Geçici 19. madde 337 oyla kabul edildi

Geçici 19. madde 337 oyla kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 26. maddesine bağlı Geçici 19. Madde 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi.

Geçici 19. madde 337 oyla kabul edildi
16px
24px
06.05.2010 20:44
ABONE OLgoogle

Genel Kurulda, teklifin Anayasaya Geçici 19. madde eklenmesine ilişkin düzenleme üzerindeki oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Birinci turda, teklifin Geçici 19. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanılmış; 1 oy boş çıkmış, 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte "asıl üye" sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.

Verilen önergeler üzerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerin sonuna yaklaşıldığını belirterek, getirilenin "reform değil mevcut olanı deforme" olduğunu öne sürdü.

Değişikliğin "Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın kapısına 30 gün içinde 'yandaş yargı tabelası' asmak için yapıldığını" öne süren Bal, "Gidicisiniz. Giderayak hukukun üstünlüğünü ihlal ediyorsunuz, üstünlerin hukukunu getiriyorsunuz. Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili biz de eleştirilerde bulunduk, ancak siz kanı kanla yıkamaktasınız. Demokrasiye yeni kanayan yaralar açıyorsunuz. Eğer bugün anayasa değişikliğini geçirirseniz tarih sizi silecektir. Millet de sizi gönlünden silecektir" diye konuştu.

Görüşmeler sırasında CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı ile AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç arasında "yandaş yargı" tartışması oldu. Akıncı'nın değişiklikle "yandaş yargı yaratılmak" istendiğini ifade etmesi üzerine yerinden söz alan Kılıç, Akıncı'nın "eline tutuşturulan metni okuduğunu" öne sürerek, yandaş yargı gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi. Akıncı da "Suat bey kadar kafam çalışıyor. Hiç kimse elime bir şey tutuş turmuş değildir" karşılığını verdi.

CHP Manisa Milletvekil Şahin Mengü, yangından mal kaçırır gibi anayasa değişikliği yapıldığını belirterek, "Tarihi sorumluluğunuzu bir kez daha hatırlatıyorum. İnşallah bu parlamentoyu lanetle anmazlar" dedi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra birleşime saat 21.00'e kadar ara verdi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde