Gül "Charlie Rose Show"a katıldı

Gül "Charlie Rose Show"a katıldı

Cumhurbaşkanı Gül, Amerikan PBS kanalında yayınlanan "Charlie Rose Show"a katıldı.

Gül "Charlie Rose Show"a katıldı
16px
24px
22.09.2010 23:14
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, laiklik ilkesini, Anayasa'nın temel bir parçası olduğunu ve hiç kimsenin bunu değiştirmeyi istemediğini söyledi. 65. Dönem BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında New York'taki  temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, Amerikan PBS kanalında yayınlanan "Charlie Rose Show"a katıldı.

  Gül, Rosse'un''Türkiye'yi bugün nerede görüyorsunuz" sorusuna verdiği yanıtta, Türkiye'nin eşsiz bir konumda olduğunu belirterek, ''Bu son derece anlamlı; Müslüman bir ülke demokrasi kriterlerini yerine getiriyor, bu da Türkiye'yi son derece güçlü hale getiriyor ve Türkiye bölge için esin kaynağı oluyor. Bizim bölgedeki tüm ülkelerle tarihi bağımız var, bu da bizim onların hepsiyle konuşma kapasitemizin olduğu anlamına gelir. Bizim dış politikamız da son derece olumlu, bizim olumlu bir gündemimiz var." dedi. 

Türkiye'nin İran'la da iyi ilişkileri olduğunun belirtilmesi üzerine de Gül, "İran bizim komşumuz, ama onların farklı rejimleri var, biz demokratız ve AB'nin üyesi olmaya çalışıyoruz. Komşunuzla iyi ilişkiler içinde olmak ve işbirliği yapmak istersiniz, İran'la 1639 yılından beri son derece istikrarlı bir sınırımız var, sınır sorunumuz yok, başka bir ihtilafımız yok" diye konuştu.

BM'nin İran'a yaptırımlarının Türkiye'yi de bağladığını kaydeden Gül, ''Bu yaptırımları uyguluyoruz ve BM Güvenlik Konseyi yaptırımlar komitesine raporlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu. Yaptırımların genel olarak bir etkisinin olmadığını kaydeden Gül, "Eğer İran nükleer silaha sahip oluyorsa bu bizim için ABD için olduğundan çok daha fazla tehlikeli, çünkü nükleer silaha sahip bir komşu ülkeyi görmeyi hiçbir zaman istemeyiz. Bu iki arkadaşın, komşunun yolda beraber yürürken birinin elinde silah olması, diğerinin olmaması demektir" ifadesini kullandı. Sorunun çözümüne katkı sunmak istediklerini kaydeden Gül, baika bir soru üzerine de, Türkiye'nin laik ve demokratik bir devlet olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin AB standartlarını benimseyen, yönelimi çok açık bir ülke olduğunu dile getirdi.

Gül, "Türkiye laik olmalı mı, olmamalı mı" konusunda bir tartışma ya da soru işaretinin olmadığını, bu hususta tam bir uzlaşının bulunduğunu söyleyerek, "Laiklik, Anayasa'nın temel bir parçası ve hiç kimse bunu değiştirmeyi istemiyor" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini ve bundan mutlu olduklarını dile getirdi.

"Türkiye'nin geleceği hakkında sizi en çok ne endişelendiriyor" sorusuna, "Bölgede istikrarsızlık" yanıtını veren Gül, bu nedenle güvenlik ve istikrarın önemini sürekli vurguladıklarını, bu iki unsur olmazsa işbirliği ve refahın da olamayacağını kaydetti.

Mavi Marmara gemisine baskınına ilişkin bir soru üzerine de Gül, "Bunu görmezden gelebilir, unutabilir miyiz? Hiçbir şey olmamış gibi hareket edebilir miyiz" dedi. Gül, "İran'a karşı askeri harekat düzenleneceğine dair endişe duyuyor musunuz" sorusuna "evet" yanıtını verdi.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde