Gıda laboratuvarları kıymete bindi

Gıda laboratuvarları kıymete bindi

Bu yılın başında gıda denetiminde yeni bir dönem başladı.

Gıda laboratuvarları kıymete bindi
16px
24px
04.05.2012 15:29
ABONE OLgoogle

Bu yılın başında gıda denetiminde yeni bir dönem başladı. Kamuoyunda Gıda Denetimi Kanunu olarak bilinen Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, aslında Haziran 2010’da çıktı. Ancak yasanın yönetmelikleri yılbaşında tamamlanabildiği için yeni dönem fiilen dört ay önce başlamış oldu. Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 40 bin civarında gıda işletmesi var. Diğer taraftan, gıda üreten-dağıtan-satan tüm noktalarla birlikte bu sayı 500 binin üzerine çıkıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı 5 bin gıda denetçisi bulunuyor.

Yeni yasaya göre, 30 beygir gücü ve 10 çalışanın altındaki büyüklükteki işyerlerinin bağımsız denetimden geçmesi gerekiyor.  Türkiye’deki 40 bin gıda işletmesinin yüzde 80’inin bu kapsama girdiği belirtiliyor. Ancak şu anda bakanlıktaki personel bunun için yeterli değil. Bu nedenle özel sektörün ve bağımsız gıda laboratuvarlarının devreye girmesi kaçınılmaz. Edindiğimiz bilgiye göre, Türkiye’de 70’e yakın özel sektör gıda laboratuvarı var. Yeni dönemde sorumlulukları ve iş potansiyelleri artan bu laboratuvarlar arasında tam bir satın alma furyası başlamış.

Özellikle uluslararası belgelendirme ve gözetim kuruluşları, bu alanda etkin olmak için yerli gıda laboratuvarlarına göz dikmiş durumda. Nihayetinde kısa bir süre önce Bureau Veritas, İstanbul Ümraniye’de bulunan Kontrollab Gıda Laboratuvarı’nı satın almış. Can Demir’in sahip olduğu laboratuvar aynı zamanda, Türkiye’de gıda denetimi konusundaki ISO 17020 belgesini verme yetkisine sahip 17 kuruluştan biri... Bu belgenin adını önümüzdeki dönemde çok duyacağız. Çünkü önümüzdeki dönemde tüm gıda firmalarının bu belgeyi almalarının zorunlu olması bekleniyor. 184 yıllık kuruluşlarının yurtdışında gıda denetimi konusunda uzman olduğunu belirten Bureau Veritas Bölge Müdürü Atanur Dikmen, “Anadolu’nun değişik yerlerinde laboratuvar almak istiyoruz. Birçok firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Rakiplerimiz de aynı şekilde satın alma için görüşmelerini sürdürüyor” diyor. 

Bu arada, yeni yasayla birlikte firmalar kendi içlerindeki gıda laboratuvar ve denetim işlerini şirket dışına da çıkarmak zorunda. Bu zorunluluk nedeniyle Türkiye’nin gıda devi Ülker’in de artık işlerini dışarıdaki bağımsız kuruluşlara vermeye başladığını öğrendik. Ülker, Kerevitaş, Godiva gibi birçok gıda markası bulunan Yıldız Holding, Kozyatağı’ndaki Gözlem Gıda Kontrol ve Araştırma Laboratuvarları ile anlaşmış.

Para dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde