Gül'ün oğlu pastırma - sucuk satıyor

Gül'ün oğlu pastırma - sucuk satıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu yıl Harvard'ı kazanan 'girişimci oğlu' Mehmet Emre Gül'den yeni girişim

Gül'ün oğlu pastırma - sucuk satıyor
16px
24px
04.08.2010 06:02
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu yıl Harvard'ı kazanan 'girişimci oğlu' Mehmet Emre Gül, 'memlekettengelsin.com'la yöresel ürünler satmaya başladı. Sitede pastırmadan mantıya 20 yöreden 200'e yakın ürün var

Henüz 15 yaşında ticarete atılan, 18’ini doldurunca da müdür koltuğuna oturan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Harvard Üniversitesi’ne giren küçük oğlu Mehmet Emre Gül, ‘adresimegelsin.com’la başladığı ‘e-ticaret’ hayatına ‘www.memlekettengelsin.com’la devam ediyor.
Sitede 20 yöreden ürün satan Gül ve ortakları, memleket hasreti çekenler için 200 çeşit yöresel ürünü müşterinin kapısına kadar gönderiyor. Sitede başta Gül’ün memleketi Kayseri’nin sucuğu, pastırması, mantısı, fıstıklı sarması ve salçası gibi gıdalar yer alırken, peynir, dondurma, su böreği gibi ürünler de dikkat çekiyor. Mehmet Emre Gül’ün üniversiteye başlaması nedeniyle siteyle ağırlıklı olarak genel müdür Bahadır Turanlı ilgileniyor.

Talep müşteriden geldi

Bir yıl önce müşterilerden gelen taleple internetten ‘yöresel gıda’ işine girdiklerini belirten Bahadır Turanlı, “Hem ‘adresimegelsin.com’da hem de gezdiğimiz illerde müşterilerin yöresel gıdalara olan ilgisini gördük. Bunun üzerine bu siteyi kurduk” dedi.

Sitede şu anda 200’e yakın ürün sattıklarını söyleyen Turanlı, ürün çeşitliliğinin mevsime göre değiştiğine de dikkat çekti. Daha çok büyükşehirlerde memleket hasreti çekenlerden sipariş aldıklarını anlatan Turanlı’ya göre site insanların doğal ve yöresel gıda ihtiyaçlarına cevap veriyor. Siparişi aldıktan sonra ürünü en geç üç gün içinde müşterinin kapısına kadar ulaştırdıklarını belirten Turanlı, “Müşterinin ilgisinden memnunuz. Ama henüz yeni bir girişim olduğundan büyümeye çok müsait. İlgi her geçen gün artıyor. Hedefimiz yakın bir zamanda 81 ile yayılmak” diye konuşuyor.
Emre Gül, daha önce de Ankara’da ardı ardına açılan dev alışveriş merkezlerindeki ‘bardak içinde soslu haşlanmış mısır satışı’ işiyle de gündeme gelmişti.

Çoğu Anadolu girişimcisi

Yıldızı yeni yeni parlayan internetten ‘yöresel gıda’ işinde irili ufaklı birkaç firma daha yer alıyor. Özellikle Anadolu’daki internet girişimcilerinin rağbet gösterdiği bu alanda hızla büyüyen sitelerden biri de www.yoreselsiparis.com. Sitenin kurucusu Gaziantepli bilgi işlemci Hakan Sarıgöz, hızla büyüyen ‘e-ticaret’in nimetlerini görüp, internet girişimcisi olmak üzere geçen yıl yola çıkmış. Hakan Sarıgöz, binlerce ‘e-alışveriş’ sitesi içinde farklılaşmanın yollarını ararken aklına ‘yöresel sipariş’ projesi gelmiş.
‘www.yoreselsiparis.com’la Gaziantep’in meşhur baklavası, biber salçası, Hatay’ın nar ekşisi, künefe, Kars’ın taze kaşarı ve bunun gibi 545 yöresel gıda bir tık’la yine bir gün içinde müşterinin kapısına kadar gönderiliyor.
Henüz bir yıl bile olmamasına rağmen büyük ilgi gören siteye, özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz’den, memleketinden uzak yaşayan ama memleket hasreti çeken kişilerden yoğun talep var.

2 bin ürüne ulaşacak

Yoreselsiparis.com’la Türkiye’nin herhangi bir yerinden yöresel ürünlerin ‘bir tık’la temin edilebileceğine dikkat çeken Sarıgöz, “Sipariş verdikten sonra 1-2 iş günü içerisinde istediğiniz yöresel ürün adresinize teslim ediliyor. Gaziantep ilimizden Antep baklavası ya da biber salçasını, Hatay ilimizden nar ekşisini ya da künefeyi, Kars ilimizden taze kaşarı ve diğer yöresel ürünleri ‘bir tık’la evine gönderiyoruz” diyor.
Sitede e-ticaret altyapısından online olarak ya da telefonla sipariş verilebildiğini ifade eden Sarıgöz, şöyle devam ediyor: “Sitemiz stok tutmuyor. Her ürün kendi memleketinden kargoya veriliyor. Gaziantep dışı siparişlerde; anlaşma yaptığımız üreticilere sipariş bilgisi aynı gün iletiliyor. Ürün ilgili firma tarafından aynı gün hazırlanarak kargoya veriliyor. Ortalama 1-2 işgünü içerisinde müşteriye teslim ediliyor.” Siteye yakın zamanda Kayseri, Malatya, Erzurum gibi illerin de yöresel ürünlerini ekleyeceklerini belirten Sarıgöz, “Şu an itibarıyla sitemizde yer alan yöresel ürün sayısı 545 adet. Yöresel ürünlerin tanıtımının ve tedariğinin artması amacıyla hedefimiz 2 bin yöresel ürün” dedi.

Pişmiş yemek de satılacak

Sitede ürün fiyatlarının 1.75 TL den 1200 TL ye kadar çıktığını aktaran Sarıgöz, şöyle devam etti: “Şimdi de şehirlerarası pişmiş yemek siparişi üzerine çalışmalara başladık. Bu konuda bazı denemelerimiz oldu. Gaziantep dolmasını pişmiş halde İstanbul’a gönderdik. Herhangi bir problemle karşılaşmadık. Siparişleri daha profesyonel ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılması açısından çalışmalarımıza hız verdik. Bunun dışında farklı projelerimiz de mevcut. İlerleyen günlerde konuyla ilgili duyurular yapılacak. Amacımız insan hayıtını kolaylaştırmak ve konuda elimizden gelen her türlü çalışmayı yapacağız.”

Mühendis de site kurdu

Mühendis Halil Çalışkan’ın kurduğu ‘www.heryöreden.com’da da 500 farklı yöresel ürün satılıyor. Siteyi 2008’de kurduklarını belirten Çalışkan, “Hangi yörede hangi ürünlerin meşhur olduğunu seçmek için bir harita çıkardık. Markalı yöresel ürünler büyüyüp ulusal marketlere girmeye başladığında sitemizden çıkarıyoruz” dedi. Çalışkan, yöresel ürün sitesinin tahminlerinin ötesinde bir ilgi gördüğünü vurguladı. Çalışkan, “Hatta sitemizi veri tabanımızla birlikte almak isteyen kurumsal bir firmayla görüşüyoruz” dedi.

‘Yöresel ürünlere ilgi beş kat artacak’

Yöresel ürünlerin Türkiye pazarındaki payının çok düşük olduğu şu günlerde her geçen gün bu payın artmaya başladığını belirten Hakan Sarıgöz, “Bunun sebebi yöre halkının doğal ürün üretimlerinin artması ve doğal ürünlere artan tüketici ilgisi. Ayrıca memleket özleminin artmasıyla yöresel ürün e-ticaretinin yaygınlaşması da büyük bir neden” diye konuştu.
Sarıgöz’e göre, önümüzdeki beş yılda yöresel ürünlerin payı yüzde 350-500 civarında artacak. Tüketicinin artık gıdada doğal ve sağlıklı ürünlere yöneldiğini anlatan Sarıgöz, “Daha çok Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinden siparişler geliyor. Şehir olarak ise başı İstanbul, Ankara ve İzmir çekiyor” dedi.

Nuriye Doğu/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde