Gemiler demir attı, sektör dibe vurdu

Gemiler demir attı, sektör dibe vurdu

Firma yetkilileri, sektörün 2008 krizine bile rahmet okutacak boyutta dibe vurduğunu söylüyor.

Gemiler demir attı, sektör dibe vurdu
16px
24px
26.02.2016 12:56
ABONE OLgoogle
Uluslararası ticarette yaşanan düşüş gemi taşımacılığına büyük darbe vuruyor. Dünya ticaret hacmi 2008 küresel krizinin bile altına gerilemiş durumda.

En büyük neden Çin’in ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle ticaretinin yüzde 60 azalması. Bu durum tüm dünya ile beraber Türkiye’de de denizcilik sektöründe birçok şirketin krize girmesine neden oldu.

Arkadaşımız Erkan Kızılocak’ın sektör çevrelerinden edindiği bilgiye göre, Türk firmaları dünya ticaretinin yanı sıra Rusya ile yaşanan krizden de çok olumsuz etkilenmiş.

Eskiden Rusya’nın limanlarına çok rahat girip çıkan armatörler haksız yere sorgulanma ve tutuklanma korkusuyla farklı rotalar izlemeye başlamış.

Son dönemde gemilerini laid up (gemilerin limana bağlanıp, çalışanların indirilmesi) yapan firmalardan biri Münir Mazman’ın sahibi olduğu İskenderun Ship Management. Gemi işletmeciliği yapan firmanın filosunda 10 gemi bulunuyor.

Güney Amerika ve Afrika ülkelerine kuru yük taşımacılığı yapan firma bir süredir çalışanların maaşlarını bile ödeyemiyormuş. İş hacminde büyük düşüş yaşanmış. Gemide isyan bile çıktığı iddialar arasında.

Ulaştığımız firma yetkilileri, sektörün 2008 krizine bile rahmet okutacak boyutta dibe vurduğunu söylüyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, 2016 yılında düzelme beklerken tam tersi olmuş. Taşıma ücretleri 10 birimden 1 birime kadar gerilemiş. Bir geminin günlük hareket etme maliyeti 6 bin dolara çıkarken aldığı para 2 bin dolara düşmüş. Bu durumda gemi işletmecileri ve armatörler gemileri çalıştırmayıp limanlara demir atıp beklemeyi tercih ediyormuş. 

Para dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde