Gezi kaybını yüzde 50 indirimle toparladılar

Gezi kaybını yüzde 50 indirimle toparladılar

Türkiye’nin geneline yayılan Gezi eylemlerinin olumsuz etkisiyle ciddi ciro kaybı yaşayan perakendeciler yüzde 50 indirimle toparladılar

Gezi kaybını yüzde 50 indirimle toparladılar
16px
24px
29.06.2013 09:04
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin geneline yayılan Gezi eylemlerinin olumsuz etkisiyle ciddi ciro kaybı yaşayan perakendeciler ay başında yüzde 30’larda başladığı indirim furyasını yüzde 50’lere kadar çıkararak zararını toparlandı.

Mayısın sonunda başlayıp 15 gün içinde tüm Türkiye’yi saran Gezi eylemlerinin turistleri de endişelendirdiğini belirten sektör temsilcileri, geçen yıl turiste yaptıkları satışlardan mahrum kaldıklarını, ancak uğradıkları zararları İstanbul Shopping Fest, mezuniyet törenleri, Babalar Günü’yle kapadıklarını ifade ediyorlar.

“Ne iyi ne kötü”

Damat Tween’in sahibi Süleyman Orakçıoğlu, haziran ayında perakendecilerin beklentilerinin büyük olduğunu belirterek, “Özellikle İstanbul Shopping Fest’ten dolayı beklenti yüksekti. Ancak gerekli geri dönüş sağlanamadı. Tabii, mezuniyetler, Babalar Günü, bu ay içinde perakendeciyi olumlu etkiledi. Beklenti kadar iyi olmasa da, mevcut iş potansiyeli için ‘orta’, ‘ne iyi ne kötü’ diyebiliriz” dedi. Shoping Fest için turistlere dönük çalışıldığına işaret eden Orakçıoğlu, “Yaşanan olumsuzluklardan dolayı bu dönem geri dönüş olmadı. Son zamanlardaki gelişmelerle ilgili çekinceler oluştu. Beklentimiz haziran ayında iyi performans ortaya koymaktı, yaşananlarla bu ortadan kalktı” dedi.

“Kafa kafayayız”

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın da, sektörün haziranı “kafa kafaya” çıkardığı görüşünde. Haziran ayında herkesin indirime gittiğini ifade eden Ayaydın, “İstanbul Shoping Fest ile bu üst üste geldi. Shoping Fest’in artıları oldu. Genel olarak olumlu geçti. Ekstra bir şey olmadı. Kayıplarımızı telafi ettik” dedi. Turist sayısında ciddi düşüşler olduğunu vurgulayan Ayaydın, “Geçen yıl bu aylarda turistlere satıyorduk ama şimdi öyle değil. Zaten otellerdeki doluluk oranlarındaki azalma da bunu gösteriyor. Vatandaş da alışverişi düşünmüyor. Haziran için ‘ekside değiliz, kafa kafayayız’ diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Cirolar mayısta yüzde 10 arttı

ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Perakende Endeksi by Nielsen Mayıs 2013 raporuna göre, organize perakende sektörü ciroları Mayıs 2013’te aylık bazda yüzde 10 artış gösterdi. Sektörde Mayıs 2012’ye göre yüzde 20 artış sağlanırken, ilk beş aydaki büyüme yüzde 15 oldu. Mayıs ayı itibariyle cirolardaki 12 aylık büyüme de yüzde 12 oldu. 2012 yılında mayıs ayı yıllık ciro gelişimi ise yüzde 8 seviyesindeydi.

Raporda yer verilen bilgi ve değerlendirmelere göre, perakende sektörü cirolarında, aylık ve yıllık bazda önemli artışlar olduğu görüldü. Organize gıda perakendesi cirolarında Mayıs 2013’te geçen aya göre yüzde 6, yıllık olarak ise yüzde 4 artış oldu. Gıda dışında ise aylık yüzde 14, yıllık yüzde 22 artış yaşandı. Hazır giyim alt kırılımında, cirolar aylık yüzde 16 artış gösterdi. Yıllık bazda da cironun yüzde 16 arttığı görüldü.

Organize perakende sektörünün satış alanı metrekarelerinde, Mayıs 2013’te bir önceki aya göre yüzde 1, yıllık bazda yüzde 6 artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde yıllık artış oranı yüzde 13 olarak gerçekleşmişti. Son veriler ışığında Türkiye’de 2013 Mart ayı itibariyle faal AVM sayısı 340, AVM’lerdeki kiralanabilir metrekare 8.79 milyon oldu. Organize perakende sektörünün satış alanı metrekarelerinde, Mayıs 2013’te bir önceki aya göre yüzde 1, yıllık bazda yüzde 6 artış gerçekleşti. 2012’nin aynı döneminde yıllık artış oranı yüzde 13 olmuştu. Mağaza sayıları da, aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda yüzde 4 arttı. Türkiye’de 2013 Mart ayı itibariyle faal AVM sayısı 340, AVM’lerdeki kiralanabilir metrekare 8.79 milyon oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde