Genpower'la ilgili şok iddia: Bu rekor nasıl oluyor?

Genpower'la ilgili şok iddia: Bu rekor nasıl oluyor?

Genpower’ın en büyük distribütörü Kırcı Grubu, geçtiğimiz şubat ayında 650 milyon TL borçla iflas erteleme istemişti. Peki ne oldu da birden bire İSO 500'de 95.nci sıraya çıktı

Genpower'la ilgili şok iddia: Bu rekor nasıl oluyor?
16px
24px
25.07.2014 14:52
ABONE OLgoogle
Genpower, Türkiye’nin en büyük jeneratör üreticilerinden biri. Son dönemde adı İstanbul Sanayi Odası’nın 2013 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında gösterdiği başarıyla gündeme geldi.

2012 listesinde 242 milyon TL ciroyla 337’nci sırada yer alan firma, 2013 listesinde cirosunu 818 milyon TL’ye çıkararak 95’inci sıraya yükseldi. Bu olağanüstü sıçrama ise birçok soruyu beraberinde getirdi.

Birincisi, Genpower’ın en büyük distribütörü Kırcı Grubu’nun geçtiğimiz şubat ayında 650 milyon TL borçla iflas erteletmesi. Kırcı’dan alacaklı leasing şirketleri 6 bine yakın kayıp jeneratör nedeniyle savcılığa suç duyurusu yapmıştı. Genpower’ın sahibi Müjdat Uslu’nun yanı sıra Kırcı Jeneratör’ün sahipleri hakkında da yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Soruşturma halen sürüyor.

İkincisi ise, Genpower’ın İSO 500’de sıçrama yapmasını sağlayan rakamsal çelişkiler. Genpower 2013 yılında 818 milyon 260 bin TL satış ve 9 milyon 301 bin dolar da ihracat gösteriyor. Oysa sektör temsilcilerine göre, Türkiye jeneratör pazarının büyüklüğü ihracat hariç 300 milyon dolar düzeyinde. Bu da yaklaşık şu anki kurla 650 milyon TL’lik bir büyüklüğe karşılık geliyor.

Genpower’ın ihracatı ise fazla değil; 9 milyon doları biraz geçiyor. Pazarda diğer birçok önemli oyuncunun bulunduğu hesaba katılırsa, Genpower’ın rakamı kafalarda soru işaretleri yaratıyor. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde