İzmir'de depremde can kaybı 25'e yaralı sayısı 804’e yükseldi

İzmir'de depremde can kaybı 25'e yaralı sayısı 804’e yükseldi

İzmir'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde can kaybı 25'e, yaralı sayısı da 804'e yükseldi. AFAD 13 binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

İzmir'de depremde can kaybı 25'e yaralı sayısı 804’e yükseldi
16px
24px
30.10.2020 14:56
ABONE OLgoogle

AFAD’dan yapılan açıklamada “Ege Denizi’nde İzmir’in Seferihisar ilçesinde saat 14.51’de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” denildi. Buca ve Bayraklı ilçesinde 10'a yakın yıkılan binalar olduğu öğrenildi. İlk sarsıntıdan kısa bir süre sonda 4.2 şiddetinde artçı deprem meydana geldi.

Depremin yerin 16.5 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenildi. Kandilli Rasathanesi’ne depremin büyüklüğünü 6,8 olarak açıkladı. ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’ne göre depremin büyüklüğü 7.0.

AFAD: DEPREMDE 25 CAN KAYBI VE 804 YARALI VAR

Depremde 25 can kaybı ve 804 yaralı olduğunu duyuran AFAD, 7 binadan 4 binada çalışmaların tamamlandığını; 13 binada çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

AFAD tarafından vatandaşlara “Hasarlı binalara girmeyin. Yolları acil yardım araçları için boş bırakın. Evleri terk ederken doğalgaz kokusu yoksa telefonla sesli arama yapmayın. Doğalgaz ve su vanalarını kapatın, elektrik şalterini indirin, vanayı kapatın” uyarıları yapıldı.

AFAD’ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

* Deprem sonrasında, 24'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, toplam 244 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

* SAKOM'dan alınan ilk bilgilere göre 1'i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 20 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

* İzmir'de 725, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 kişi olmak üzere toplam 799 vatandaşımız yaralanmıştır.

* İzmir'de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 4 binada çalışmalar tamamlanmış olup; 13 binada çalışmalar devam etmektedir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 3.204 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 450 araç görevlendirilmiştir.

* Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.

Erdoğan: 5 kişi ameliyatta, 8 kişi yoğun bakımda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaralı sayısının 438'e yükseldiğini duyurdu. Beş kişinin ameliyatta, sekiz kişinin de yoğun bakımda olduğunu duyuran Erdoğan, "Kurtarma çalışmalarının bir an önce sonuçlanması için tüm imkanları seferber ettik" dedi. Erdoğan, yardım teklif eden devlet liderlerine teşekkür ederek şunları kaydetti:

İZMİR VALİSİ: 70 KİŞİ KURTARILDI

 İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, şu an için kan ihtiyacının bulunmadığını söyledi. Tüm binalara ulaştıklarını kaydeden Köşger, "70'e yakın vatandaşımız enkaz altından kurtarılmış durumda. Benim isteğim vatandaşlardan sakin olması ve trafiğe çıkmaması. Şu an trafiği açmaya çalışıyoruz. Herkes boş bir alanda beklesin. Bizim açıklamalarımızı takip etsinler. İşin ehli olmayanlar binaların üstüne çıkmasın" çağrısında bulundu. 

FAY HATTI KIRILDI

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener depreme ilişkin olarak açıklama yaptı. Depremin büyüklüğünü 6.9 olarak açıklayan Özener, 30-40 km'lik fay hattının kırıldığını söyledi.

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır.

Artçı depremler sürüyor

6,6 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Bölgede 3,9 ile 4,8 büyüklüğü arasında 6 artçı deprem daha yaşandı.

Soylu: Bornova ve Bayraklı'da 6 bina yıkıldığı ihbarı geldi 

İçişleri Bakanı SÜleyman Soylu, 6 binanın yıkıldığına dair ihbar aldıklarını açıkladı. 

Bayraklı Belediye Başkanı ise 10'a yakın yıkılan bina ihbarı aldıklarını kaydetti. 

Bakan Kurum: Enkaz altında vatandaşlarımız var 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Bornova ve Bayraklı'da 5 binanın yıkıldı. Enkaz altında vatandaşlarımız var

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde