Gözaltına alınanların ifadeleri ortaya çıktı

Gözaltına alınanların ifadeleri ortaya çıktı

Ankara'daki tren kazasıyla ilgili olarak gözaltına alınan üç TCDD çalışanının ifadeleri ortaya çıktı

Gözaltına alınanların ifadeleri ortaya çıktı
16px
24px
15.12.2018 10:40
ABONE OLgoogle

Kazayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç TCDD çalışanının ifadeleri ortaya çıktı.

Sinyalizasyon sistemi bulunmayan hatta 9 kişinin ölümü ve 86 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazasına ilişkin çarpıcı ifadeler ortaya çıktı.

Ankara’dan Konya’ya hareket eden yüksek hızlı tren (YHT) ile kılavuz trenin çarpıştığı kazasonrası gözaltına alınan makas değiştirmekte görevli olan Osman Y. ile trafik görevlisi Emin E.E. ile hareket görevlisi Sinan Y.’nin emniyetteki sorgusu devam ederken, ifadeler kazanın nedenine ilişkin ipuçları verdi. Kazanın, 1. hatta gitmesi gereken YHT’nin, makasın değiştirilmemesi nedeniyle kılavuz trenin geldiği 2. hatta yönlendirildiği ve çarpışmanın bu yüzden olduğu öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ'ın ulaştığı ifadeye göre tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. “YHT treni genelge kapsamında birinci hattan gitmesi gerekiyordu" dedi. Emniyet birimlerinden edinilen bilgiye göre, makas değiştirmekle görevli olan Osman Y., bir ay önce geçici görevle Ankara’ya geldi. Osman Y.’nin ifadesinde, “Gara gelen bir treni makas değiştirip ikinci hatta almıştım. YHT hareket ettiğinde makası tekrar değiştirip onu 1. hatta almam gerekirdi. Makas değiştirmeyi unutmuş olabilirim, unuttuğumu düşünüyorum. YHT’yi 1. hatta almam gerekirken makas değiştirmeyi unuttuğum için o 2. hatta devam etti. Kaza olunca fark ettim makas değiştirmediğimi” dediği öğrenildi.
9 kişi öldü: Kaza nedeni, tren yanlış hatta yönlendirildi

Tren kazasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Yokuş’un koordinatörlüğünde üç savcı tarafından yürütülen soruşturma sürdürülüyor. Savcılığın olay yerindeki incelemeleri dün de gün boyu sürdü. Kaza sonrası, kusurları olduğu tespit edilen kontrolör E.E.E., tren teşkil memuru O.Y. ve tren hareket memuru S.Y., gözaltına alınmıştı. Üç personelin, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alındı.

Genelge var

Alınan bilgiye göre, üç görevliye olay sırasında görevlerinin ne olduğu ve kazaya ilişkin bilgileri soruldu. Üç şüpheli de ifadesinde 2018 yılı başı itibarıyla çıkartılan genelge uyarınca, yolcu giden treninin 1. hattan, gelen treninin ise 2. hattan gelmesinin zorunlu olduğunu vurguladılar.

16 yılda bin 625 kişi can verdi

CHP Ankara Milletvekili ve PM Üyesi Tekin Bingöl, 16 yıllık AKP iktidarında yaşanan “kaza”ların bilançosunu açıkladı. 16 yılda 95 binden fazla kişinin kazalara kurban gittiğini belirten Bingöl, bu ölümlerin bin 623’ünün demiryolu kazaları sonucunda olduğunu kaydetti.

Bingöl’ün açıkladığı raporda, personel açığı, trenlerin bakımının taşeron şirketlerce yapılması, demiryollarının ihmalkârlığı, denetimlerde meslek odalarından yararlanmama ve neoliberalleştirme politikaları nedeniyle yaşanan kazalar ve buna bağlı can kayıplarının her geçen gün arttığı belirtildi.

Türkiye’deki tren kazaları nedeniyle yaşanan ölüm miktarı yüzde 2.08; AB ortalaması ise yaklaşık yüzde 0.3. Türkiye’de Avrupa ülkelerine kıyasla yaklaşık 7 kat, dünya ortalamasına bakıldığında ise yaklaşık üç 3 kat daha fazla ölüm vakası yaşandı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde