Gerekirse tedbir alınacak: İşte Merkez'in 7 silahı

Gerekirse tedbir alınacak: İşte Merkez'in 7 silahı

Moody’s’in sürpriz not indirimi cumartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun gündemini oluşturdu.

Gerekirse tedbir alınacak: İşte Merkez'in 7 silahı
16px
24px
26.09.2016 08:41
ABONE OLgoogle
EKK’da, Merkez Bankası’nın 15 Temmuz sonrası aldığı 7 tedbirin geçerli olduğu vurgulanırken, piyasa tepkisine göre tedbir alınacağı belirtildi.

MOODY’S’ in not kararının ardından ekonomi yönetiminin cumartesi akşamı toplandığı ve durumu değerlendirdiği öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK), “Tedbir gerektiğinde alınacak” prensibinin kabul edildiği belirtildi. Merkez Bankası tarafından ise hâlâ 15 Temmuz kararlarının geçerli olduğu dile getiriliyor. 

Cuma günü Moody’s’in kararından sonra birçok kesimden tepkiler geldi. Bugün piyasa açılacak. Piyasanın vereceği tepkiye göre ekonomi yönetimi de hareket edecek. Moody’s’in notu düşürmesinin ardından ekonomi yönetimi hem yazılı olarak hem de sosyal medyadan karara tepki gösterdiler. Cumartesi akşamı da EKK’nın toplandığı ve Moody’s’in kararının piyasalara etkilerinin ele alındığı öğrenildi. Toplantıda, öncelikle piyasanın durumunun izleneceği ve tedbir gerekirse alınacağının ortaya konulduğu kaydedildi.

MERKEZ’İN SİLAHI

Merkez Bankası, 15 Temmuz kararlarının hâlâ geçerliliği koruduğu mesajı veriliyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Merkez Bankası 7 maddelik bir tedbir paketi açıklamış ve piyasaya sınırsız likidite sağlayacağını bildirmişti. Merkez yetkilileri 15 Temmuz’da alınan kararların çok etkili adımlar olduğunu ve likidite anlamında yürürlükte bulunduğuna dikkat çekerek, ihtiyaç halinde bu imkanların kullanılmasında bir kısıtlama olmadığını vurguluyorlar.

Merkez Bankası’nın dönem dönem bu kararları değerlendirdiği ve “geriye almama kararı” verdikleri bir süre daha devam etmesinin yerinde olacağını değerlendirdikleri belirtildi. Merkez’in en etkili likidite imkanının, dövizi Londra’daki piyasadan TL fonlama için kullanılan swap işleminin ikamesi imkanı olduğu belirtiliyor. Döviz teminat getirilip TL alınabiliyor. Bankalar bunu bankalararası faizler ve Merkez faizlerinden uzaklaşınca kullanıyor. Kısa vadeli bankalararası faizler böyle stres dönemlerinde sapabildiği için otomatik dengeleyici bir mekanizma olarak kabul ediliyor. Bankaların likidite açısından etkilenmesi beklenmiyor. Ancak dış kaynak maliyetlerini yükselteceği tahmin ediliyor.

MERKEZ’İN 7 TEDBİRİ NEYDİ?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Merkez Bankası 17 Temmuz günü piyasa açılmadan 7 karar açıklamıştı. Bu kararlar şunlardı: 
Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacak.

Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacak.

Türk Lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacak.


Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecek.

Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacak.

Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecek.

Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak.

BANKALARLA BİR ARAYA GELİNDİ

CUMA günü piyasa yapıcılığı toplantısında bankalarla Merkez Bankası ve Hazine yetkililerinin bir araya geldiği öğrenildi. Toplantının Moody’s kararından önce yapıldığı belirtilirken, Moody’s’in kararına yönelik ciddi bir beklentinin toplantıda gündeme geldiği, sendikasyonların sıkça konuşulduğu ifade edildi.

Neşe Karanfil/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde