Gül ve Erdoğan Fenerbahçe Barajı'nı açtı

Gül ve Erdoğan Fenerbahçe Barajı'nı açtı

Siirt'te Botan Çayı üzerine yaptırılan Alkumru Barajı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Gül ve Erdoğan Fenerbahçe Barajı'nı açtı
16px
24px
19.05.2011 19:35
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Siirt'in Tillo ilçesine yakın bir mesefade inşa edilen Alkumru Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES) açılışı ile HES Proje Başlatma ve Kirazlık HES temel atma ortak törenlerine katıldı. Açılış töreninde Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile barajı yaptıran Limak, Statkraft ve Baren şirketlerinin yetkilileri de hazır bulundu.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 Mayıs Atatürk'ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı Ankara'da en güzel şekilde kutladıktan sonra Siirt'te geldiğini söyledi. Gül, "Bütün devlet erkanının burada olmasının bir sebebi var. Nadir olur böyle. Bu büyük işi takdir ettiğimizi ve bu büyük projelere destek vereceğimizi göstermek için buradayım. Millet ve devlet olarak hep alıştık büyük projeleri devlet projeleri olarak gerçekleştirmeyi. Bunlar yıllar aldı. Bu tip projeler 15-20 yıllarla ifade
edilirdi" dedi. Türkiye'de nehirlerin yıllarca akıp gittiğini anlatan Gül, "Eminim bunlar üzerinde çok destanlar yazıldı, çok şiirler yazıldı, burada geçen çok hikayeler yazıldı. Ama ilk barajlar yapılıyor, sulama kanalları yapılıyor ve bunu artık özel sektör ve büyük firmalar yapıyor. Bunları finans kurumları tereddüt etmeden destekliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin başka ülkelerle kıyaslanmayacak kadar doğru istikamette gittiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye riskleri minimize eden, fırsatları değerlendiren bir ülke. Yerli ve yabancılara yatırım yapmaktan kaçınmamaları çağrısında bulunuyorum. Eminim içerden ve dışarıdan finansman kaynakları kolay gelecektir. Türkiye'nin bu ekonomik politikayla riskleri azdır, fırsatlar büyüktür. Bunun farkında varıldığı zaman bu ülkede yarış içinde olacaklardır yatırım yapmak için" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin nehir ve çayları üzerindeki baraj projelerini 2015 yılına kadar bitirmek zorunda olduğunu söyledi. Gül, "Dünya değişiyor bu konuda değişik etkenler ortayı çıkıyor. Önceliğimizi bunlara vermemek gerekiyor. Başta Ilısu olmak üzere bütün bu tesisleri bitirmemiz gerekiyor. Hükümetin bunun farkında olması, bizi memnun etmektedir" dedi.

Bugün açılışını gerçekleştirdikleri yatırımların toplam maliyetinin 1.5 milyar dolar olduğunu anlatan Gül, bu rakamın küçümsenemeyeceğini kaydetti. Gül, "Bugün 1. 5 milyar dolarlık projeyi görüyoruz toplamda. Aslında entegre bir proje olarak düşünebiliriz. Bütün bunları özel sektör organize etti. Onun için bugün bütün devlet erkanı olarak buradayız. Önce değerli hükümete ve başbakanımıza bu ortamı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Sonra 'bu işi başaracağız' diyen sağlam yerli ve yabancı bütün bu
finans kurumlarına teşekkür ediyorum. Artık nehirler boşuna akmayacak. Artık insanların faydasına olan büyük projeyle gerçekleşiyor" diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Siirt'te sağlık, eğitim, tarım ve kültür alanında da gerçekleştirilen yatırımların toplu açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Erdoğan, "Bugün birçok açılışı da birlikte gerçekleştiriyoruz. Toplamda 830 milyon lira olan eğitim-sağlık hizmetlerini birlikte açıyoruz. Açılışlar arasında kız öğrenci yurdu, Baykan ve Tillo'da kapalı saha hizmeti, çocuk evleri, kadın konuk evi, tarihi birçok yer var. Şirvan Kültür Merkezi'ne otel, Şeyh Osman Türbesi düzenlemesi yapıldı. Bugün açılışını yapıyoruz. Tarım, içme suyu, ulaşım, Kurtalan taş kırma tesisini resmen açıyoruz ve Siirt'e kazandırıyoruz" dedi.

Siirt'in 50 yıllık içme suyu sorununu bugün çözdüklerini anlatan Başbakan Erdoğan, "Siirt'te içme suyu tesislerini de hizmete alıyoruz. Susuzluk konusunda Siirt ve ilçelerinin 50 yıllık sorunu vardı. Bunu sona erdirdik. Üç bölümden oluşan bu projenin acil kısmını öne aldık ve bitirdik. Bugün son aşaması olan arıtmayı hizmete sunuyoruz. 126 kilometrelik içme suyunu tamamlamış bulunuyoruz. Bu eserlerin en önemlisi, Tillo Aydınlar Alkumru Barajı ve HES tesisi" dedi.

"'SU AKAR TÜRK BAKARDAN, SU AKAR TÜRK YAPAR'A GEÇTİK"

Türkiye'de yıllarca 'Su akar, Türk bakar' denildiğini anlatan Erdoğan, şimdi bunun 'Su akar Türk yapar'a çevirdiklerini belirterek, "Çünkü 3-4 yıl içinde sınır aşan sular için ciddi engeller olacak. Şuan burada gerek Çetin HES, gerek Kirazlık çok önemli. Botan'ın farklı akışları boyunca baktığımızda 16 baraja kısa zamanda kavuşacağız. Siirt'i yatırımlarla enerji yatırımı merkezi haline getiriyoruz. Bundan sonraki girişimcileri alkışlıyorum. Cumhurbaşkanımıza katılımından dolayı şükranlarımı ifade
ediyorum" ifadelerini kullandı.

NİHAT ÖZDEMİR

Törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 138 metre yüksekliği bulunan, 18 milyon metreküp dolgu ve 600 bin metreküp beton harcanan Alkumru Barajı ve HES'in 36 ay gibi dünya rekoru sayılacak bir hızla bitirildiğini söyledi. Barajın özel sektör yatırımı olarak Türkiye'nin dolgu yönünden en büyük, üretim kapasitesi olarak da ikinci büyük santrali olduğunu anlatan Özdemir, "Eğer bu projeyi devlet eski dönemdeki gibi sınırlı bütçe kaynaklarıyla yapmış olsaydı yapım süresi 3 yıl
değil, 15 yıldan fazla olacaktı" dedi.

Özdemir, 465 milyon dolara mal olan tesisin ekonomik kriz döneminde olmasına rağmen İş Bankası ve Yapı Kredi bankalarından sağlanan finansmanla yapıldığını belirterek, katkılarından dolayı iki bankaya teşekkür etti. Özdemir, söz konusu santralden yılda 1 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimi sağlanacağını hatırlattı. Özdemir, bu üretimin olmaması durumunda her yıl yurt dışından yaklaşık 200 milyon metreküp doğalgaz ithal edilmesi ve bunun için de her yıl yaklaşık 70 milyon dolar ödeme yapılması
gerekeceğini kaydetti. Özdemir, "Santralin 50 yıllık işletme süresi dikkate alındığında doğalgazdan yapılacak toplam tasarruf 3.5 milyar dolara ulaşacaktır" diye konuştu.

Özdemir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yapılan bir yatırımı daha tamamlarken, iki yeni yatırımın daha başlatılmasından da mutluluk duyduklarını belirterek, "Alkumru Barajı ve HES, önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasında etkin rol üstlenirken, bölge için istihdam yaratmaya devam edecek. Çetin ve Kirazlık HES ile yeni istihdam imkanları yaratılacak" değerlendirmesinde bulundu.

"FENERBAHÇE BARAJI DİYORUZ"

Alkumru'nun 5 kilometre aşağısında Kirazlık Barajı ve HES Projesi bulunduğunu anlatan Özdemir, "Biz Limak olarak onun da yapımına niyetlendik. Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanımız Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyelerimiz olan Murat Özaydınlı, Ali Yıldırım ve Mahmut Uslu arkadaşlarımı bu tesisi birlikte yapmaya ve Güneydoğu'ya katkıda bulunmaya davet ettim, kabul ettiler. Biz de elimizi taşın altına koyduk, onun da yatırımını başlattık. Bu baraja kendi aramızda Fenerbahçe Barajı diyoruz"
diye konuştu.

ALKUMRU 1 MİLYAR YILDA 1 MİLYAR KWH ENERJİ ÜRETECEK
     
     Türkiye'de özel sektör tarafından yapılan kurulu güç açısından en büyük ikinci baraj ve HES olan Alkumru HES'in 265 Megavat (MW) kurulu gücüyle yılda yaklaşık 1 milyar kilovatsaat (kWh) elektrik üretimi, Siirt'in yıllık toplam elektrik tüketiminin 3 katına tekabül ettiği belirtildi. 

     465 milyon dolara inşa edilen Alkumru Barajı ve HES'in yaklaşık 36 süren inşaat döneminde iki bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye de dolaylı istihdam yarattı. 

     Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden biri olan Statkraft'a ait Çetin HES'in kurulu gücü ise 517 MW, yıllık üretim kapasitenin ise 1 milyar 400 bin kWh olması planlanıyor. Yaklaşık 700 milyon dolarlık bir yatırım ile tamamlanması öngörülen proje, ihale aşamasında bulunuyor. İnşaat çalışmalarına 2011 yılı sonbaharında başlanması planlanan santralin işletmeye geçiş tarihi ise 2015 yılı olarak öngörülüyor. 

     Bu arada ortaklık yapısı yüzde 20'lik eşit paylarla Limak Yatırım, As İnşaat, Day İnşaat, Aziz Yıldırım ve Murat Özaydınlı'dan oluşan ve ortaklar arasında ''Fenerbahçe Barajı'' olarak da anılan Baren Enerji'ye ait Kirazlık Regülatörü ve HES Projesi de yine Botan Çayı üzerinde Alkumru Barajı mansabında yer alıyor.
     Her biri 15 MW'lık 3 adet kaplan tipi türbinden oluşan ve 2012 yılı sonunda devreye alınacak olan Kirazlık HES'ten, 45 MW kurulu gücünde olup yılda 165 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. 
     
     TÖRENDEN NOTLAR
     
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra beş bakan ve Limak üst düzey yöneticilerinin bulunduğu açılış töreni sırasında bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındığı, havadan da bölgenin güvenlik kontrolünün yapıldığı gözlendi. 

     Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, tören alanına ayrı ayrı helikopterlerle geldi. Tören alanına daha önce gelen Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün beklendiği sırada çocuklarla ilgilendi ve oyuncak hediye etti. 

     Konuşmaların ardından Alkumru'nun açılış kurdelesi kesildi, Kirazlık barajı ve HES'e de canlı bağlantı yapılarak temel atma töreni gerçekleştirildi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde