Golf bildiğiniz gibi değil! 50 dolardan başlıyor

Golf bildiğiniz gibi değil! 50 dolardan başlıyor

Golf son yılların en çok ilgi gören spor dallarından biri. İş ilişkilerini geliştirmek isteyen de oynuyor, stres atmak isteyen de. Giderek zengin sporu olmaktan uzaklaşan golfün kurs fiyatları 50 dolardan başlıyor…

Golf bildiğiniz gibi değil! 50 dolardan başlıyor
16px
24px
02.10.2015 14:12
ABONE OLgoogle
Ezgi Güler'in haberi

GOLFUN bir spor olup olmadığı konusunda hemen herkesin bir önyargısı vardır. Bu, hem zengin sporu olarak bilinmesinden hem de son derece yavaş hareketlerle düz bir arazide diğer sporlara göre daha az efor sarf edilerek yapılmasından kaynaklanıyor.

Oysa golf, aslında son derece özveri, dikkat ve disiplin gerektiren bir spor dalı. Son yıllarda iyiden iyiye yükselişte. Bugün yalnızca erkeklerin değil kadınların da oynadığı golf, Türkiye’de de akademileri ve kulüpleriyle giderek yaygınlaşıyor. Gittikçe daha fazla genç ve hatta çocuk, golf oynamaya başlıyor.

Uzun yıllar 22 delikle oynanan golf, İskoçya’daki St. Andrews’ta bulunan golf sahasının dört deliğinin eksiltilmesiyle başlayan trendle artık günümüzde 18 delikle oynanıyor. Golf, her zaman zengin ve fiyakalı bir oyun olarak algılandı. Ancak artan golf kulüpleriyle bu kibirli hâl biraz olsun kırıldı, şimdilerde dünya çapında 80 milyondan fazla insanın 40 bin golf sahasında bu sporu yaptığı tahmin ediliyor. Bugün pek çok ülke golf sahalarına yatırım yaparak golf turizmini canlandırmaya çalışıyor. Türkiye de bunlardan biri. Türkiye Golf Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye’de golf sahası olan 15, sahası olmayan ise 50’den fazla kulüp var. Bu sayı belli ki önümüzdeki dönemde giderek artacak; zira golf oynayanların sayısı da hızla artıyor. 

BAŞLANGIÇ 50 DOLAR

Golf eğitimleri, golf akademilerinde ve kulüplerinde veriliyor elbette. Golf eğitimlerinde yeni başlamak ya da oyununu ilerletmek isteyen herkese, başlangıç seviyesinden ya da daha profesyonel olana kadar gerekli tüm ekipman ve hoca desteği sağlanıyor. Dersler bireysel olarak da grup halinde de alınabiliyor. 

Golf Akademisi Kıdemli Golf Antrenörü İdris Topar, golf eğitimi fiyatlarının kulübe ve eğitim antrenörüne göre değiştiğini söylüyor. Örneğin, üçüncü kademe bir antrenör golf eğitimini saati 50 dolara verebiliyor ancak en üst kademe bir golf antrenöründen eğitim alırsanız bu rakam 100 dolara çıkıyor. Teknik eğitimin verildiği dersler 35-40 dakika sürüyor. Ancak kulüp ya da akademinin paket programlarından da faydalanmak mümkün. Bu durumda fiyatlar biraz daha makul bir seviyeye çekilebiliyor. Yaklaşık 25 ders sonunda eğitim alan kişi başlangıç seviyesine getiriliyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki golf eğitiminin belirli bir süresi yok.

Antalya Belekte Sueno Golf Kulübü golf eğitmeni Osman Nallı, “Öğrenme hızı ve becerisi kişiden kişiye değişebildiği için belirli bir süreden bahsetmek mümkün değil.10 yıl önce golf eğitimi almış kişiler bile hala hatalarını ya da eksik gördükleri durumları düzeltmek için kurs taleplerinde bulunabiliyor” diyor. Ancak ilk defa golf sporuyla tanışan bir kişinin golf sahasında oyun oynayabilmesi için en az 10 saatlik bir eğitim alması tavsiye ediliyor. 

EKİPMAN 1.500 TL

Golf ekipmanları, golf sopası, golf topu, uzaklığı ölçüm cihazı, ayakkabı ve eldiven olmak üzere genelde kulüp ya da eğitim alınan akademi tarafından sağlanıyor. Ancak kişi isterse ekipmanı kendisi de satın alabiliyor. İdris Topar, “Kişi çanta ve golf sopalarını kendisi almak isterse bu konuda yardımcı oluyoruz. Ekipman fiyatları markasına göre 5 bin dolara kadar çıkıyor” diyor. Osman Nallı ise, başlangıç seviyesindeki bir oyuncu için ekipmanların ortalama bin 500-2 bin TL’den başladığı bilgisini veriyor.

7 KM YÜRÜYÜŞ YAPILIYOR

Peki genelde zengin sporu algısı olan golf eğitimine kimler katılabilir? Golf aslında yediden 70’e herkesin yapabildiği bir spor. “Golfte harcanan efor yürüyüşle ve yaptığımız vuruşların sonunda gerçekleşir, yaklaşık 18 çukurlu bir golf oyununda ortalama 7 kilometre yol yürümüş oluruz. Bu bakımdan golfu her yaştan kişi yapabilir” diyen Osman Nallı, golfe yönelik zengin sporu algısının bizim ülkemize özgü bir durum olduğunu ve golfün yaygın olduğu diğer ülkelerde böyle bir algı olmadığına dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Bizim ülkemizde daha çok yeni. Belirli bir zümre içinde oynanmasından dolayı zengin sporu olarak kabul ediliyor. Ancak 10 yıl içinde birçok insanın rahatça oynayabildiği bir spor olacağını düşünüyorum.”

İŞ İLİŞKİSİ İÇİN DE OYNUYORLAR

Ancak şu da bir gerçek ki günümüzde daha çok gelir düzeyi yüksek kişiler bu spora ilgi gösteriyor. İdris Topar, golfün zengin sporu olmadığını, fakat ilgi duyan kişilerin gelir seviyesi yüksek olduğu için böyle bir algının oluştuğunu söylüyor ve ekliyor: “Mevcut golf sahaları ve malzemelerinin kullanım ve alım maliyetleri diğer sporlara göre daha yüksek olduğu için orta gelirli kişiler fazla ilgi göstermiyor. Son yıllarda iş adamları ve orta gelirin üstündeki kişiler bu spora başvuruyor. Bu kişilerin bazıları hobi, bazıları ise iş ya da sosyal açıdan golf oynuyor. Küçük yaş grupları da genelde bu kişilerin çocukları oluyor” diyor. Antalya Golf Club Genel Müdürü Uğur Budak da golfün zengin sporu olmadığını ancak vakti bol olanların daha kolay öğrenebileceği bir spor olduğunu vurguluyor. 

AVRUPALILARIN İLGİSİ ANTALYA’YA

Antalya golf konusunda özellikle yabancı turistlere yönelik sahalarıyla öne çıkan bir ilimiz. Antalya bölgesinde daha çok yabancı misafirler golf eğitimi talebinde bulunuyor. Osman Nallı’dan aldığımız bilgilere göre, bunlar genelde Avrupalı turistler, ama yaz aylarında Rusların talepleri de son yıllarda artmış durumda. Türkler de son birkaç yıldır golf sporunu tanımaya başladılar ve eğitim talepleri oluyor. Genelde holding sahiplerinin dışında tıp dünyasından, bürokratlardan ve yoğun iş temposundan sıkılmış ve sakin bir ortam arayan çeşitli mesleklerden herkes golf eğitimi talebinde bulunabiliyor. 

Antalya Golf Club Genel Müdürü Uğur Budak, Antalya bölgesinde daha ziyade belli bir seviyede olan ancak oyunu ile ilgili bazı sıkıntılar yaşadığını düşünen ve çoğunlukla yurtdışından gelenlerin golf oynamak için ders aldığını söylüyor. Golf oyunu, günün her saatinde her mevsimde oynanıyor. Sadece kar yağışı nedeni ile saha yüzeyi kapanması durumda oynanmıyor. Ancak eğitim talep edenler ve golfle ilgilenenler daha çok bahar aylarını tercih ediyor. Ve golfçülerin birçoğu sabah erken saatlerde oynuyor. Uğur Budak, golf için en uygun saatlerin, sabahın erken saatleri ve akşamüzeri olduğunu belirtiyor. 

ODAKLANMAYI ARTIRIYOR

İyi golf oynamak başlangıçta ne kadar iyi bir eğitimden geçtiğinize bağlı ve diğer sporlarda olduğu gibi ne kadar çok pratik yapılırsa ve kilometre kat edilirse, oyuncu oyununu o kadar geliştiriyor. İyi bir golf oyuncusu olmak istiyorsanız mutlaka bir golf kulübüne gidip bir eğitmenden ders almanız gerekiyor. Golf çok tekrar gerektirdiği için zaman ayırıp emek vermeyi gerektiriyor. 

Golf her şeyden önce bir kişinin hayat boyu yapabileceği tek spor. Golfün pek çok faydası var. Kişinin kendisine ve rakibine saygı duymayı öğrenmesi, odaklanmayı sağlaması ve özellikle algı güçlüğü çeken bireylerin kendini geliştirmesi için golf tavsiye ediliyor. 
“Yurtdışında özellikle devlet okullarında bile golf eğitimi veriliyor, çünkü günümüz sporunda en büyük problem sporcunun rakibe ve kendine saygı duymaması. Böylesine rekabetçi bir ortamda golf oyunu kişiyi dizginliyor ve gerçek anlamda bir birey haline getiriyor” diyen İdris Topar, golf oynayan kişilerin daha sosyal olduğunu da ekliyor.

YÖNETİCİ ADAYLARI SEÇİLİYOR

Golf odaklanmayı artırdığı gibi karar almayı da kolaylaştırıyor. “Golf kişiye doğru karar verme, uygulama, strateji üretme, sakinlik kazandırır” diyen Osman Nallı, bu nedenle artık birçok holding sahibinin yönetici seçiminde mülakat yerine mümkünse golf oynamayı tercih ettiğini ve o kişinin sahada yaptığı tercihlerden, davranışlarından nasıl bir yönetici profiline sahip olduğunu belirlediğini aktarıyor.

Golf oynamanın sağladığı faydalar

•    Golf yaşam gibidir; yaşamda karşımıza çıkan durumlar golf oyununda benzer şekilde karşımıza çıkar. 
•    Kişiye doğru karar verme, uygulama, strateji üretme becerisi kazandırır; oyuncuyu sakinleştirir.
•    Golfün etik kuralları olmazsa olmazıdır ve bu kültürle yetişen bireyler dürüst bir kişilik sahibi olur. 
•    Sadece insanı dinlendirmekle kalmaz, uzaklık ve mekan algısını da geliştirir. 
•    Yeşil alanlarda yapılan spor, oksijen depolamak ve stres atmak için birebirdir.
•    18 çukurlu bir golf oyununda ortalama 6-7 km yürümek fiziksel anlamda kişiyi diri tutar. 

Kolaydan zora eğitim veriliyor

Golf oyununda birçok vuruş ve teknik var. Uzun vuruş, kısa vuruş, kum engeli çıkışı vuruşu, pata vuruşu, eğim aşağı ve eğim yukarı vuruşları bunlardan bazıları. Eğitim alan kursiyer için en uygun başlangıç pata vuruşu; yani çukura topu hafifçe yuvarlayarak yapılan vuruş. Pata vuruşları ile başlamak daha kolay ve kursiyerin de motivasyonunu artırıyor. Eğitimlerde kolaydan zora metodu uygulanıyor. Bir kaç saatlik pata eğitiminden sonra diğer vuruş çeşitlerine geçiliyor.

Türkiye’nin önde gelen golf sahaları

Antalya Golf Kulübü: Belek, Antalya (0242) 725 59 70
Natıonal Golf Kulübü: Serik, Antalya (0242) 725 46 20
Carya Golf Kulübü: Antalya (0242) 710 27 00
Gloria Golf Kulübü: Antalya, (0242) 710 06 00
Kemer Golf & Country: Kemerburgaz, İstanbul (0212) 239 70 10
Klassis Golf & Country: Silivri, İstanbul (0212) 710 13 13
Maxx Royal Golf: Belek, Antalya (0242) 710 27 00
CornelIa Golf Club: Belek, Antalya (0242) 710 15 00
Tat Golf Kulübü: Belek, Antalya (0242) 725 53 03
LykIa LInks: Manavgat Antalya (0242) 744 19 00

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde