Goldman Sachs’a 5 milyar dolar yatırdı

Goldman Sachs’a 5 milyar dolar yatırdı

Dünyanın en zengin yatırımcılarından biri olan Warren Buffet’ten ilginç yatırım

Goldman Sachs’a 5 milyar dolar yatırdı
16px
24px
24.04.2010 15:12
ABONE OLgoogle

Dünyanın en zengin yatırımcılarından biri olan Warren Buffet’ın, son dönemde zararını gizlediği iddiasıyla gündemden düşmeyen uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’a 5 milyar dolar yatırdığı belirlendi.

Başlatılan soruşturmalara rağmen yaşananları uzaktan izlemeyi tercih eden Berkshire Hathaway şirketinin patronu Buffet’ın, herşeye rağmen Goldman Sachs’a güven duymaya devam ettiği belirtildi. Berkshire Hathaway kıdemli yöneticisi Thomas Murphy, “Buffet, aslında gerçekleştirdiği yatırımdan hiç endişelenmiyor” diye konuştu.

Murphy, “Yaşananları uzaktan izleyip neler olacağını görmek istiyor. Ancak Goldman Sachs’a olan güvenci sonsuz” diye konuştu. Diğer yatırımcı şirketlerinin yöneticileri ise Buffet’ın Goldman Sachs’taki yatırımlarının garip bir biçimde güvende olduğunu savunurken, ünlü işadamının Goldman Sachs’ı uzun yıllardır takip ettiğini ve yaptığı yatırımdan zarar etmeyeceğini öne sürüyor.

Yüzde 10 hisse

Berkshire’ın, Goldman Sachs’ın hisselerinde yüzde 10 faiz hakkı bulunduğu belirtilirken Buffet’ın bu hisseleri 2008 yılında aldığı hatırlatıldı. Buffet’ın bu yolla Goldman Sachs’a entegre olmayı planladığını belirten Berkshire yöneticilerinden Ronald Oldson da şöyle konuştu, “Buffet bu yatırımı gerçekleştirme kararını bize açıklarken, bunu oldukça inançlı bir şekilde bizlerle paylaştı.” Şirket avcısı Buffett’ın yatırımını o dönemde altın değerinde güvenoyu olarak değerlendiren yatırımcılar, Buffet’ın rahat tavırlarının normal olduğu görüşünde birleşiyor. Berkshire’ın Goldman Sachs hisselerini aldığını açıkladığı 2008’de, Goldman hisseleri aynı gün yüzde 8.1 değer kazanmıştı. Berkshire Hathaway, Goldman Sachs’ın 5 milyar dolar değerinde kalıcı imtiyazlı hissesini alırken, beş yıl içinde hisse başına 115 dolar fiyattan 5 milyar dolar değerinde adi hisse alma hakkına sahip olmuştu.

Mağdurlar ortaya çıkıyor

SEC’in Goldman Sachs’a mortgage’a dayalı bir finansal ürün için yanlış bilgi verip, bazı önemli bilgileri gizleyerek dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla kamu davası açmasının ardından, dünya genelinde pek çok hükümet ve SEC ile birlikte çalışarak krize neden olduğu öne sürülen düzensizliklerin ortaya çıkarılması için çalışmaya başladı. Abacus havuzunda yer alan mortgage kredisini kullananların da ABD’de teker teker ortaya çıkıyor. Abacus mağduru 43 yaşındaki kreş işletmecisi Stella Onyeukwu, 2006’da içinde bulunduğu mali sıkıntıyı aşmak için 688 bin dolarlık mortgage kredisi aldı. Onyeukwu, bu borç sarmalından çıkmak için çareyi 786 bin 250 dolarlık yeni bir kredi daha almakta buldu. Ancak ilk başta yüzde 7.55 olan kredinin maliyeti daha sonra gelen faiz artışlarıyla yüzde 13.55’e yükseldi. Ayda 5 bin dolar olan borç ödemesine bir de diğer kredilerde eklenince ödeme güçlüğüne girdi ve 2009’un başlarında da evinden çıkmak zorunda kaldı.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde