Gökçek'den bir ihaleye ikincisi hediye

Gökçek'den bir ihaleye ikincisi hediye

Gökçek döneminde, belediye iştiraki ANFA adına gerçekleştirilen promosyon ürün alım ihaleleri, aynı ismin sahibi olduğu iki farklı şirkete verildi. kurumun reklam işlerini de üstlenen şirketler, yapılan ihalelerle bir haftada 373 bin TL kazandı

Gökçek'den bir ihaleye ikincisi hediye
16px
24px
16.01.2020 04:29
ABONE OLgoogle

İktidara yakınlığıyla bilinen Çam Grubu’na bağlı şirketlerden birine yılda 150 ihale verdiği ortaya çıkan Melih Gökçek’in başkanlığı dönemindeki tartışmalı ihalelerin bir yenisi daha belirlendi.

Aralarında Deniz Feneri Derneği, Server Vakfı ve Eğitim Bir-Sen’in de yer aldığı iktidara yakın birçok kurumun reklam işlerini yapan Ömer Tavlan, Gökçek döneminde belediyeden altı gün arayla iki farklı ihale aldı. Tavlan’ın sahibi olduğu şirketleriyle bir hafta içinde imzalanan iki farklı ihalenin toplam bedelinin 373 bin 355 TL olduğu öğrenildi.

Yoksullara yardım için açtığı milyonluk ihaleleri AKP’li milletvekilinin eşine veren Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki ANFA’nın promosyon ürün alım ihalelerini de tek bir isme verdi. Taşınabilir şarj cihazı ve ajanda alımı için açılan ihaleyle promosyon kalem alımı için açılan ihaleyi, tek bir isme ait iki farklı şirket aldı.

Pazarlık usulü 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin park, peyzaj ve fuar işlerini yapan iştiraki ANFA, kutulu promosyon kalem alımı için 16 Mart 2017’de ihale açtı. İhalede, yalnızca özel durumlarda başvurulması gereken ancak son yıllarda sıklıkla kullanılan pazarlık usulü tercih edildi.

Yaklaşık maliyetin 188 bin 945 TL olacağı belirtilen promosyon kalem alımı için MİM İç ve Dış Mekan Baskı Sistemleri Reklamcılık Matbaacılık Şirketi tercih edildi.

AKP’nin Ankara’daki seçim çalışmalarının reklam ayağını yürüttüğü iddia edilen Ömer Tavlan’ın sahibi olduğu MİM Reklamcılık ile 6 Nisan 2017 tarihinde 183 bin 980 TL’lik sözleşme imzalandı.

Bir haftada 373 bin TL

ANFA, kutulu promosyon kalem alımı ihalesinden yalnızca 11 gün sonra taşınabilir şarj cihazı ve ajanda alımı için yeni bir ihale daha açtı. Bu ihalede de “Kamu ihalelerinde keyfiliğe ve kayırmacılığa yol açıyor” gerekçesi ile eleştirilen pazarlık yöntemine başvuruldu.

ANFA’nın, 189 bin 375 TL’ye mal olacağını bildirdiği ve dört şirketten teklif aldığı ihale, Pilon Reklam ve Tanıtım Hizmetleri Ticaret isimli şirkete bırakıldı. Şirket ile imzalanan sözleşmenin tarihi, ihale dosyasına 12 Nisan 2017 olarak kaydedildi. Şirketin MERSİS kayıtlarından, şirket sahibinin Ömer Tavlan olduğu tespit edildi. Aralarında iktidara yakınlığı ile isim yapan derneklerin ile kamu kurumlarının da olduğu birçok ihaleyi üstlenen Tavlan, böylelikle bir hafta içinde belediyeden, 373 bin 355 TL’lik iş aldı.

Adresler aynı

ANFA’dan pazarlık yöntemiyle altı gün arayla iki ihale alan MİM Reklamcılık ve Pilon Reklamcılık şirketlerinin MERSİS kayıtlarındaki adreslerinin de aynı olduğu öğrenildi. Aynı binada olduğu belirlenen şirketler farklı dairelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Mustafa Mert Bildircin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde