Gökçek'in zevkine Ankaralının 750 Milyon Doları battı

Gökçek'in zevkine Ankaralının 750 Milyon Doları battı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eski başkan Melih Gökçek’in “kişisel zevkim” diyerek yaptırdığı, Ankapark’ın belediyeye toplam maliyetini ilk kez açıkladı.

Gökçek'in zevkine Ankaralının 750 Milyon Doları battı
16px
24px
02.10.2019 07:15
ABONE OLgoogle

Yavaş, “Maliyetine önce 200 milyon, sonra 300-400 milyon dediler. Rakamları sürekli değiştirdiler. Ankapark’ın belediyeye toplam maliyeti değişen kur farkı ile 700-750 milyon dolar ve orası battı. Bu para belediyenin 30 yıllık ” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk’te katıldığı canlı yayında, yaklaşık 200 günlük belediyecilik faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yavaş’ın açıklamalarından dikkat çeken satırbaşları şöyle:

Ankaralının cebinde 1 milyar kaldı: Göreve geldiğimizde borçtan haberimiz vardı. Ama bu kadar dağınıklığı tahmin etmiyorduk. Bin 900 otobüsten bin 500’ü çalışıyor. 2013’ten beri hiç otobüs alınmamış. Belediyenin asli görevleri yapılmamış. Su parasına itiraz etmiştik. Yanlışlık var diyorduk. Biz itiraz etmeseydik su 9 lira alacaktı. Bizim itirazımızla Ankaralının cebinde kalan 1 milyar 710 bin lira. Geldiğimizde 405 milyon lira bütçe açığı vardı, kapattık. 600-700 milyon lira tasarruf ettik.

Maliyeti 750 milyon dolar: Ankapark’a 2014 yılında biz karşı çıkmıştık çeşitli nedenlerle. Bu işe karşı çıkanlara hakaret eden tweetler atıldı. Maliyetine 200 milyon dediler, sonra 300-400 milyon dediler. Sürekli rakam değişti. Teftişlerimiz devam ediyor. Dolar kuru artıyor azalıyor, 700-750 milyon dolar belediyeye maliyeti. İsteyen herkese faturalarını yollayabilirim. 50 milyon dolar az bir para değil ama dolar kuru nedeniyle değişiyor bu rakam. Bu para, belediyenen ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılar. Biz kurtarmaya uğraşıyoruz ama orası batıyor.  Açılışını Erdoğan'ın yaptığı Ankapark'da çalışanlar maaşlarını alamıyor

420 milyon lira belediyenin alacağı var: İlk seçildiğimizde engellemelerle karşılaştık. Şehir hastaneleri yolları protokole bağlanmış. Yapılmadık çok az kısmı kalmış. 420 milyar lira belediyenin alacağı var. Biz malları satışa çıkaracaktık, 22’sinde bir baktık ki TOKİ’ye devretmişler.

Ekrem Bey’in aranmadığını öğrendim: Ben Özbekistan’a Taşkent’le kardeş şehir olmak için gitmiştim. Geldiğimde “Pazar akşamına kadar acilen belediye yasasında değişmeyi öngördüğünüz taslağı bildirin” dediklerini öğrendim. Sayın Fuat Oktay’ı aradım. Bunu hazırlayacak pozisyonda değilim henüz yurt dışından geldim. Ekrem Bey’in de bilgisi yok şu anda. 11 belediye başkanının müşterek taleplerinden bahsetmiştik. Fuat Bey, yanındakilerine ‘Ekrem Bey’e haber vermediniz mi?’ dedi ve vermelerini söyledi. Daha sonra Ekrem Bey’in aranmadığını öğrendim. Ben kendi hazırladıklarımı gönderdim. Ekrem Bey oraya çağrılmayacağı noktasında bilgim yok.

Taşeronlar patron oldu: Birçok konuda teftiş yapıyoruz. 2015’ten beri bir yeşil alan sanki sulanıyormuş gibi rakamlar var 145 bin olan yer 14 bin 500 çıkıyor. 170 tane ağaç var diyorlar bakıyorsunuz 17 tane ağaç var. Böyle olursa biz bunlarla baş edemeyiz. Ben bu belediyede kimseye yolsuzluk yaptırmayacağım. Parkları bahçeleri kendimize alacağız. İlçe belediye başkanlarının gelmesini onun için istiyorum. İhalelerimiz çok kırımlı gitti. Gerçek iş sahipleri taşaronlara veriliyordu. O taşaronlar şimdi patron oldular. Daha önceki yıllarda Ankara’ya tanesi 40 bin liradan ağaçlar ithal edilmiş, bu ağaçlar kuruyor. 7500 Euro’ya alınan ağaçların gerçek fiyatının 780 Euro olduğunu öğrendik. ANFA’yı imkanım olsa kapatacağım, yolsuzluğun merkezi olmuş.

FETÖ’nün imar rantı Ankara’da: Bazı cemaatlere tahsis edilen işyerleri, dükkanlar var. FETÖ’nün gelir kaynaklarından en büyük bölümü Ankara’nın imarları. Sayın Gökçek’in ‘Üst düzey görüşmelerim oldu’ demeçleri var. Bunu siz deseniz, içerideydiniz. İmar artışı ile rantlar sağlandı. Net bir para akışı tespit etmedik henüz.

Şoförlere nabızölçer takılacak: Özel Halk Otobüseleri bizim sorumluluğumuzda değil diye kenara çekilemem. Dün sabaha kadar uyuyamadım. Otobüslerin hepsinde kamera var. Ulaşımı elektronik ile entegre etmeye çalışacağız. Şoförleri eğiteceğiz, psikolojik destek vereceğiz. EGO ve diğerler otobüslerdeki şoförlere nabızölçer cihaz takacağız. Kötü bir durumda bize bildirimi gelecek. Sıkıntı varsa hizmetten çekeceğiz. Otobüslerin iniş kapısına cihaz takacağız. Bununla, vatandaş memnun olunursa yeşil, değilse kırmızıya basacak. Bize bildirim gelecek. Öte yandan, mobil uygulama yapacağız ve vatandaş şikayetini acil bildir butonuyla iletecek. 10-15 güne bu uygulamalar kullanıma çıkacak.

Gökçek Savcılığa verilecek: Suyla ilgili görevli sadece ASKİ değildir. Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Sağlık Bakanlığı, bunu belediye inisiyatifine bırakmaz. Ben iktidara muhalif bir partidenim. Sudan kaynaklı ishaller olsa, beni burada tutmazlar. Su bozuksa açıklayın. Gökçek, suyla ilgili açıklamalından dolayı yarın (bugün) Savcılığa verilecek. Kendisi su bozuk diyenleri dava etmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde