Gelibolu yanıyor! Bakan Pakdemirli: 300 hektara yakın alanı kaybettik

Gelibolu yanıyor! Bakan Pakdemirli: 300 hektara yakın alanı kaybettik

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere'de orman yangını çıktı. Bölgeye çok sayıda arazöz, 2 uçak ve 20 helikopter sevk edildi

Gelibolu yanıyor! Bakan Pakdemirli: 300 hektara yakın alanı kaybettik
16px
24px
06.07.2020 14:22
ABONE OLgoogle

Rüzgarın etkisi ile yangının tarihi alanlara yaklaştığı öğrenilirken, dumanlar Çanakkale Boğazı'nın üzerini kapladı. Alevler sebebiyle Yalova köyünün tahliye edileceği belirtilirken yangın tarım arazilerine de sıçradı.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere bölgesine orman yangını çıktı. Tarihi yarımada içindeki Ilgardere mevkiinde 15.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı çıkan yangın şiddetli rüzgarın tesiriyle kısa sürede büyüdü.

BOĞAZI KAPLADI

Çanakkale İskele Meydanı başta olmak üzere birçok noktadan görülen yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı dumanla kaplandı. 

Yoğun dumanların yükseldiği bölgede Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin söndürme çalışmaları sürüyor. Yangın rüzgarın etkisiyle Gelibolu’daki tarihi alanlara yaklaşıyor.

BAKAN’DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangına 2 amfibik uçak, 20 helikopter, 107 arazöz, 7 dozer 400 personelle müdahale edildiğini açıkladı.

Helikopter filosunun büyük kısmının bölgeye gönderildiğini kaydeden Pakdemirli gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Bakan Pakdemirli: 300 hektara yakın alanı kaybettik

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın bölgesindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görünen o ki gece de bu mücadelemize devam edeceğiz gibi gözüküyor. Yangın belli alanları etkilemiş olmasına rağmen kontrollü gibi gidiyor ancak rüzgarın tabii ki çok yüksek seviyelerde olması yangını belli noktalarda kontrol altına almamıza olarak vermiyor. Yangın benim beklediğimden daha iyi durumda, öyle söyleyebilirim. Tabii ki ilerleyen saatlerde değişen meteorolojik koşullar işimizi kolaylaştırabilir ya da zorlaştırabilir." dedi.

"Burada önemli olan bir yerlerde durdurmak"

Pakdemirli, yangının saat 14.50'te Ilgardere yakınında başladığını anlattı. Alevlerin doğudan batıya doğru ilerlediği bilgisini veren Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle hem güneyde hem de kuzeyde sıçradığı taraflar var. Rüzgar sürekli yön değiştirdiği için farklı farklı noktalarda sıçramalar var. Şu anda yapabileceğimiz hava araçlarıyla tüm müdahaleyi yapıyoruz. Türkiye'deki hava araçları filosunun neredeyse toplamı burada ve müdahale ediyor. Zaten belli bir doğal sınırına da ulaşmış vaziyette. Bunun zaten daha da fazla bir kalabalığı böyle bir yangın alanı özelinde yönetilemez. Tüm ekiplerimizle hem yerden hem havadan biz bu yangını kontrol etmek için çabamızı sarf ediyoruz. Tekrar etmek gerekirse 2 uçak, 20 helikopter, 118 arazöz, 20 dozer ve 510 personelle buna müdahale etmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş gibi görüyoruz. Burada önemli olan bir yerlerde durdurmak. Bir miktar daha alan kaybedebiliriz ama önemli olan bunu bir an evvel durdurmak. Tüm çabamız ve gayretimiz bunun içindir."

ALEVLERE TESLİM

Muğla’dan gelen yangın söndürme uçaklarının 15 ton su kapasiteli olduğu, helikopterlerin ise 2,5 ton su kapasiteli olduğu öğrenildi.

Şiddetli poyrazın ekiplerin işini güçleştirdiği, çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanın alevlere teslim olduğu bildirildi.

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği durduruldu

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

TAHLİYE BAŞLADI

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, 2.Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Eceabat ve Gelibolu kaymakamları bölgede inceleme yaptılar.

Tehdit sebebiyle yaklaşık 300 nüfuslu Yalova köyünün tedbir amaçlı tahliye edileceği belirtildi. Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi. /Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde