalanan kaçak mallar ortalama 10 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Gümrüklerin yolsuzlukla anılmasının önüne geçmek için böyle bir çalışmaya yoğunlaştıklarını söyleyen Bakan Hayati Yazıcı, başka şehirlerde de mağaza açacakları bilgisini verdi.

Geçen yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca sınır kapılarında 595 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu benzeri maddeler ele geçirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Tahlil sonucunda insan sağlığına zarar vermeyen ürünler bakanlığımızın perakende mağazalarında ve internetten açık artırma ile satılır." dedi. Uygulamalarında örnek teşkil edecek şekilde hareket ettiklerini aktaran Hayati Yazıcı, bakanlığın ikisi İstanbul'un Erenköy ve Sirkeci semtlerinde biri de Ankara Anafartalar'da olmak üzere 3 perakende mağazasının bulunduğunu kaydetti.

Bakanlık önümüzdeki dönemde diğer şehirlerde de mağaza açmayı planlıyor. Edinilen bilgiye göre, uzmanlar tarafından fiyatı belirlenen gömlek 10 lira, ceket de 40 liradan satılıyor. Mağazalarda ayrıca elektronik eşya da satışa sunuluyor. Toptan satış için de internet üzerinden açık artırma yöntemi kullanılıyor. Yakalanan ürünlerin gönderildiği Özel İdare Tasfiye İşleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ) geçen yılki satışlardan 70 milyon liraya yakın gelir, 21 milyon lira da net gelir elde etti. TASİŞ giderler düştükten sonra kalan parayı Hazine'ye aktarıyor.

Yakalanan alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler ise imha edilmek üzere gerekli mercilere aktarılıyor. Gümrüklerin yolsuzlukla anılmasının önüne geçmek için caydırıcı çalışmalara yoğunlaştıklarını belirten Bakan Yazıcı, kabiliyeti eksik personelle çalışabileceklerini ancak etik eksikliği olanlara karşı sıfır tolerans göstereceklerinin altını çizdi. Gümrükleri rahatlatmak için 1,5 yıldır Irak ile yapılan yazışmalardan sonra Üzümlü ve Derecik kapılarının hizmete açılacağını duyuran Yazıcı, Uludere olayından sonra bu bölgede de gümrük kapısına ihtiyacın görüldüğünün altını çizerek Gülyazı'da da sınır geçiş kapısı oluşturma çalışmalarının başladığını belirtti. Bunlara ilaveten Aktepe ve Ovaköy'de de sınır kapıları açılacağını sözlerine ekledi. Bakanlık, Habur kapısında sıkışıklığın artması üzerine yeni bir köprü yapmak için ödenek ayırmış durumda.
 
GÜMRÜKLERDE 2 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAĞIZ

Türkiye'de yetiştirilen tarım ürünlerinin yüzde 5'i ihraç edilirken kalanı iç piyasaya sürülüyor. 57 milyar lira değerindeki ürünlerin yaklaşık 16 milyar liralık kısmının paketleme ve sevkiyat sorunları yüzünden zayi edildiğini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, yeni yürürlüğe giren Hal Kanunu ile zayiatı minimize etmeyi amaçladıklarını vurguladı. Bu kapsamda 3 yıl içinde lisanslı paketleme için lisanslı depolar kurulacağını açıklayan Yazıcı, yüzde 70 dolaylarındaki kayıt dışı tarım ürünü ticaretinin ekonomiye kazandırılacağını belirtti.
 
Hayati Yazıcı, bu yıl içerisinde gümrüklere 2 bine yakın eleman alınacağı müjdesini de verdi. Yazıcı, katıldığı bir televizyon programında gümrüklerin çok nitelikli bir kuruluş olduğunu bu yüzden nitelikli eleman almak istediklerini söyledi. KPSS ile eleman aldıklarını, mülakat sonucunda işe yerleştirme yaptıklarını kaydeden Yazıcı, "En az 70 puan alanlar başvurabilecek. Mülakata girecek, sonra yerleştirme yapacağız." dedi. Pasaport işlemleri ve beyannamelerin farklı yerde yapıldığının altını çizen Bakan Yazıcı, artık bunların tek bir yerden yapılacağını açıkladı. Yazıcı, Uludere'de 35 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yaptı. Yazıcı, bilgi karmaşası dolayısıyla Uludere olayı yaşandığını belirterek, "Özellikle Hakkari'de gümrük geçiş kapıları oluşturma çabalarımız devam ediyor. Hangi ürünlerin alınıp satılacağı komisyonlar aracılığı ile belirlenecek."dedi.
Serkan Şahin/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde