Gezi Parkı eylemine sert müdahale: Onlarca yaralı var

Gezi Parkı eylemine sert müdahale: Onlarca yaralı var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin biber gazından etkilendi, gazeteci Ahmet Şık da başından yaralandı.

Gezi Parkı eylemine sert müdahale: Onlarca yaralı var
16px
24px
31.05.2013 12:17
ABONE OLgoogle

Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülerek buraya eski Topçu Kışlası ve alışveriş merkezi inşa edilmesine karşı çıkan ve 4 gündür parkı terk etmeyerek direnişe geçen İstanbullulara polis bu sabah çok erken saatlerden itibaren gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale ediyor.

Polisin sert müdahalesi ve yine çok miktarda gaz kullanması nedeniyle onlarca kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. İstanbul Tabip Odası 6 yaralının başlarına isabet eden cisimler nedeniyle kafa travması geçirdiğini, bir öğretmenin de bacağının kırıldığı açıkladı.

Polis, çevredeki kafelere ve özellikle Divan Oteli'ne sığınmak isteyen göstericileri, adeta takip ederek gaz sıkmaya devam ederken, okula giden öğrenciler ve işlerine gitmeye çalışan yurttaşlar da yoğun gazdan etkilendiler. Maçka, Gümüşsuyu ve TAşkışla'daki fakültelerine giden İTÜ öğrencileri ile sabahları işe giden insanlar için bir santral niteliğinde olan TAksim'İ kullanan yurttaşlar arasında da gaz nedeniyle fenalaşanlar oldu.

 Polisin sabah 04,00 sularında yaptığı ilk saldırısının ardından "Taksim Dayanışması" inisiyatifinin çağrısıyla saat 10.00'da Divan Oteli önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik bir grup, hem polisin ilk müdahalesini protesto etti hem de yeniden Gezi Parkı'na girmek istedi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası yöneticilerinden Hüseyin Demirdüzen, o saate kendilerine ulaşan 7 yaralı bilgisi olduğunu söyledi. Doktor Hüseyin Demirdüzen, bir öğretmenin bacağının kırıldığını ve 6 kişinin de kafa travması geçirdiğini belirtti. Demirdüzen'in bu bilançoyu açıklamasından bir kaç dakika sonra polis bu basın açıklamasına da gaz bombalarıyla saldırdı.

Kafa travmasına yol açan yaralanmaların, genellikle gaz bombası fişeklerinin isabet etmesi nedeniyle meydana geldiği belirtiliyor. Başına gaz bombası isabet etmesi nedeniyle yaralananlar arasında gazeteci Ahmet Şık da var. Bu arada pek çok göstericinin de kendi olanaklarıyla çeşitli hastanelere gittiği ve bilgilerinin alınamadığı, bu nedenle yaralı sayısının daha fazla olabileceği de belirtiliyor. 

 Polis oldukça geniş bir alanda göstericilere müdahale ederken zaman zaman ilginç görüntüler de yaşanıyor. Polisin Divan Oteli önündeki basın açıklamasına yönelik saldırısının ardından, elinde pankart bulunan genç bir gösterici polisin gaz sölüsyonlu su sıktığı 'Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı' (TOMA)'nın önünde yere oturdu. Polisin kendisine sürekli gaz atmasına rağmen yerini terk etmeyen ve uzun süre direnen bu gösterici, bir süre sonra gazdan fenalık geçerirek yere yığıldı ve hastaneye kaldırıldı.

Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bu gruba, polis biber gazı ve gaz bombalarıyla müdahale ederken, atılan yoğu gazlardan korunmak için bazı göstericiler Divan Oteli'ne sığındı. Buraya gelen çevik kuvvet ekipleri, TOMA'larla gruba yeniden müdahale etti. Tazyikli su ve gaz bombaları atan polis, grubu Cumhuriyet Caddesi'ne doğru püskürttü. Bu sırada bir gösterici başına isabet eden bir cisimle yaralandı. Bir kadın da atılan yoğun gazlardan dolayı nefes almakta güçlük çekerek fenalık geçirdi. Yaralılar otelin lobisinde bekletildi. Olay yerine ambulans çağrıldı ancak ambulans gelemeyince yaralılar yoldan çevrilen taksilerle hastanelere kaldırıldı.

YARALANANLAR VAR

Eylemcilere yapılan müdahale sırasında attığı gaz bombalarının kapsülleri isabet eden BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mısır uyruklu Lavna Allani isimli kadının yaralandığı öğrenildi. Önder ve Mısırlı kadın, Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Gaz bombası kapsülü göğsüne isabet eden Önder'in durumunun iyi olduğu belirtildi. Eyleme destek için meydanda bulunan 34 yaşındaki Mısırlı kadının ise atılan kapsülle başından yaralandığı ve kafatasının çatladığı kaydedildi. Mısırlı kadının ameliyatta olduğu ifade edildi.

Bu arada parkın çevresinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin biber gazından etkilendi, gazeteci Ahmet Şık da başından yaralandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde