Gülle sözünü tuttu, SaSa'nın satışına engel koydu

Gülle sözünü tuttu, SaSa'nın satışına engel koydu

Sasa Polyester’de, Rekabet Kurumu inceleme başlatmıştı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Başvuruyu biz yaptık. Ülkemizin stratejik tesislerine sahip çıkılması çok önemli” dedi.

Gülle sözünü tuttu, SaSa'nın satışına engel koydu
16px
24px
15.07.2014 04:47
ABONE OLgoogle
Geçtiğimiz Nisan ayında satışı açıklanan Sasa Polyester’de, Rekabet Kurumu inceleme başlattı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Başvuruyu biz yaptık. Ülkemizin stratejik tesislerine sahip çıkılması çok önemli” dedi.

Rekabet Kurumu, Sabancı Holding bünyesindeki Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Tayland merkezli Indorama Ventures Public’in Hollanda’daki iştiraki Indorama Netherlands B.V’ye satılması konusunda inceleme başlattı.

9 Nisan 2014’de gerçekleştirilen satış sonrasında Sabancı Grubu’nun, Sasa’da hissesi kalmadı. Yüzde 49’u halka açık olan Sasa, borsa İstanbul’da işlem görüyor. Adana’da kurulu şirket, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürün üretimi yapıyor.

Rekabete etkisi incelenecek

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanan kararda şöyle denildi: “Sasa Polyester Sanayi A.Ş.’nin yüzde 51 oranında hissesinin Indorama Netherlands B.V. tarafından Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.’den devralınmasına ilişkin başvuru, Rekabet Kurulu’nun 02.07.2014 tarih ve 14-23/465-M sayılı kararı ile nihai incelemeye alındı.

Bilindiği üzere, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 7. maddesi ile Rekabet Kurulu, piyasalarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak birleşme ve/veya devralma işlemlerini denetlemekle görevlidir. Kurul, piyasadaki rekabetin yapısına etkileri bakımından incelemenin derinleştirilmesi ihtiyacı duyulan işlemleri, Kanunun 10. maddesi çerçevesinde nihai incelemeye alabilmektedir.

Kurula bildirilmiş bir birleşme/devralma işlemi, 10. maddeye göre nihai karara kadar askıda olup uygulamaya konulması mümkün değildir. Bununla birlikte işlemin nihai incelemeye alınması, izin verilemez nitelikte olduğu anlamına gelmemektedir.”

‘Karara saygı duyarız’

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Rekabet Kurumu’na başvuruyu kendilerinin yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Sadece ülkenin ve sektörün geleceğini düşünmek adına başvuru yaptık. İncelemenin başlatılmasına sevindik.
Rekabeti denetleyen kurumun da bizim gösterdiğimiz hassasiyeti göstermesinden mutluluk duyduk. Türkiye’nin önemli stratejik tesislerine sahip çıkılması son derece önemli. Yeni bir Sasa yaratmak mümkün değil. Kurumun vereceği karara saygı duyacağız.”

‘Bu tesis raibin eline geçmemeli'

İsmail Gülle, Sasa’nın pek çok sektörün hammaddesini sağladığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de polyester üretiminde tek fabrika. Avrupa’da da bu kapasitede tesis yok. Türkiye’nin bu alandaki tüketiminin yarıdan fazlasını karşılıyor.

Devletin koruma vergileriyle sahip çıktığı, pek çok alana hammadde veren bir fabrika. Ev tekstili, hazır giyim, pet şişelere kadar pek çok sektörün hammaddesini sağlıyor. Böyle bir tesisin rakiplerin eline geçmesinden endişe duyuyoruz. Aynı hammaddeyi üretip satan Taylandlı firma da bizim rakibimizdir. Satışın bir an önce iptal olmasını istiyoruz.”

Sabancı Holding, 9 Nisan 2014 tarihinde Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Taylandlı firmaya 62 milyon dolar karşılığında satıldığını duyurmuştu. Firmanın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şöyle denilmişti:

“Tayland merkezli Indorama Ventures Public Company Limited’in Hollanda’da kurulu bulunan iştiraki Indorama Netherlends B.V.’ ye satışına ilişkin hisse devir anlaşması 9 Nisan 2014 tarihinde imzalanmıştır. Hisse devir bedeli pazarlık usulüyle belirlenmiş olup, tamamı hisse devrinin gerçekleşeceği kapanış gününde tahsil edilecektir. Hisse senetlerinin devri, ilgili mercilerden alınacak izinler sonrası gerçekleştirilecektir.” Hanife Baş/Milliyet

İTHİB SEÇİMLERİNDE SÖZ VERMİŞTİ

İsmail Gülle, Nisan ayında yapılan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin Genel Kurulu’nda, SaSa'nın satışına sert tepki göstermişti. 

Konuşmasında Sabancı Holding’e ait SASA Polyester Sanayi A.Ş.’nin satılacak olmasının sektörün moralini bozduğuna dikkat çeken Gülle, bir şirketin aldığı kararlara karışma haklarının olmadığını, bununla birlikte bu durumun bir sağduyu meselesi olduğunu ifade etmişti. Gülle, şunları söylemişti:

“Milli değerlerimize sahip çıkma adına uzun süre verdiğimiz uğraşlar sonucu ithalata vergiler koydurduk. Bunları yapmasaydık, çoğu yerli fabrikanın iflasını seyredecektik. Pahalı olmasına rağmen elyaflarımızı da SASA’dan almayı sürdürdük. Tüm tekstilciler olarak, az kazansak da heyecanla yolumuza devam etmeye çalıştık. Geldiğimiz noktada SASA’nın bir köfteci markasından bile daha az bir fiyata satışı, tüm morallerimizi alt üst etti. Bizler, Türkiye’de üretmek adına tarafız. Bu satışa da karşıyız. Konuyu Rekabet Kurumu’na götüreceğiz.” 
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde