Girişimci ilkokuldan itibaren yetişecek

Girişimci ilkokuldan itibaren yetişecek

Ergün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 23’üncü toplantısında alınan kararları değerlendirdi.

Girişimci ilkokuldan itibaren yetişecek
16px
24px
30.12.2011 08:55
ABONE OLgoogle

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 23’üncü toplantısında alınan kararları değerlendirdi.

“Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Sistemini” güçlendirmek için alınan kararlar 8 ana başlıkta toplandı. Ergün, girişimciliğin anayasasını yeniden yazdıklarını söyledi. Ergün, alınan kararlar doğrultusunda önümüzdeki sürecin en önemli konularının “yenilikçilik, ürün geliştirme ve girişimcilik” olacağını bildirdi. Alınan kararlar özetle şöyle:

Araştırmacıya destek

2013’de Ar-Ge harcaması GSYİH yüzde 3’ü, Özel sektör Ar-Ge harcaması GSYİH yüzde 2’si, kamuda desteklenecek araştırmacı sayısı 300 bin, özel sektör araştırmacı sayısı 180 bin olarak belirlendi. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için kamunun görevi arttırılacak. Tüm bakanlıkların bütçelerine 2013’ten itibaren artık ‘Ar-Ge ödeneği’ koymak zorunlu hale gelecek. Takibini, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu yapacak.

Üretimden pazara kadar

Start-up firmaları olarak da adlandırılan ar-ge yoğun başlangıç firmalarının fikir aşamasından pazara ulaşmasına kadar geçirdikleri aşamalar desteklenecek. Firmalara danışmanlık hizmetleri sunulacak. Bu karar doğrultusunda gerekli politika araçlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar, TÜBİTAK tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve YÖK’ün katılımıyla yürütülecek.

Prototipe 500 bin lira

Teknogirişimci gençlere bakanlık olarak 100 bin lira hibe yardım yapılmaya devam edilecek. Şirketini kuran girişimcilere, danışmanlık desteği verilecek. Bu firmalara danışmanlık yapacak kişiler, kendileri de firma kurup, işini geliştiren kişiler olacak. Prototipini ortaya çıkarmış ve ürünü ticarileştirme aşamasına gelen girişimcilere ise 500 bin lira daha destek verilecek.

Akademik girişimcilik

Üniversite yenilikçiliğinin ve girişimciliğinin desteklenmesi için Akademik girişimcilik teşvik edilecek. Bu ofisler aracılığıyla teknolojinin ticarileşmesi süreci desteklenecek ve akademik araştırmalara lojistik destek sağlanacak. Üniversitelerdeki girişimci araştırmacıların kuracakları şirketlere finansal desteğin yanı sıra danışmanlık hizmeti de sağlanacak. Kuluçka Merkezleri, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenecektir.
Akademik yükselme ölçütlerinde patentler, araştırma projelerinde proje yürütücüsü veya araştırmacı olarak görev almak ve şirket kurmak gibi unsurlar değerlendirilecek.

Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması için ilköğretimden doktora derecesi düzeyine kadar girişimcilik dersleri verilmesi için düzenlemelere gidilecek. Sertifikalı girişimcilik eğitimleri düzenlenecek.

Üniversiteler patent başvurusu yapabilecek

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Üniversitelere yönelik ‘girişimci ve yenilikçi üniversite endeksleri’ oluşturulacak. Üniversiteler arasında yenilikçilik ve girişimcilik sıralaması yapılacak. Bütün üniversitelerin bu alanlardaki performansları ölçülecek. Patent Kanunu’nda yapılacak değişiklikle üniversitelerin de kurumsal olarak patent başvuru yapması sağlanacak. Üniversitenin imkanlarıyla buluş yapan, patent alan öğrencinin, akademisyenin aldığı patent üniversite koruması altında olacak. Patent devam ettiği sürece hem üniversite hem de öğrenci lisanslamadan doğan üretimden pay alacak” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde