Gül'e ödülde Sabancı'nın parmağı mı var?

Gül'e ödülde Sabancı'nın parmağı mı var?

Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House'un Yılın Devlet Adamı ödülünü dün törenle aldı. Ödülün arkasında kim var?

Gül'e ödülde Sabancı'nın parmağı mı var?
16px
24px
10.11.2010 06:19
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House'un Yılın Devlet Adamı ödülünü dün törenle aldı. Ödülün arkasında Suzan Sabancı var. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Chatham House’un ‘Yılın Devlet Adamı’ ödülünü dün Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth’in elinden alırken ödül için ilk girişimin Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’den geldiği anlaşıldı.

Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı, başkanlığını yaptığı Türk-İngiliz İş Konseyi’nin (TİİK) üyeleriyle birlikte Londra’da gazetecilerle buluşmasında ödülün hikâyesini anlattı. 2009’da ödülün Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’ya verilmesinin ardından 2010 için bizzat Gül’ü aday gösterdiğini belirten Sabancı, “Başkanlar heyeti aday sayısını üçe düşürdü. 130 üyenin katıldığı gizli oylamada birinciliği Gül aldı” dedi.

İki adayı geride bıraktı

Gül’ün finale kalan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç’i geride bıraktığını vurgulayan Sabancı, “Kraliyetin sponsoru olduğu bu ödülün anlamı büyük. Oylamaya katılanların hepsi son derece saygın ve etkili isimler. ABD ile ilişkilerin bir ölçüde gerildiği bir dönemde İngiltere ile ilişkilerimiz açısından da son derece önemli” diye konuştu. TİİK Başkan Yardımcıları Remzi Gür, Şerif Egeli ve Serpil Timuray da Britanya ile ilişkilerdeki ivmeye dikkat çekti.

Chatham House neden ödüllendirdi?

Britanya’nın önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Yılın Devlet Adamı Ödülü’nü uluslararası ilişkilerin gelişmesine katkı yapan liderlere veriyor. Gül de, Türkiye ve uluslararası düzeyde oynamış olduğu uzlaştırıcı ve arabulucu rolü nedeniyle ödüle layık görüldü. Chatham House açıklamasında, Gül’ün özellikle Ortadoğu’daki geleneksel ilişkileri geliştirme çalışmalarına, Irak’taki gruplar arasında arabuluculuk girişimlerine ve Ermenistan’la uzlaşma çabalarına vurgu yaptı.

Ödülü 2009’da Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, 2008’de Gana Devlet Başkanı John Kufuor ve 2007’de Katar Eğitim Vakfı Başkanı Şeyha Mozah almıştı.

Sefer Levent/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde