Gübre fiyatları, yüzde 30 arttı

Gübre fiyatları, yüzde 30 arttı

Gübre fiyatının yaklaşık yüzde 20-30 oranında artmasının, üreticileri daha ekim sezonunun başında düşündürmeye başladığı bildirildi.

Gübre fiyatları, yüzde 30 arttı
16px
24px
02.11.2010 21:55
ABONE OLgoogle

Çukurova'da buğday ve çeşitli sebzelerin ekim zamanının yaklaştığı bugünlerde gübre fiyatının yaklaşık yüzde 20-30 oranında artmasının, üreticileri daha ekim sezonunun başında düşündürmeye başladığı bildirildi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye'nin tarım üretiminin önemli bölümünün karşılandığı verimli topraklar üzerinde bulunan Çukurova'da, üreticilerin yeni ekim sezonunun hazırlıklarını yaparken, girdi maliyetlerinin yüksek olmasının sıkıntısını yaşamaya başladığını kaydetti.
Yaşanan en önemli sıkıntının, gübre konusunda olduğunu ifade eden Girmen, "Örneğin, taban gübrelerden '20.20'nin geçen yılki fiyatı 600 liranın altındayken, bu yılki fiyatı 730 lira. '18.46' gübrenin fiyatı ise geçen yıl 700 lira civarındaydı, bu yıl bin liraya ulaştı. Tüm gübrelerde durum böyle. Yaklaşık yüzde 20-30 artış var" dedi.

Fiyatlardaki yükselişe anlam vermenin mümkün olmadığını savunan Girmen, "Gübre fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler, petrol ve gaz fiyatları ile döviz. Geçen yıla göre petrol ve gaz fiyatları yerinde sayıyor, dövizde ise düşüş var ama buna rağmen gübre fiyatları arttı. Fiyatlar her yıl çiftçinin ekim zamanı yükseliyor, sonra düşüyor. Bu rutin bir oyun haline geldi" diye konuştu.

Çukurova'da buğday ekiminin 10 Kasım civarında başlayacağını, çeşitli sebzelerin de ekim zamanının geldiğini belirten Girmen, "Yaşanan bu artış, tekelcilikten kaynaklanmakta. Türkiye'deki gübre sektörü adeta tekel konumunda ve fiyatlarla istedikleri gibi oynayabiliyorlar. Çiftçiye gün yüzü göstermiyorlar. Kırk yılda bir dünyadaki gelişmelerden kaynaklı ürün fiyatlarında bazı yükselmeler yaşandı. Ancak, üreticilerin buna sevinmesine bile fırsat vermediler" dedi.

Girmen, fiyatlardaki artışa önlem olarak gübre ithalatının kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, "Çok fazla bürokrasi olmadan, ithalatçının önünü açıcı düzenlemeler yapılmalı. İ steyen istediği kadar gübre ithal edebilmeli" diye konuştu.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde