General elektrikten çıkıyor

General elektrikten çıkıyor

Garanti'deki payını 2010'da satan ABD'li GE, enerjideki varlıklarını da vitrine çıkardı.

General elektrikten çıkıyor
16px
24px
04.03.2014 08:09
ABONE OLgoogle
Garanti'deki payını 2010'da satan ABD'li GE, enerjideki varlıklarını da vitrine çıkardı. GE, 3 bin MW'lık kurulu gücü bulunan santralları ortağı Gama Holding'e satıyor

Garanti Bankası'ndaki yüzde 18.6'lık hissesini 2010'da İspanyol BBVA'ya 3.7 milyar dolara satan General Electric (GE), bu kez Türkiye'deki en büyük enerji portföyünü elden çıkarıyor. 2007'de Gama Enerji'nin yüzde 50'lik hissesini satın alarak ortak olan ABD'li dev, sahip olduğu paylarını satıyor.

Rekabet Kurumu'na da başvuran General Electric, Gama Enerji ve Gama Enerji İş Geliştirme şirketlerinde sahip olduğu yüzde 50'lik payı Gama Holding'e satmak için görüşmelere başladı. Türkiye'deki dev enerji projelerine imza atan Gama Enerji'nin yatırım ve varlık portföyü 4 milyar dolar seviyesinde. 

3 bin MW'tan fazla 

2007'de GE ile ortak olan Gama Enerji'nin şu anda kurulu gücü 2 bin 22 megavat. Şirketin devam eden projelerindeki kurulu güç ise bin 217 megavat. 

Gama Enerji'nin en önemli yatırımı 840 megavatlık Kırıkkale Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı. 672 megavatlık Birecik Hidroelektrik Santralı'nın da ortağı olan Gama Enerji, 35 megavatlık Gök 2, 45 megavatlık Kırkağaç, 10 megavatlık Marmara, 200 megavatlık İstanbul rüzgâr santralı projelerinin de sahibi olarak dikkat çekiyor.

Ürdün'e su getiriyorlar

Gama Enerji'nin yurtdışındaki en önemli projesi Ürdün'de bulunuyor. 100 milyon metreküplük su temini gerçekleştiren Disi projesi Ürdün'ün su ihtiyacının önemli kısmını karşılıyor. Gama Holding ve GE, 3 yılda 3 milyar dolarlık enerji ve su projesi yapacağını açıklamıştı. GE Energy Genel Müdürü James Burgoyne ise sektöre her yıl 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını söylemişti.

Kerim Ülker/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde