Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı

Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı.

Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı
16px
24px
26.08.2014 23:32
ABONE OLgoogle
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı.

Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri

Öte yandan İsrail ile Filistinli gruplar arasında Mısır arabuluculuğunda kalıcı ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Hamas yönetimi, İsrail'e karşı zafer kazanıldığı açıkladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı basın açıklamasında "Filistin direnişi, Arap ordularının birleşerek yapamadıklarını yaptı ve 51 gün süren saldırıların sonunda, taleplerinin çoğunun gerçekleşmesini sağladı" dedi. Zuhri, "Daha önce Siyonistlere 'Gazze'ye yakın yerlerdeki evlerinize Başbakan Binyamin Netanyahu'nun değil ancak Hamas'ın izniyle girebilirsiniz' demiştik. Şimdi ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından İsraillilere 'Hamas'ın kararıyla evinize dönebilirsiniz' diyoruz" diye konuştu.

Filistin direniş hareketlerinin zaferinin, halkın fedakarlıklarıyla kazanıldığını vurgulayan Zuhri, şunları söyledi:

"Bugün halkımızın ve Filistin direnişinin zaferini ilan ediyoruz. Starejik noktaları vurarak, havaalanlarına abluka uygulayarak, Siyonistleri direniş gruplarının attığı roketlerden korunmak için yerin altına girmeye mecbur ederek İsrail'in caydırıcı gücünü kırdık."

Zuhri, "direniş gruplarının kazandığı zaferin, sınır kapılarının açılmasından ziyade Filistin ve Kudüs'ün işgalden kurtuluş yolunu açtığı için değerli olduğunu" söyledi.

Öte yandan, Hamas ve İslami Cihad hareketleri, İsrail ile kalıcı ateşkesin sağlandığı müzakere sürecinde üstlendiği arabuluculuk rölünden ötürü Mısırlı yetkililere teşekkür etti. 

İsrail de ateşkesi kabul ettiğini açıkladı

İsrail, Mısır'ın önerdiği kalıcı ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısır'ın önerdiği kalıcı ateşkesi kabul ettik" dedi. Palmor, ateşkesin şartları ve detaylarını daha sonra paylaşacaklarını belirtti.

Öte yandan İsrail basınında çıkan hükümet kaynaklı haberlerde, ateşkesin bu akşam 19:00'da yürürlüğe girdiğini, Gazze'ye insani yardımların geçişi ve Filistinli balıkçıların Gazze açıklarında avlanma alanının ilk etepta 3 milden 6 mile çıkarılması konularında mutabık kalındığı, Hamas'ın önceki görüşmelerdeki talepleri olan Gazze limanı ve havaalanı gibi taleplerinin gelecek günlerde yapılacak müzakerelerde görüşüleceği yönünde haberlere yer verildi.

Anlaşmanın ardından Gazze'de Filstinliler ellerinde Hamas ve el-Fetih bayrakları ile yollara dökülürken, İsrail tarafında da "televizyonlarda genel bir memnuniyetin hakim olduğu" görülüyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde