Gül, İslam ülkelerini işbirliğine çağırdı

Gül, İslam ülkelerini işbirliğine çağırdı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkelerin siyasi ve ekonomik sorunlarının güç birliklerine ve ortaklıklara engel olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Gül, İslam ülkelerini işbirliğine çağırdı
16px
24px
07.10.2010 15:33
ABONE OLgoogle

İslam ülkeleri arasında ekonomik ve siyasi işbirliklerinin artarak devam etmesini isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkelerin siyasi ve ekonomik sorunlarının güç birliklerine ve ortaklıklara engel olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yirmi Altıncı İSEDAK Toplantısı'nın açılışını yaptı. Üye ülkelerin devlet başkanları ve bakanları tarafından ilgiyle izlenen toplantının açılışına İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker katıldı. Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Gül, dost ve kardeş ülkelerin temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İSEDAK'ın İslam ülkeleri için önemli bir platform haline geldiğini vurgulayan Gül, dünyanın sorunlara karşı dayanışma ihtiyacı bulunduğunu kaydederken, 'Son ekonomik kriz karşılıklı bağımlılığın ne kadar güçlü hale geldiğini ortaya koymuştur. Gelişmiş piyasa ekonomilerinin kendilerine has sorunlarından kaynaklanan kriz gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeleri derinden etkilemiştir. Ancak diğer gelişmekte olan ülkelere nazaran İslam ülkeleri bu krizin olumsuz etkilerine daha fazla maruz kalmıştır. Bu süreçte ülkelerimizin ekonomik performansları gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kalmıştır.' dedi. Gül, sözlerine şöyle devam etti:

'2009 yılının ikinci yarısından itibaren küresel ekonominin ılımlı bir toparlanma eğilimi izlediği görülmektedir. Fakat bu ve benzeri krizlere karşı dayanıksızlığımızın artması ve dünya üzerinde hak ettiğimiz yeri alabilmemiz İslam dünyasının kronikleşen yapısal sorunlarına çözüm bulmamıza bağlıdır. Ülkelerimizin ekonomi ve sosyal gelişmeleri öngörülenin altındadır. Dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan İslam ülkelerinin 2009 yılında dünya iktisadi hasılasından aldıları pay maalesef yüzde 7 civarındadır. Kişi başına gelir seviyesi de gelişmiş ülkelerin ortalaması altındadır. İslam dünyasında yoksulluk çare bulunması gereken en önemli sorunların başında gelmektedir. Üye ülkelerimizden 22'si en az gelişmiş ülke konumundadır. İslam ülkelerinde devam eden savaşlar, şiddet olayları ve doğal afetler yoksulluğu artırmaktadır. Eğitim ve sağlık alanında da dünya standartlarının gerisindeyiz.'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, topyekün ve dengeli kalkınmanın istikrarlı, şeffaf ve hesapverilir yönetimlerle olabileceğinin altını çizerek. 'Farklı coğrafyalarda yer alan Müslüman ülkelerin ekonomik ve siyasi istikrar bakımından büyük farklılıklar arz etmelerine rağmen ortak değerleri vardır. Bu ortak değer gençlerimizin teşebbüs ruhundan besleniyor. Küresel ortak akıl ve eylemle sorunların aşılması önemlidir. Ülkelerin sorunları birbirimizden bizi uzaklaştırmamalı, işbirliklerini engellememelidir. ' ifadelerini kullandı.

İSEDAK üyesi kimi ülkeler arasında vizelerin kaldırılmasını önemli bir adım olarak değerlendiren Gül, İKÖ'yü serbest dolaşım adına öneriler geliştirmeye ve rehberlik yapmaya davet etti. Ticaretin toplantılarda ele alınacak önemli bir madde olduğunu dile getiren Gül, şu öneri ve temennilerde bulundu:

'Dünya ticret hacmindeki daralmaya paralel olarak İSEDAK üyesi ülkelerin 2009'da ticaret hacimleri düşmüştür. Ancak ülkelerimizin dünya ticaretinden aldıkları pay oransal olarak istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Son dönemde İKÖ içi ticarette gözlenen durağanlığın ticari alanda mevcut projelerimizi hayata gaeçirerek aşabiliriz. İKÖ üyeleri arasında Tercihli Ticaret Sistemi, Menşe Kuralları anlaşmasını onaylayan mevcut ülke sayısının 9'dan 10'a çıkmasının ardından yürürlüğe girecektir. Bu çerçevede TPS-OIC Anlaşmalarının imza ve onay süreçlerinin hızlandırılması gerekmektedir. Ayrıca Tercihli Ticaret Sistemi'nin uygulamaya başlaması için Tercihli Tarifeler Protokolü'nü onaylamış üye devletlerin taviz listelerini Ticaret Müzakereleri Sekretaryasına en kısa sürede ulaştırmasını bekliyorum. Bu projenin hayata geçmesiyle İKÖ içi ticaret için öngördüğümüz yüzde 20 hedefimize 2015 yılında ulaşmak adına önemli ve kalıcı bir katkı sunmuş olacağız. Konunun önemine binaen Avrupa Birliği'nin blok içi ticaretinin toplam ticaret hacminin yüzde 65'ine tekabül ettiğini bilmeliyiz. Bu nedenle anlaşmaya taraf ülkeleri yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum.'

Yatırım potansiyelinin krizlerin etkisini azaltacağını belirten Gül, gerek borsaların gerekse merkez bankalarının işbirliklerini yatırımlar noktasında önemli gördüğünü ifade etti. İSEDAK'a üye ülkeleri bu çalışmalara katılmayı tavsiye etti. İslam ülkeleri arasında somut işbirliğinin vaktinin geldiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, kamu ile özel sektör birlikteliklerinin güçlendirilmesini, ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istedi.

Abdullah Gül, İSEDAK üyelerini çok yakından ilgilendiren helal gıda konusunun da standartlara bağlanması gerektiğini de sözlerine eledi.

İKÖ Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu ise ulusal ticaret politikalarının tarife dışı engellerle İSEDAK üyelerinin karşısına bir sorun olarak çıkmaması gerektiğini savundu. İslam ülkelerinin kendi aralarında ve Dünya Ticaret Örgütü görüşmelerinde birbirlerini destekleyici bir tavır içine girmeyi öneren karşılıklı ticaret ve yatırım oranlarını artırmasının zaruret olduğunu kaydetti.

Açılış töreninin ardından Gül, İSEDAK'a katılan üye ülkelerin devlet başkanları ve bakanlarıyla tek tek tokalaştı, bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül, konuk devlet adamlarıyla daha sonra toplu fotoğraf çektirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde