Gözler Nisan 2010’a çevrildi

Gözler Nisan 2010’a çevrildi

Zeytinburnu'ndan Beyoğlu'na iskansız evlerde kentsel dönüşüm paniği başladı.

Gözler Nisan 2010’a çevrildi
16px
24px
26.10.2009 08:59
ABONE OLgoogle

2010'da yasalaşması beklenen kentsel dönüşüm tasarısı ile Zeytinburnu'ndan Beyoğlu'na kentsel dönüşüm alanlarındaki evlerin yüzde 15'i, iskan ruhsatı olmadığı için mağdur olma tehlikesi taşıyor. Bu binalarda oturanlar, evleri yıkılırken 'hak sahibi' sıfatıyla eşdeğer bir gayrimenkul veya dairelerinin bedelini alamayabilecek

İnşaat sektörünün arsa sıkıntısına çare olarak görülen ve kötü yapılaşmaları silecek olması nedeniyle yıllardır dört gözle beklenen 'Kentsel Dönüşüm Yasası'nın 2010 yılının ilk çeyreğinde çıkması bekleniyor. Bu yasayla kentsel dönüşüm alanında proje geliştirecek inşaat firmaları, aynen kat karşılığı projelerde olduğu gibi dönüşüm yapacağı binayı yıkacak ve buradaki 'hak sahiplerine' ya eşdeğer bir gayrimenkul, ya da yıktığı dairenin bedelini verecek. Peki bu kentsel dönüşüm bölgelerinde müteahhitlerinin arsadan yararlanma hakkını ifade eden kat irtifakı tapusunu aldığı ancak projesine aykırı inşaat yaptığı için iskan ruhsatı almadığı binalarda oturanlar, bu noktada hangi 'hak sahipliğinden' söz edebilecek?

Bu kişiler hem dairelerinden olup hem de yıkılan dairesinin bedelini dahi alamadan mağdur mu olacak? İşte bu sorular, 'iskan affının' hangi koşullarda ve ne zaman getirileceğinin netleştirilmesi ihtiyacını yeniden gündeme taşıdı.

İskan ruhsatı olmayan binalarda oturanların yasaya göre 'bağımsız bölüm maliki ve hak sahibi' olarak değil 'tapudan hisse sahibi' şeklinde göründüğünü söyleyen Taşınmaz Değerlendirme Müşavirlik Ltd. (TADEM) Başkanı Ali Çetin Önder, “Beyoğlu, Tarlabaşı, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Kağıthane, Alibeyköy, Sultanbeyli gibi pek çok semt, kentsel dönüşüm bölgesi kapsamında. Bu bölgedeki binaların gecekondu bölgeleri dahil olmak üzere yüzde 15'inin, tüm İstanbul'daki binaların ise yüzde 5-10'unun iskan ruhsatı yok. Yani müteahhitleri arsadan yararlanma hakkını ifade eden kat irtifakı tapusunu almış ama projesine aykırı hareket ettiği için iskan ruhsatı almamış. Bu yüzden de daire sahipleri 'yasal bir hak sahibi' olarak değil 'tapudan hisse verilen kişiler' olarak görünüyor” dedi.

Kentsel dönüşümde ise yıkıp yenilenecek evlerde oturan 'hak sahiplerine' eşdeğer bir gayrimenkul veya daire bedeli verileceğini hatırlatan Önder, “Bu noktada hangi hak sahipliğinden söz edebilecek? Tapuda 2 kat olarak gösterilen ancak gerçekte müteahhiti 3 kata çıktığı için iskan ruhsatı almamış bir binanın 3. katında oturanlar, hem dairelerinden olup hem de yıkılan dairesinin bedelini alamayabilir. Bu belirsizlikleri sona erdirecek olan ise 'iskan affı'dır. Bu affın kapsamı belirlenirse, mağduriyetler ortadan kalkacaktır” dedi.

İskan affında gözler Nisan 2010'a çevrildi

VatandaŞlarIn kat irtifaklı tapularını 28 Kasım'a kadar kat mülkiyetli tapulara geçirmedikleri takdirde 1.000 lira para cezası ödemesi şartını geçtiğimiz aylarda ortadan kaldıran imar kanunu, kat mülkiyetine geçiş sürecini kısaltmış ancak 'iskan affı'nı ertelemişti. Projesindeki imar şartlarına aykırı inşa edildiği veya deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için iskan ruhsatı verilemeyen binalara iskan affının getirilip getirilmeyeceği ve af kapsamına hangi binaların gireceği, 2010 Mart-Nisan'ında çıkması öngörülen yeni imar kanununda belli olacak. TADEM Başkanı Ali Çetin Önder, “Hangi tür konutların af kapsamında olacağını 2010 Mart ya da Nisan ayında netleştirileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Plan ne kadar aşılmışsa af ona göre belirlenir

AffIn, konutun proje halinden ne kadar uzaklaştığıyla ilgili olduğunu söyleyen Ali Çetin Önder, şunları kaydetti: “Konut, tapuda gösterilen projesine aykırı olarak 100 metrekare yerine az bir farkla 110 metrekare olarak inşa edilmiş ve deprem güvenliği taşıyorsa önerimiz iskan affı kapsamında değerlendirilmesi. Ama eğer 100 metrekarelik bir konut, 200 metrekare yapılarak genel imar planlarını da bozuyor ve deprem güvenliği de taşımıyorsa af kapsamında olmayabilir. Bu durumda güçlendirme çalışmaları yapılıp, planını aştığı ölçüde ceza alması gündeme gelebilir.”

Nihal Yuvacan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde