Gülben Ergen, Başbakan'dan sertifika aldı

Gülben Ergen, Başbakan'dan sertifika aldı

Başbakan Erdoğan, iş hayatında daha aktif bir şekilde yer almasını istediklerini söyledi

Gülben Ergen, Başbakan'dan sertifika aldı
16px
24px
27.11.2008 18:03
ABONE OLgoogle

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kadınlarla ilgili sorunların çözümü için mevzuat düzenlemelerinin ötesinde köklü bir zihniyet değişiminin gerektiğini belirterek, "Hiçbir töre, hiçbir gelenek, hiçbir anlayış insanın insana karşı şiddet kullanmasının mazereti olamaz. Hele hele kadının şiddete maruz kalması daha da vahim bir durumdur" dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları'nın düzenlediği "Uluslararası İş'te Kadın Kongresi"ne katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, kadınlarla ilgili değerlendirmeleri hiçbir şekilde insan unsurundan ayrı düşünmemek gerektiğini vurguladı. İnsanın en önemli varlık olduğunu kaydeden Erdoğan, insanların cinsiyetlerinden dolayı ayrıma tutulmasını reddeden bir anlayışa sahip olduklarını ifade etti.

Dünyanın belirli bölgelerinde kadına yönelik ayrımcı anlayışlar olduğunu belirten Erdoğan, kadınların hayatın her alanında bir yerlere gelmeleri yönündeki mücadelede önemli mesafeler alındığını dile getirdi. Türkiye'nin bu konuda cesur adımlar atmış bir ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ve Medeni Kanun gibi düzenlemelerle kadının sosyal alandaki yeri ve konumu konusunda Türkiye'nin ilk adımı atan ülkelerden birisi olduğunu söyledi.
Kadınlara yönelik davranışların insan faktörü göz önünde tutularak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, AK Parti Hükümeti döneminde kadın hakları konusunda önemli sonuçlar alındığını ifade etti. AK Parti'nin bu alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, AB yatırımları, uluslararası anlaşmalar, Anayasa ve yasalardaki değişikliklerle bu alanda pek çok düzenleme yapıldığını dile getirdi.

AK Parti Hükümeti'nin hayata geçirdiği önemli düzenlemelerde kadınlara yönelik özel hükümlere yer verdiklerini anlatan Erdoğan, kadınların hayatın farklı alanlarındaki sorunlarının çözümü yönünde olumlu gelişmeler sağlanmasına karşın kadınların bazı sorunları hala yaşadıklarının bilincinde olduklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Kadını özel hayata hapseden, kamu alanından dışlayan, cinsiyet ayrımcılığına dayalı baskıcı ve tutucu anlayışlar asla medeni olamaz. Kadınların sosyal ve siyasi hayata daha fazla katılmalarını tüm insanlığın ortak kazanımı olarak görüyoruz.
Kadın sorunlarının kaynağını belli bir coğrafyada, tek bir inan ç ya da medeniyet sisteminde aramak yanlıştır. Kadınların toplumdaki yeri konusunda yaşanan sıkıntıları böyle kolaycı ve toptancı yaklaşımla ne anlayabiliriz ne de çözebiliriz. Konuyu daha derinlikli ve samimi bir yaklaşımla değerlendirmek durumundayız. Kadınlarla ilgili sorunların çözümünde, mevzuat düzenlemelerinin ötesinde köklü bir zihniyet değişiminin gerektiği açıktır. Örneğin hiçbir töre, hiçbir gelenek, hiçbir anlayış insanın insana karşı şiddet kullanmasının mazereti olamaz. Hele hele kadının şiddete maruz kalması daha da vahim bir durumdur. Eğitim seviyesinin yükselmesine ve yaşam kalitesinin artmasına paralel olarak yükselen bilinç düzeyi sayesinde bu sorunların da kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum."

Kadınların iş dünyasında bir aktör haline dönüşmesinin sadece kadınların değil genel olarak toplumun kalkınma sürecinin de önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunun için de kadınların iş hayatında daha aktif bir şekilde yer almasını sağlama doğrultusunda yoğun bir çaba içinde olduklarını söyledi.
Kadınların iş gücüne katılım oranının Türkiye'de yaklaşık olarak yüzde 22 düzeyinde olduğunu kaydeden Erdoğan, bu oranın Avrupa Birliği'nde yüzde 59 olduğunu hatırlattı. İstatistiklere bakıldığında Türkiye'de kadın istihdamı oranının yıllar içinde azaldığı gibi bir tespitte bulunanlar olmasına karşın aslında bunun teknik bir yargıdan ibaret olduğunu belirten Erdoğan, köyünde "aile işçisi" olarak ücretsiz bir şekilde iş gücüne katıldığı var sayılan kadının şehre geldiğinde "ev kadını" olarak bu kategorinin dışında kaldığını dile getirdi. Erdoğan, istatistiklerde kadın istihdamında görülen azalmanın sebebinin bu olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, gerçek anlamda kadının iş gücüne katılımında bir azalma değil, tam tersine bir yükselme olduğunu ifade etti. Erdoğan, ücretli, yevmiyeli, işveren ve kendi hesabına çalışan kadınların oranının zaman içinde yükseldiğini söyledi. Erdoğan, "ücretsiz aile işçisi" olarak çalışan kadınların sayısındaki büyük azalışın, bu artışın gözükmesine engel olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, şöyle konuştu:
"Kadın istihdamının düşük gözükmesinin bir diğer sebebi de henüz tam olarak önüne geçemediğimiz kayıt dışı çalışmadır. Bilhassa, yevmiyeli ve kendi hesabına yürütülen işlerde istatistiklerde gözükmeyen ciddi bir istihdam söz konusudur. (Özellikle tekstil ve konfeksiyonda Türkiye'de kayıt altında olan ne kadardır) diye sorduğumuzda bize verilen cevap (700 bin 800 bin civarındadır). (Ne kadar istihdam var) diye sorduğumuzda da 2 milyon 700 bindir. Bu rakamı bize verenler kim? Bu istihdamı yapanlar veriyorlar, ben söylemiyorum. Medya diliyle de söylemiyorum. Bizzat kendilerinden aldım.
Bu ne demektir. Demek ki tekstil sektöründe yüzde 25 kayıt altında, yüzde 75 kayıt dışında. Bunun adı zulümdür, zulüm. Sektörde de ağırlıklı olarak bayan çalıştırılmaktadır. Çoğu yerde de çocuk çalıştırılmaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla şu anda Çalışma Bakanlığımızın bu alanlarda çok ciddi operasyonları var. Bu konuda sivil toplum örgütleriyle de sektörle de ciddi görüşmeler halindeyiz. Bu işi düzeltmemiz gerekiyor. Bu anlayışı tasvip etmemiz, kabullenmemiz mümkün değildir. Bunun adı açıkça emek sömürüsüdür. Kayıt dışıyla toplum olarak topyekun bir mücadele içinde olmamız gerekiyor. Bundan önemli ölçüde kadınlarımızın istifade edeceğini görmemiz gerekiyor. Bütün bunlarla birlikte değerlendirildiğinde ülkemizdeki kadın istihdamının Avrupa Birliği seviyesine varamamış olsa da oldukça büyük bir gayretle ileri bir düzeye ulaştığını görüyoruz."
Eğitimli kadınların iş gücüne katılım oranının oldukça yüksek bir düzeyde olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, tıp, hukuk, eğitim ve mimarlık olmak üzere pek çok alanda üniversite mezunu ve buna paralel olarak iş hayatında aktif kadınlarının sayısının hızla arttığını ifade etti. Erdoğan, üniversitelerdeki öğretim elemanlarının yüzde 39'u, mimarların yüzde 36'sı ve avukatların yüzde 33'ünün kadınlardan oluştuğunu bildirdi.
Kız çocuklarının eğitimine büyük önem verdiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu konuda hükümet olarak çeşitli kampanyalarla ve burslarla kız çocuklarına pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. Erdoğan, kız çocuklarına erkek çocuklardan yüzde 25 daha fazla eğitim yardımı verdiklerini de hatırlattı.

Erdoğan, kongreye katılan şarkıcı Gülben Ergen'e bir sertifika sundu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde