Goldman Sachs'tan ahlaksız dolar tahmini

Goldman Sachs'tan ahlaksız dolar tahmini

Bankaların elindeki yapılandırılmış krediye makul fiyattan talip olan Goldman Sachs, yeni dolar tahminini açıkladı.

Goldman Sachs'tan ahlaksız dolar tahmini
16px
24px
29.04.2019 08:11
ABONE OLgoogle

Geçtiğimiz hafta Türk bankalarının elinde bulundurduğu sorunlu ve yapılandırılmış kredileri almak için makul fiyattan yani ölü fiyattan alacağını açıklayan Goldman Sachs, şimdi de dolarla ilgili tahminde bulundu.  Piyasada bu tahmin ahlaksız tahmin olarak yorumlandı.

İşte o haber:

Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçtiğimiz hafta aldığı karara ilişkin değerlendirmede bulundu.  'Goldman Sachs, Türk bankalarındaki yapılandırılan kredileri almak istiyor'

Değerlendirmede, "Türk Lirası'na desteği güçlendirmekten uzak hareketin muhtemelen lirayı en son 2018 ortasındaki kriz sırasında görülen seviyelere gönderebileceği" belirtildi. 

Bloomberght'de yer alan habere göre, Zach Pandl başkanlığındaki Goldman stratejistleri, 26 Nisan tarihli notta, "Merkez Bankası'nın geçen hafta toplantı sonrası açıklamasından 'ihtiyaç duyulduğuna ek sıkılaştırmaya gidileceği' söylemini çıkarması hem faiz indirimlerine hem de para biriminin daha da değer yitirmesine kapı açtı" dedi.

Goldman TL'nin dolar karşısında önümüzdeki altı ayda 6.5 ve 12 ayda ise 7 seviyesine düşebileceği ve böylelikle önümüzdeki 1 yıllık dönemde yüzde 15 değer kaybedebileceği tahmininde bulundu. 

Dolar/TL kuru Pazartesi günü TSİ 08:05'te 5.95 civarında seyrediyordu.

Goldman ekonomistleri Murat Unur ve Clemens Grafe, 25 Nisan tarihli ayrı bir notta, "Faizler, Döviz mevduatlarının bankacılık sistemindeki paylarının artışında görüldüğü üzere, Türk Lirası'na güvenin yeniden tesis edilmesine yetecek denli yüksek değil" dedi.

Goldman ekonomistleri, "TCMB'nin TL'ye istikrar kazandırabilmek için adım atması gerekecek," dedi ve "Tasarruf sahipleri, mevduatlarında Türk Lirası'nın payını artırmada istekli olabilmeleri için daha fazla risk primine ihtiyaç duyacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomistler, düşük seviyede ve düşen döviz rezervlerinin muhtemelen TL'ye güveni daha da düşürebileceğini sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde