Gögüsler boş kaldı: İşte sponsor arayan Süper takımlar

Gögüsler boş kaldı: İşte sponsor arayan Süper takımlar

Türk Telekom ve Ülker gibi büyük firmaların forma reklamlarını sonlandırma kararı Spor Toto Süper Lig’deki takımları zora soktu. Süper Lig’de takımların hangi konuda sponsor aradıklarını araştırdık…

Gögüsler boş kaldı: İşte sponsor arayan Süper takımlar
16px
24px
29.08.2014 15:07
ABONE OLgoogle
Türk Telekom ve Ülker gibi büyük firmaların forma reklamlarını sonlandırma kararı Spor Toto Süper Lig’deki takımları zora soktu. Şike iddiaları ve şiddet iş dünyasının futbola ilgisi azaltırken, Anadolu’daki birçok kulüp ilk maçlarına formalarında reklamsız çıkmak zorunda kalacak…

SPOR Toto Süper Lig’in başlamasına günler kaldı. 2014-2015 sezonu 29 Ağustos günü yapılacak karşılaşmalarla başlayacak. Süper Lig’de mücadele edecek 18 takımın çoğu sezona ümitli ama buruk başlıyor. Bunun nedeni ise büyük bir ekonominin döndüğü futbolda işlerin kesat olması. Spor Toto Süper Lig’de mücadele eden takımların birçoğu muhtemelen ilk maçlarına formalarında reklamsız çıkacak. Anadolu kulüplerinin yıllardır sponsor bulmakta zorlandığı biliniyor ama son iki yıldır ekstra bir sıkıntı yaşanıyor. Bunun nedeni ise Türk Telekom ve Ülker gibi futbola önemli destek veren kurumların, futbol kulüplerinden desteklerini çekme kararı alması. Bu karara gerekçe olarak ise futboldaki şike ve şiddet olayları gösteriliyor. 

BÜYÜK SPONSORLAR KAÇTI

Gerçi bu iki şirket futbolun altyapısına desteklerini devam edeceğini açıklasa da Türk Telekom, Mayıs 2014’te biten, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un forma göğüs sponsorluğunu yenilememe kararı aldı. Geçtiğimiz yıllarda futbol kulüplerine 36 milyon dolar bütçe ayıran Ülker ise, şiddet ve şike olaylarını gerekçe göstererek biten sözleşmelerini yenilememeyi planlıyor. Öte yandan Turkcell de üç yıl önce Anadolu kulüplerine yönelik sponsorluklarını bitirmiş, daha çok bireysel sporlara destek verme kararı almıştı. Büyük sponsorların futbola desteğini azaltmasının hem kulüplerin moralini bozduğu hem de başka şirketlerin futbola destek iştahını azalttığı belirtiliyor. Eskişehirspor’u destekleyen, Ülker’in rakibi Eskişehirli Eti’nin kulüp yönetimini kıramayarak bu yıl sponsorluk anlaşmasını uzattığı biliniyor.

GÖĞÜSLER BOŞ KALDI

Fenerbahçe yönetimi sahaya bu yıl göğüs reklamsız çıkacağını açıkladı. Beşiktaş yönetimi sponsor bulamadığı için farklı bir uygulama ile göğüs reklamı için Vodafone ile anlaştı. Trabzonspor’un ise sponsorluk görüşmelerini sürdürdüğü biliniyor. Dört büyükler dışında Süper Lig’de mücadele eden Anadolu kulüpleri forma göğüs reklamı için 1 ile 2 milyon TL arası bir rakam isterken, sırt reklamları için ise 1 ile 1.5 milyon TL arasında bir rakam talep ediyorlar. Büyük kulüplerde ise rakamlar bunun 4-5 katına kadar çıkıyor. Halen Anadolu takımlarından birçoğu reklam ve sponsorluk desteği için görüşmelerini sürdürüyor. Para Dergisi olarak Spor Toto Süper Lig’de takımların hangi konuda sponsor aradıklarını araştırdık…

AKHİSAR BELEDİYE SPOR

Ege’nin Spor Toto Süper Lig’deki üçüncü kez mücadele etmeye hazırlanan tek temsilcisi Akhisar Belediyespor, bugüne kadar Akhisarlı firmaların desteğini aldı. Keskinoğlu Tavukçuluk ve Ramiz Köfte ile sponsorluk anlaşması bu yıl sona erdi ama henüz yenilenmedi. Muhtemeldir ki, Akhisar Belediyespor ilk maçına formasında reklamsız çıkacak. Akhisar Belediyespor Başkanı Hüseyin Eryüksel’in verdiği bilgiye göre, henüz eski sponsorlardan yönetime görüşme için talep gelmedi. Kulislerden edindiğimiz duyumlara göre, Kazancı Holding’e ait Aksagaz forma sırt reklamlarını istiyor. Zira Aksagaz daha önce de takıma sponsor olmuştu. Göğüs reklamlarına ise Sırma Su talip. Başkan Hüseyin Eryüksel, “Biz sponsorluk konusunda tekliflere açığız. Bir ilçe takımı olarak çok fazla sanayicimiz yok. Ege bölgesinin takımı olmamıza rağmen bölgeden de talep göremedik. Oysa firmalar sponsorluk bedellerini masraftan düşüp gider gösterebilir” diye konuşuyor. 

BALIKESİRSPOR

39 yıl aradan sonra Spor Toto Süper Lig’e çıkan Balıkesirspor da sponsorluk arayışını sürdürüyor. PTT 1. Lig’de mücadele ederken yerel firmalardan destek alan takım, şimdi ulusal firmalardan destek bekliyor. Daha önce forma için göğüste Bu Piliç, sırtta ise Turyağ ile çalışan takım ligin başlamasına günler kala henüz sponsorlarla el sıkışamadı. Balıkesirspor Basın Sözcüsü Cengiz Güneş, “Forma sponsorlarımız netleşmedi. Başkanımız görüşmeleri yürütüyor” demekle yetiniyor. Bu arada ligin bittiği günlerde Almanya’dan gelen bir grup Balıkesirspor’un Atatürk Stadı’nda sponsorluk için incelemelerde bulunmuştu.

BEŞİKTAŞ 

Siyah beyazlı takım sponsorlukta en az sıkıntı yaşayan takımların başında geliyor. Vodafone Türkiye, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün en önemli sponsoru. Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza atan BJK, yeni yapılan stadyumun isim hakkını geçen yıldan itibaren 15 yıllığına 145 milyon dolara Vodafone’a verdi. Vodafone Türkiye, 2014-15 futbol sezonundan başlayarak beş yıl süreyle futbol takımının ana sponsorluğunu da üstlendi. Bunun için firmanın verdiği rakam ise 29 milyon dolar. Takımın formasının göğsünde beş yıl boyunca Vodafone Türkiye yer alacak. Beşiktaş Yönetimi, Vodafone Arena’nın, her tribününe bir sponsor bulmak için ise çalışmalarına devam ediyor. Vodafone Arena’nın yeni açık tribününe ‘Milangaz’ adı verileceği ve bedelinin Demirören’in kulüpten alacağı 103 milyon TL’den düşüleceği söyleniyor. 

BJK’nın futbol ve basketbol takımlarının forma sırt reklamlarında ise Kalde’nin adı var. Eylül 2014’e kadar süren anlaşma gereğince 5 milyon TL aldığını belirtelim. Bu anlaşma bitmek üzereyken Kara Kartallar yeni forma sırt sponsorunu buldu bile. Geçen yılın son günlerinde Koç Grubu ile yapılan anlaşma gereği, siyah beyazlı kulübün yeni forma sırt sponsoru Beko oldu. Kulüp bu anlaşmadan 3+2 yıl için 16.6 milyon dolar gelir elde etti. Ayrıca Aygaz, Mogaz markasıyla Beşiktaş Erkek Hentbol Takımı’na iki sezon sponsor oldu. Koç Grubu’nun gemi inşa şirketi RMK Marine ise engelli basketbol takımına destek olmaya karar verdi. Üç anlaşmanın bedeli 21 milyon doları buluyor. 

İntegral Menkul Değerler ise erkek basketbol takımının isim sponsoru oldu. Takımın göğsünde taşıdığı isim de Beşiktaş İntegral Forex, BJK Akatlar Spor Kompleksi ise ‘Beşiktaş İntegral Arena’ oldu. 27 Ağustos 2016 tarihine kadar anlaşma gereğince Integral Beşiktaş’a 20 milyon TL verecek. Beşiktaş’ın halen voleybol takımı sponsor arıyor. Bu arada Adidas’ın tüm kulüp takımlarına ‘ana sponsor’ olarak malzeme tedariğinin 2019 yılına kadar devam edeceğini de belirtelim. 2014-2019 yılları için Adidas’tan 25 milyon dolarlık sponsorluk bedeli alındı. 

BURSASPOR 

Şampiyonluk yaşayan Süper Lig takımlarından olan Bursaspor da ligin ilk maçına kadar sponsorluklarını netleştirmeye çalışıyor. Ülker’in forma göğüs reklamından çekilmesi üzerine yeni sponsor adaylarıyla görüşmeler halen sürüyor. Forma sırtta geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Uludağ Limonata, kolda ise Bak Yapı yer alacak. Şort reklamları için de görüşmeler sürüyor. Ayrıca gelecek yıl açılacak yeni stadın isim ve stat içi reklam ve sponsorlukları için de kulüp idari kadroları çalışmaya başladı. Bursaspor göğüs reklamı için diğer Anadolu kulüplerinden biraz daha yüksek bir rakam istiyor. Rakamın 2.5-3 milyon TL civarında olduğu ve ulusal bir marka ile çalışılmanın arzu edildiği söyleniyor. 

ÇAYKUR RİZESPOR

Çaykur Rizespor, Çaykur ile sponsorluk anlaşmasını her yıl yeniliyor. Bu yıl da sezon öncesi yeniledi. İsim sponsorluğunun yanı sıra forma göğüste de Çaykur’un reklamı yer alıyor. Anlaşmanın içeriği tam olarak açıklanmasa da Çaykur’un takıma yıllık 4 milyon dolar verdiği söyleniyor. Çaykur Rizespor bu sezon haberimizi yayına hazırladığımız günlerde henüz forma sırt reklamlarını hangi firmaya verdiğini netleştirmemişti. Kulüp yönetiminin görüşmeleri sürdürdüğü söyleniyor. 

ESKİŞEHİRSPOR

Kırmızı siyahlı takımın forma ve sırt reklamlarında 2007 yılından beri Eti markası var. Eskişehirli Kanatlı Ailesi’nin sahibi olduğu Eti, futboldan desteğini bu yıldan itibaren çekmek istedi. Bunda rakibi Ülker’in futbol sponsorluklarını bitirmesinin ve tabii ki futboldaki olumsuz manzaraların etkisi var. Eskişehirspor Kulübü yöneticisi bir yıl daha sponsorluk anlaşmasını uzatmak üzere Kanatlı Ailesi’ni ikna ekti. Halen kol reklamı için sponsor arayan kulüp, gelecek yıl hizmete girecek 33 bin kişilik stadına da isim sponsoru arıyor. Halen sponsorluk dosyasını oluşturmaya çalışan yönetim, kısa bir süre sonra taliplilerle görüşmeye başlamak niyetinde. Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan, “Sponsor bulmak için yoğun bir çaba içindeyiz. Genelde tüm Anadolu kulüpleri gibi biz de sıkıntı yaşıyoruz” diye konuşuyor. 

FENERBAHÇE

Türk Telekom’un sponsorluktan çekilmesi üzerine Başkan Aziz Yıldırım bu sezon formalarda göğüs reklamı alınmayacağını açıkladı. Gazetelere yansıyan haberlere göre Fenerbahçe yönetimi başka bir formül üzerinde de çalışıyor. Fenerbahçe, formalardaki göğüs reklamını tek sponsora satmayacak. Artık tek maç veya üçlü, beşli paketler halinde göğüs reklamı alınacak. Fenerium’da satılacak formalarda da sponsor adı yazmayacak. Ancak Ülker ile olan anlaşmanın süresi nedeniyle Ülker’in sırttaki reklamı bir yıl daha duracak.

Fenerbahçe geçen ay, Avrupa’daki başarılarına endeksli bir sponsorluk anlaşması da yaptı. Arap dünyasının en büyük kağıt üreticisi olan Prens Abdullah’ın SMPC Grup’u ile hem stat hem de forma reklamı için ön anlaşmaya varıldı. Anlaşma takımın Avrupa kupalarına katıldığı sezon başlayacak. SMPC Grup, stat reklamları için yılda 11 milyon 250 bin sterlin (sekiz yıllık), formadaki göğüs reklamı içinse yılda 4 milyon sterlin (dört yıllık) verecek. 
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde son sekiz yılın şampiyonu ve geçen yılın Kadınlar Euroleague finalisti Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’na ise kulüp yöneticilerinden İsfendiyar Zülfikari’nin şirketi Turkuaz Petrol sponsor oldu.

F.Bahçe ile Grundig arasındaki sponsorluk anlaşması bir yıl uzatıldı. Üç sezondur bayan voleybol takımına sponsorluk yapan, erkek voleybol takımının da isim sponsoru olan Grundig, 2014-2015 sezonunda bu kez bayan voleybol takımına isim sponsoru, erkek voleybol takımına ise sponsor olarak desteğini sürdürecek.

Bu arada Adidas, Fenerbahçe ile olan sponsorluk anlaşmasını bu yıldan başlamak üzere beş yıl daha uzattı. Daha önce yılda 2 milyon dolar veren şirket bu yıldan itibaren yılda 8.5 milyon dolar verecek. Bu da beş yıl için 42.5 milyon dolarlık bir anlaşma demek. 

GALATASARAY 

Türk Telekom’un forma göğüs sponsorluğunu bırakmasıyla birlikte Galatasaray da yeni sponsorluk görüşmelerine başladı. Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar ile Kazakistan’ın devlet petrol şirketi Kazmunaigas’ın göğüs reklamı için talip olduğu biliniyor. Türk Telekom göğüs ve kol sponsorluğu için kulübe 9.5 milyon dolar öderken, kulübün yeni taliplilerden üç yıl için 15 milyon dolar istediği söyleniyor. 

Bu arada sarı kırmızılı takımın forma reklamları netleşmese de Türk Telekom Arena’da taraftarların internete ücretsiz girmesini sağlamak için geçen hafta önemli bir işbirliğine imza atıldı. TTNET ile yapılan anlaşmaya göre 2014-2015 sezonunda başlayacak ve 2019-2020 futbol sezonu bitimine kadar sürecek işbirliği ile ‘GS TTNET WiFi’ kablosuz internet hizmeti, Türk Telekom Arena Stadyumu’nda oynanacak tüm karşılaşmalarda aktif olacak. 

GAZİANTEPSPOR

Gaziantepspor da sponsor desteği bekleyen kulüplerden… Geçen sezon göğüs reklamını Adana merkezli Riga Boya’dan alan Gaziantepspor özellikle kentindeki firmalardan destek bekliyor. Kulüp yönetimi forma göğüs reklamının 1.5 milyon TL talep ederken, sırt reklamı için 1 milyon TL isteniyor. Kol reklamı için 500 bin TL, şort reklamı için de 600 bin TL civarında rakam talep edildiği biliniyor.

GENÇLERBİRLİĞİ

Spor Toto Süper Lig’in istikrarlı takımlarından Gençlerbirliği de geçen hafta itibariyle sponsorluk görüşmelerini netleştiremedi. Başkan İlhan Cavcav talipli firmalarla görüşmeleri bizzat sürdürürken, bu hafta itibariyle son imzaların atılması planlanıyor. Geçen sezon, sağlık sponsoru da olan Medicana International Hastanesi ise bir yıllık forma sponsorluğu anlaşması imzalayan Cavcav yönetiminin bu anlaşmayı yenilemeye sıcak baktığı söyleniyor. İCK Yapı ile de sponsorluk görüşmelerinin sürdüğü belirtiliyor. Öte yandan geçen sezon ulaşım sponsoru olan ve formada kol reklamı bulunan Hedef Filo’nun da kulüple çalışmak istediği biliniyor. Gençlerbirliği Sportif Direktörü Aykut Akalın, “Sponsorluk görüşleri daha netleşmedi. İlk maça forma reklamlarının yetişeceğini düşünüyorum” diyor.

İSTANBUL BAŞAKŞEHİRSPOR

Süper Toto Süper Lig’e yeni çıkan İstanbul Başakşehir Spor forma göğüs reklamı için ağırlıklı olarak Başakşehir’de proje yapan Makro İnşaat ile üç yıllığına anlaştı. İlk yıl 1 milyon 250 bin TL (KDV hariç) alan takım ilerleyen yıllarda her yıl bu rakamın üzerine 100 bin TL daha koyacak. Forma kol reklamları ise iki yıllığına Wilo Pompa sistemlerine verildi.
İstanbul Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ sırt reklamları için de Daikin Klima ile görüştüklerini, muhtemelen ilk maça kadar anlaşma sağlayacaklarını söylüyor. Ayrıca İstanbul Başakşehir Spor Vodafone ile de stat reklamı için görüşmelerini sürdürüyor. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı da olan Gümüşdağ, “Futbolun marka değeri yükseltilemediği sürece bu sıkıntılar sürecek. Türk futboluna destek olmamız lazım. El birliği ile marka değerini yükseltmeliyiz” diyor.

KARDEMİR KARABÜKSPOR

UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçını geçen hafta St.Etienne ile yapan Kardemir Karabükspor takımının isim sponsoru bu yıl yine Kardemir… Forma göğüs reklamlarında da Kardemir’in ismi var. Geçen haftaki maça sırt, kol ve şort reklamı almadan çıkan takıma sponsor arandığı biliniyor. 

KASIMPAŞASPOR

Kasımpaşa Spor Kulübü, yeni takımı için forma göğüs ve sırt sponsorluk görüşmelerini sürdürüyor. Geçen yıl göğüs reklamlarında Ucz ile sahalara çıkan takımın, sırt reklamı yoktu. Mavi beyazlı takımın oyuncularının forma kol reklamlarında geçen yıl Doğuş Grubu’nun Smart Spor reklamı vardı. Bu yıl ise muhtemelen aynı grubun NTV Spor markası yer alacak. Şort reklamlarında ise Spor Toto’yu göreceğiz.

KAYSERİ ERCİYESSPOR

Anadolu’nun sanayisi güçlü illerinden biri olan Kayseri’nin Süper Lig’de mücadele eden tek takımı Kayseri Erciyesspor da sponsorluk sıkıntısı yaşıyor. 2013-2014 sezonunda forma göğüs reklamlarında yarım dönem Türk Petrolleri, yarım dönem de Bekaş İnşaat ile sahalara çıkan takımın, sırt reklamları ise Aksa Jeneratör’e aitti. Kol ve şort reklamları ise yoktu. Geçen haftanın ortalarına kadar herhangi bir firma ile işbirliğine gidemeyen takım büyük ihtimalle ilk maçlarına forma reklamsız çıkacak gibi görünüyor. Kulübün şu anda en ciddi sponsorluk görüşmesini Dünya Göz Hastanesi ile yaptığını öğrendik.

Kayseri Erciyesspor Kulübü Genel Müdürü Bülent Dener, forma göğüs reklamı için yıllık 1 ila 1.5 milyon TL, sırt için ise 750 bin ile 1 milyon 250 bin TL arası bir rakam istediklerini söylüyor. Yıllardır takıma isim sponsoru aradıklarını ama bulamadıklarını belirten Dener şu değerlendirmeleri yapıyor: “Maalesef yerel şirketlerden reklam almada sıkıntı yaşıyoruz. Futbolda reklamın değerini bilmiyorlar. Ulusal firmalar da bize reklam verirlerse başka kulüplerin de kapılarını çalacaklarından çekiniyorlar.”

MERSİN İDMANYURDU

Mersin İdmanyurdu da sponsorluk görüşmelerini ilk maça yetiştirmeye çalışan kulüplerden biri… Geçen sezon takımın formalarında göğüs ve sırt reklamları kulüp yöneticilerinden ikisinin firmasıydı. Bu yıl sponsorluk görüşmelerine hız veren kulüp halen ismini açıklamadığı dört firma ile görüşüyor. Mersin İdmanyurdu Kulübü Genel Müdürü Murat Öğün, göğüs reklamı için 2 milyon TL, sırt reklamı için de 1 milyon TL talep ettiklerini söylüyor. Şort reklamı için 500 bin TL, kol reklamı için 250 bin TL öngördüklerini vurgulayan Öğün, “Bu paraları verebilecek olanlar da üç büyüklere yöneliyor. İlk maçlara sponsorsuz çıkma ihtimali var” diyor. 

SİVASSPOR

Geçen yıl sahalara ‘Marka’ yazan formalarla çıkan Sivasspor takımının bu yıl aynı anlaşmayı yenilediği biliniyor. Sivas merkezli Kaptanlar Grup’un Marka Alışveriş Merkezi’nin reklamı forma göğüste yer alırken, takımın forma sırt reklamları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Aksa Jeneratör olacak. Kol reklamının ise Spor Toto olabileceği söyleniyor. Sivasspor Kulübü Muhasebe Müdürü Gülseren İskender, “Şort reklamı için de arzu eden firmalarla görüşebiliriz. İsim hakkı için de gerçekten cazip bir teklif gelirse değerlendiririz” diye konuşuyor. 

TORKU KONYASPOR

Torku Konyaspor, isim hakkını üç yıllığına Pakpen’e kiraladı. Yeni Konya Stadyumu’nda önümüzdeki sezon maçlarını oynamaya hazırlanan takım, hem stadyuma hem de tribünlere de isim sponsoru bulmaya çalışıyor. Stadyumun isim hakkı için Anadolu Birlik Holding’in kapısının çalındığı söyleniyor. Yeşil beyazlı takım 42 bin kişilik stadyumunda maraton tribün için Atiker, kale arkaları için de Mepaş firması ile görüşme halinde olduğu biliniyor. Maraton tribünün isim hakkı bedelinin 150 bin TL, kale arkası tribünün bedelinin 125 bin TL olduğu belirtiliyor. Yeni stadın ilk isim hakkını alan Kulesite AVM ise kuzey alt tribüne ismini verdi.

TRABZONSPOR

Trabzonspor da sponsor arayışlarını sürdüren takımlar arasında geliyor. Türk Telekom ile forma göğüs reklamı anlaşması sona eren Bordo Mavili takım, Fadıl Akgündüz’ün sahibi olduğu Caprice Gold ile yaptığı sponsorluk görüşmelerini KAP’a bildirdi. Kulüp yönetimi taraftar gelen tepkiler üzerine kulübün ve stadın isim hakkının satılmasının söz konusu olmadığını açıkladılar. Caprice Gold ile göğüs, kol ve şort reklamı için görüşmeler yapıldığı belirtilirken halen bir imza atılmış değil. Trabzonspor’un Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih, üç ila beş yıl arasında bir forma göğüs reklamı anlaşması yapmayı düşündüklerini açıkladı. 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde