Gıda güvenliği için 129 uzman biraraya geldi

Gıda güvenliği için 129 uzman biraraya geldi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen basın toplantısında federasyonun projesi üye akademisyenlerin ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gıda güvenliği için 129 uzman biraraya geldi
16px
24px
08.10.2015 13:12
ABONE OLgoogle
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen basın toplantısında federasyonun projesi “GIDA GÜVENLİĞİ UZMAN PORTALI”, portala üye akademisyenlerin ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Akademisyenler, "bilimsel bulgulara dayanmayan, kanıtı olmayan iddalar toplum sağlığını fiziki ve psikolojik olarak etkiliyor" dedi.
 
TGDF tarafından üzerinde uzun zamandır titizlikle çalışılan proje, gıda ve beslenmeye yönelik bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı, doğru bilginin doğru uzman kaynağından elde edilmesini amaçlıyor.

Basın toplantısında konuşan TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu; “Bildiğiniz üzere Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu bugün, 26 üye derneği ve 2 bini aşkın üye firmasıyla sektörün en büyük temsiliyet kapasitesine sahip sivil toplum kuruluşu. Kurulduğumuz günden bu yana yapmış olduğumuz pek çok proje ve çalışma ile sektörün her geçen gün yeni bir ivme kazanmasını hedefledik. Ancak, Gıda Güvenliği Uzman Portalının, taşıdığı toplumsal sorumluluk niteliği ve hedeflediği amaç doğrultusunda, önemli bir ihtiyaca cevap verecek olması nedeni ile bizleri şu ana kadar en çok heyecanlandıran proje olduğunu söyleyebilirim. Bu projeye TGDF olarak ön ayak olmak, farkındalık yaratmak memnuniyet verici.” dedi.
 
Ersin Taranoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Beslenme temel ihtiyaç olduğu için insanların ve medyanın gıdaya ilgisi oldukça fazla. Biz gıda sektörü olarak bu ilgiden memnunuz. Bu ilgi bizim daha dikkatli ve daha açık olmamızı sağlıyor.

Fakat, gıda konusunda tüketiciye ulaşan bilgilerin birbiri ile çelişkili olduğunu görüyoruz. Herhangi bir gıda için  “onsuz olmaz” diyen de var,”sofradan kaldırın” diyen de. “Zararlı” diyoruz, bir  gıdaya veya bir maddeye, ama “doz”dan hiç söz etmiyoruz. Zararlılığın dozla  ilişkisini ya bilmiyoruz ya da gözden kaçırıyoruz. Konuşan veya yazan kişi, “gerçekten o konunun uzmanı mı” bilmiyoruz. Herkesin bir uzmanlık alanı var ve doğrusu bilimin konuşmasıdır. Bu etik kurala uyuluyor mu? Uyulmadığını görüyoruz…

Uyulmayınca ne oluyor?  Doğru yanlışa karışıyor, bilgi kirliliği yayılıyor ve kafalarımız  karışıyor. Gıdalarımızla kavgalı hale geliyoruz. Bu durum; tüketicilere de bilim dünyasına  da,  gıda sektörüne de hatta medyaya da zarar veriyor. Tüm bunların yanı sıra şunu da ifade etmek istiyorum; yılda 12 milyar lira ihracat, 6 milyar lira ithalat hacmi olan, ülkelerin birbirleriyle rekabet ettiği stratejik bir çağda, cari açık veren bir ülkenin dış ticaret fazlası veren bir sektörü olarak, haksız ithamlara, yönlendirmelere, yakıştırmalara, suçlamalara maruz bırakılmak bu çağda stratejik bir hatadır.” Ersin Taranoğlu ayrıca, ne konuşulduğu değil, kimin konuştuğu önemli. Gıda algılarla değil, gerçeklerle konuşulur. Gerçekler bilime dayanır, dedi.
 
Projenin içeriğine ilişkin bilgi veren TGDF Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi ise; Projenin amacını medyanın doğru bilgi kaynaklarına ya da doğru uzmanlara ulaşması, tüketicilerin kanıta ve araştırmaya dayalı bilgi ile buluşması  ve böylece gıda güvenliği alanındaki  bilgi kirliliğinin azalmasına yardımcı olmasıdır diye tanımladı. Prof. Dr. Aziz Ekşi, portalda  öğretim üyelerine başlıca uzmanlık alanlarını belirtmeleri ve  uzmanlık konularında  5 bilimsel yayın bildirmeleri talep edildiğini,  İlke olarak portalda yalnızca gönüllü bilim insanlarına  yer verildiğini sözlerine ekledi.
 
Medyada yer alan gıda güvenliği ile ilgili haber başlıkları  da dikkate alınarak 35 farklı uzmanlık alanı belirlendiğini ifade eden Ekşi;  Bu alanların başlıcalarını; alerji, beslenme, diyabet, enfeksiyon ve intoksikasyon, fonksiyonel gıda, GDO, gıda ambalajlama, gıda güvenliği, gıda hileleri(taklit ve tağşiş), gıda mikrobiyolojisi, gıda prosesleri, gıda katkıları, gıda kontaminasyonları, pestisit kalıntıları, hormon kalıntıları,  kanser ve beslenme, küf ve mikotoksin, obezite, patojen, metabolizma hastalıkları, nanoteknoloji ile et ve türevleri, süt ve türevleri, yemeklik yağ gibi gıda grupları olarak belirlediklerini söyledi.
 
İlk etapta; 42 farklı üniversiteden  toplam 129 üyesi formları doldurarak portalda gönüllü olarak yer aldı. Prof. Dr. Aziz Ekşi bu sayının hergeçen gün artacağına işaret etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde