Genelkurmay’a Oyakbank sorusu

Genelkurmay’a Oyakbank sorusu

BDDK, Oyakbank'ın ING Bank'a satışı konusunda Genelkurmay'dan görüş alacak

Genelkurmay’a Oyakbank sorusu
16px
24px
27.08.2007 06:28
ABONE OLgoogle

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran, “ordunun bankası” olarak anılan Oyakbank'ın Hollandalı ING Grubu'na satışına ilişkin “onay süreci” başladı. Adabank'ın ve Abank'ın satışını veto eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK), geçtiğimiz hafta Oyakbank'ın satışı için başvuruldu. Kurum da Oyakbank'ın Hollandalı gruba satışını incelemeye aldı.

MİT'E DE DANIŞILACAK

BDDK, Oyakbank'ın satışıyla ilgili evrakların tamamlanması ve ön değerlendirmenin sona ermesinin ardından, ilgili kurumlara satış konusunda görüş soracak. Satış konusunda bilgi istenecek ve görüş sorulacak kurumlar arasında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Genelkurmay Başkanlığı da bulunuyor. Özellikle Genelkurmay Başkanlığı'ndan Oyakbank'ın satışı konusunda gelecek görüş, BDDK'nın satış konusunda ret ya da kabul kararı vermesinde etkili olacak. BDDK, Genelkurmay'a göndereceği yazıda, “bankanın Hollandalı gruba satışının güvenlik açısından bir sakıncası var mı?” sorusunu yöneltecek.

ING'NİN VETO ENDİŞESİ

Oyakbank'I alarak Türk bankacılık sektöründe büyümeyi hedefleyen Hollandalı ING Grubu'nun, BDDK'nın Adabank'ın Kuveytli TII Grubu'na ve Abank'ın Yunanlı Alpha Bank'a satışını veto etmesinin ardından tedirgin olduğu öğrenildi. Grubun, PKK'nın kullandığı mayınları üreten firmalara Hollandalı ING'den finansal destek sağlandığına ilişkin iddialardan rahatsızlık duyduğu, bu iddiaları gündeme getirenlere, “grubun yaptığı işleri anlatan” geniş açıklamalar gönderdiği öğrenildi. Hollandalı grubun, üretimi Singapur'da yapılan ve PKK'nın en çok kullandığı İtalyan VS-50 mayınlarının üretimini gerçekleştiren firmalara destek sağladığı iddia edilmişti. BDDK'nın onay vermesi halinde, Oyakbank'ın yeni sahibi olacak olan Hollanda merkezli ING, dünyanın en büyük 13'üncü finans kuruluşu olarak biliniyor. Banka, 50 ülkede faaliyet gösteriyor. Oyakbank için 2 milyar 675 milyon dolar ödeyecek olan Hollandalı grup, bir yıl içinde bankanın ismini ING olarak değiştirmeyi planlıyor.

Hüseyin Özay/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde