Gül, 'İslam Sanatının Üç Başkenti' sergisini açtı

Gül, 'İslam Sanatının Üç Başkenti' sergisini açtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üç Başkenti: İstanbul, Isfahan, Delhi'' sergisinin açılışını yaptı.

Gül, 'İslam Sanatının Üç Başkenti' sergisini açtı
16px
24px
18.02.2008 22:14
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen ''Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, Isfahan, Delhi'' sergisinin açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile geldiği Sakıp Sabancı Müzesi girişinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından karşılandı. Sabancı Müzesi'ni eşiyle gezen Cumhurbaşkanı Gül, Louvre ve Sakıp Sabancı müzeleri tarafından ortaklaşa düzenlenen serginin açılışında yaptığı konuşmada, çok önemli bir kültür olayına hep beraber şahit olduklarını belirterek, bu sergiyi organize eden Sabancı Ailesini ve Louvre Müzesi yetkililerini tebrik etti.

Louvre Müzesi'nden Türkiye'ye İslam dünyasının çok önemli eserlerinin getirildiğini belirten Gül, Türkiye'de bu tip eserlerin çok nadir sergilendiğini, bu nedenle çok önemli bir tercih olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, eserlerin ait olduğu 3 merkezin de Türk devletlerine başkentlik yapmış merkezler olduğunu ve bunların hepsinde Türk medeniyetinin izlerinin bulunduğunu kaydetti.

Son yıllarda bu tür faaliyetlerin giderek artmasının sevindirici olduğunu, 100'e yakın özel müzenin faaliyete geçtiğini bildiğini dile getiren Gül, modern sanatlarla ilgili çok önemli gelişmelerin yaşandığını ve İstanbul'da yeni yeni faaliyet alanları olduğunu görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİ

Abdullah Gül, bu kültür-sanat faaliyetinin Fransa ile Türkiye arasında ortak proje şeklinde ortaya çıkmasının da ayrıca sevindirici olduğunu vurgulayarak, ''Fransa Türkiye'nin Batı'ya açılan penceresi olmuştur. Bugün de ilişkilerimiz aynı şekilde güçlüdür. Ekonomik ilişkilerimiz çok geniş boyuttadır. Türkiye'deki Fransız yatırımları çok önde gelmektedir. Ben inanıyorum ki bu ilişkiler daha da geliştirilecektir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki yılın Fransa'da ''Türk Mevsimi'' ilan edildiğini ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inandığını vurguladı. Gül, bu vesileyle birçok kültür faaliyetinin planlanacağını kaydetti. Sabancı Müzesi'nin daha önce Louvre Müzesi'nde çok değerli eserlerini sergilediğini dile getiren Gül, Sabancı Müzesi'ndeki sergiyi organize eden ve emeği geçen herkesi tebrik ettiğini söyledi.

Gül, ''Bu serginin Türk kültür hayatında önemli iz bırakacağına inanıyorum'' dedi. Konuşmasında, merhum iş adamı Sakıp Sabancı'yı rahmetle anan Cumhurbaşkanı Gül, onun hatırasının da bu şekilde yaşadığını ifade etti.

FRANSA DIŞ TİCARET BAKANI

Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli de bu serginin Fransa ve Türkiye arasında kültürel ve bilimsel işbirliğine örnek teşkil ettiğini söyledi. Novelli, ülkesinde, Temmuz 2009 ile Mart 2010 tarihleri arasında Türk Mevsimi düzenleneceğini, bunun iki ülke arasındaki kültürel, ekonomik ve bilimsel ilişkilerin yanı sıra Fransa'daki Türk imajı açısından da önemli olduğunu söyledi.

Bakan Novelli, Türkiye'de bulunduğu süre içinde ülkenin dinamizmini ve modernizmini kısa sürede ölçme imkanı bulduğunu belirtti. Türkiye'nin dost bir ülke olduğunu ve Fransa'nın bu dost ülkeyle uzun bir dönemden beri ilişkiler kurduğuna işaret eden Novelli, serginin Fransa ile Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmesini diledi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da Louvre gibi bir müze ile genç ancak dünya müzesi olma yolunda iddiası olan bir müze olarak uzun vadeli bir işbirliği anlaşmasına girdiklerini belirterek, ''Bu ilk meyve, Louvre'un İslam eserleri koleksiyonundan en nadide 217 parçasından oluşuyor. İslam sanatının 3 ayrı şehrinde, 3 farklı ancak benzer uygulamalarını göreceğiz. Her sergide olduğu gibi bunun da hepimize yeni ufuklar açacağına, yeni öğrenimler getireceğine inanıyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından serginin açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından müze koleksiyonuna ait tarihi bir makas ile kurdele kesilerek yapıldı. Açılışta Abdullah Gül'e eşi Hayrünnisa Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fransa Dış Ticaret Bakanı Herve Novelli, Güler Sabancı, Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Sabancı da eşlik etti.

Daha sonra sergiyi gezen Bakan Gül ve eşine, Müze Müdürü Nazan Ölçer, sergilenen eserler hakkında bilgi verdi. Serginin açılışına; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sabancı Ailesi üyeleri, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, ve Louvre Müzesi Başkan Yardımcısı Herve Barbaret de katıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde