Güler Sabancı neden imamları model olarak önerdi?

Güler Sabancı neden imamları model olarak önerdi?

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kahramanmaraş’taki imamların neden model olarak önerdi...

Güler Sabancı neden imamları model olarak önerdi?
16px
24px
12.09.2014 08:02
ABONE OLgoogle
BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Programı’nın Eskişehir’deki toplantısında konuşan Güler Sabancı, Kahramanmaraş’ta imamların erkekleri, kadına şiddete karşı eğittiklerini anlattı ve “Diyanet İşleri’ne model olmalı” dedi

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı, kamuoyunu kadınların insan hakları konusunda bilinçlendirmeyi hedefl eyen Sabancı Vakfı, “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” (BMOP) 2014 yılı değerlendirme toplantısını Eskişehir’de gerçekleştirdi. Programa Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da katıldı. Sabancı, kadına şiddeti engellemek için hibe desteği verdikleri projeyi model olarak gösterdi ve 2015 genel seçimlerinde partilerin daha çok kadın milletvekili çıkarmasını umut ettiğini söyledi. 

Aydın, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli ve Ordu olmak üzere 11 pilot ilde uygulanmaya başlanan program, 2015 yılına kadar sürecek. Program, “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme”, “Mor Sertifika Programı” ve “Sabancı Vakfı Hibe Programı” olmak üzere üç çalışmayı kapsıyor. 

Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliğinde 2006 yılında sondan 11’inci sıradaydı. Bugün ise gelinen nokta, sondan 17’ncilik. Toplumsal cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda özellikle yerel yönetimlerin ilgisinin kritik olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, “Hibe programı ve Mor Sertifika’nın yanı sıra programımıza Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme bileşenini ekledik. Bu, kamu bütçe, plan ve programlarının, toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığıyla oluşturulması anlamına geliyor” dedi. Sabancı, yerel yönetimlerin de bütçelerine, toplumsal cinsiyet eşitliği gözlüğüyle bakmaları gerektiğine dikkat çekti. 

Kahramanmaraş’ta toplumsal bilinci artırmak adına Sabancı Vakfı tarafından hibe desteği alan “Öznesi Erkek” projesinden bir örnek veren Sabancı, imamların kahvehanelerde kadına şiddet konusunda erkekleri eğittiğini söyledi. “Kahramanmaraş’ta görev yapan imamlarımız, kahvehanelerde, hallerde erkeklere seminerler verip kadınlara şiddete karşı eğitim verdiler. Onları kutluyor, bunun yayılması gerektiğini düşünüyorum. Bu proje başarılı oldu. Umuyorum Diyanet İşleri Başkanlığı, kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda model olsun” diyen Sabancı yakın gelecekte yapılacak olan genel seçimlere de değindi. Sabancı, “Partilerimiz daha çok kadın aday için çalışsınlar isteriz. Yerel seçimlerdeki yüzde 8’den daha fazla kadının meclise girebilmesini teşvik etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Okullarda pozitif ayrımcılık 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise “Hepimiz kadınların inşa ettiği, kurduğu, tamir ettiği ve ayakta tuttuğu hayatları yaşıyoruz” dedi. Kadınların toplumsal hayattaki yerleri konusunda son 10 yılda nispi bir iyileşme gözlendiğini ancak bu gelişmelerin yeterli olmadığını ifade eden Bakan Avcı, “Kadınlarımıza, kızlarımıza yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmaya, üniversitelerimizin, ilgili kuruluşların, ayrımcılıkla mücadele eden inisiyatifl erin teklifl erine açık olmaya bakanlık olarak devam edeceğiz. Liselerimizde gerçekleştirdiğimiz ‘mor sertifika’ programı lise öğretmenlerimize yönelik olarak bu kararımızın bir neticesidir ve elde ettiğimiz sonuçlar bizim içinde çok anlamlı göstergeler oluşturuyor” diye konuştu.

Eşitlik Birimi kurdu 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen toplantıda yaptığı konuşmada 21’inci yüzyılda kadınların Türkiye’de hak ettikleri yeri alamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Kadın hakları, üzerinde çok fazla konuşulacak, tartışılacak bir konu. Ancak, Türkiye’nin artık kadın hakları konusunda yalnızca konuşarak harcayacak zamanı kalmamıştır. Çünkü toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın bu hali ülkemize hiç yakışmamaktadır.” Büyükerşen aynı zamanda belediye bünyesinde bir Eşitlik Birimi kurulduğunu anlattı. Büyükerşen, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme için bürokratlara eğitim verildiğini söyleyerek belediye kapsamında kadınların insan haklarını geliştirmek için projeler geliştirdiklerini kaydetti. Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde