Gezici Araştırma: KKTC'de yarışta kim önde?

Gezici Araştırma: KKTC'de yarışta kim önde?

Gezici Araştırma Şirketi'nin 4428 kişi ile yüzyüze yaptığı araştırma sonucunda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ersin Tatar'ın önde olduğu görüldü.

Gezici Araştırma: KKTC'de yarışta kim önde?
16px
24px
18.02.2020 08:44
ABONE OLgoogle

8-9-10 Şubat 2020 tarihleri arasında Gezici Araştırma Şirketi tarafından Kıbrıs seçimlerine ilişkin bir araştırma yapıldı. 4428 katılımcının yer aldığı araştırmada, tesadüfü örneklem yöntemi kullanıldı. Araştırma, yüzyüze görüşme metoduyla gerçekleşti.

TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ DEVAM ETSİN

Araştırmaya katılan kişilerin Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde; %80.8’i aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken, %3’ü iptal edilmesi gerektiğini ve %6.4’ü ise AB ve BM’nin garantör olması gerektiğini ifade etti.  Guardian'a konuşan Mustafa Akıncı, Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' diye niteledi

HALK TÜRK-RUM ANLAŞMASINA İNANMIYOR

Araştırmaya katılan halkın Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafları arasında bir anlaşma olacağına inanıp inanmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde, %18’i inandığını ifade ederken, %78.7’si inanmadığını ifade etti.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK ELEŞTİREL SEÇİM PROPAGANDASI İZLEMEK İSTEMİYORLAR

Araştırmaya katılan halkın adayların Türkiye’ye yönelik eleştirel veya olumlu söylemi üzerinden bir seçim propagandası izlemesini nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde ise, %26.1’in bunu doğru bulduğu, %73.9’un ise doğru bulmadığı görülüyor.

AB'NİN KIBRIS ÜZERİNDE ETKİSİ

Araştırmaya katılan halkın garantör ülkelerden biri olan İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra; AB’nin Kıbrıs üzerindeki etkisini nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde, %18.9’u olumlu bulduğunu ifade ederken, %38’i olumsuz bulduğunu ifade ediyor.

MARAŞ AÇILMALI

KKTC Hükümeti'nin Maraş’ın açılması yönünde aldığı karar hakkındaki düşüncelerine ilişkin dağılım incelendiğinde de, %84.4’ü Maraş’ın açılması gerektiğini ifade ederken, %3.4’ü Maraş’ın açılmaması ve Rumlara iade edilmesi gerektiğini, %12.2’si ise Maraş’ın statüsünün olduğu gibi kalması gerektiğini ifade etti.  

SORUNLARA SAHİP ÇIKAN CUMHURBAŞKANI İSTİYORLAR

Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görev yapacak cumhurbaşkanından beklentilerinin neler olduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde, %77.9’u ülkenin sorunlarına sahip çıkması, %48.1’i ekonomiden iyi anlaması ve %27.8’i Kıbrıs Türk kültürünün korunmasına önem verilmesi olarak ifade ediyor.

2018 SEÇİMLERİ

7 Ocak 2018’de yapılan milletvekili seçimlerinde oyunu nasıl kullandığına ilişkin dağılımda %35.8’i UBP’ye oy verdiğini ifade ederken, %21.3’ü CTP’ye ve %8.7’si DP’ye oy verdiğini belirtiyor.

UBP SEÇİMDE ÖNDE

Yarın milletvekili seçimi olsa oyunu nasıl kullanmak istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde %41.8’i UBP’ye oy vermek istediğini ifade ederken, %21.9’u CTP’ye oy vermek istediğini ve %11.2’Si HP’ye oy vermek istediğini ifade etti.

ERSİN TATAR ÖNDE

KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde, %35.2’si Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken, %29.3’ü Mustafa Akıncı’ya ve %17.4’ü ise Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini söyledi.  

UBP'YE OY VERENLER ERSİN TATAR'A DA OY VERECEK

Araştırmaya katılan halkın yarın KKTC Milletvekili genel seçimlerinde kime oy vermek istediği ile 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediği arasındaki ilişki incelendiğinde, UBP’ye oy vermek isteyenlerin % 82.5’i Ersin Tatar’a oy vermek isterken; %8.8’i Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade ediyor. CTP’ye oy vermek isteyenlerin %1.7’si Ersin Tatar’a oy vermek isterken, %35.7’si Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini belirtiyor.   

2.TURA TATAR VE AKINCI KALIR

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre ikinci tura hangi adayların kalacağına ilişkin dağılım incelendiğinde, %39.7’si Ersin Tatar’ın ikinci turda kazanacağını ifade ederken, % 13.1’i Tufan Erhürman’ın ve %31.8’i Mustafa Akıncı’nın ikinci turda kazanacağını söylüyor.

KARARSIZLARLA BERABER TATAR: YÜZDE 53,1

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. Tura kalsa ve adaylar Sn. Tatar ve Sn. Akıncı olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde, % 53.1’i Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken, %46.9’u Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade ediyor.

HALK SEÇENEK VERİLMEDİĞİNDE DE TATAR'I SEÇTİ

Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde, %35’i Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken, %30.1’i Mustafa Akıncı’ya ve %14.4’ü ise Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini kaydetti.

TATAR'A OY VERMEK İSTEYENLER 45.9 OLDU

Araştırmaya katılan halkın Ersin Tatar’a oy vermek isteyip istememesine ilişkin dağılım incelendiğinde %39.3’ü oy vermek istemediğini ifade ederken %45.9’u oy vermek istediğini ve %14.8’i ise belki oy vereceğini belirtiyor.  

AKINCI'YA OY VERMEK İSTEMEYENLER DAHA FAZLA

Araştırmaya katılan halkın Mustafa Akıncı’ya oy vermek isteyip istememesine ilişkin dağılım incelendiğinde, %34.2’si oy vermek istediğini ifade ederken %51.3’ü oy vermek istemediğini ve %14.5’i kararsız olduğunu ifade ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde