Gazın ve petrolün yeni adresi: Doğu Afrika

Gazın ve petrolün yeni adresi: Doğu Afrika

Doğu Afrika zengin petrol ve doğalgaz kaynakları konusunda şüphe bırakmadı.

Gazın ve petrolün yeni adresi: Doğu Afrika
16px
24px
16.03.2010 15:52
ABONE OLgoogle

Uzun yıllardır iç savaşın ekonomik gelişmeleri engellediği Doğu Afrika ülkeleri, bugünlerde dünyanın önemli petrol arama şirketlerini ağırlıyor.  
 
İlk defa Mozambik kıyılarında Portekizli gemicilerin petrol yataklarına delil olarak gösterdiği "yağlı tortular" la başlayan araştırmalar, artık Doğu Afrika'da zengin petrol ve doğalgaz kaynakları konusunda şüphe bırakmadı. Birçok petrol ve gaz arama şirketi bölgede faaliyet gösteriyor.

Dubai merkezli Doğu Afrika maden arama şirketi Black Marlin Enerji'nin Genel Müdürü Richard Schmitt, "Şirketimiz Black Marlin ve diğer arama şirketleri dünyanın keşfedilmemiş son büyük petrol-gaz rezervlerinin bölgede olduğunu keşfettiği için buradayız. Artık Doğu Afrika'da petrol arama şirketleri kuyu açma yarışına girdi. Jeopolitik engeller onlarca yıl bölgede maden arama çalışmalarını durdurdu. Şu günlerde hemen bütün engeller kalkmış durumda."dedi.

Başlangıçta bölgeye gelen firmaların, petrol-gaz arama çalışmalarının yüksek maliyeti; Uganda, Mozambik ve Somali gibi ülkelerin değişken politik yapılarının getirdiği risklerden dolayı çok azının yatırıma karar verdiği bölgede, gelişen teknoloji, güvenlik sorunlarının çözümü ve artan petrol fiyatlarıyla artık manzara değişmiş durumda. İtalyan Eni, Petronas of Malasia, Çin Ulusal Off Shore Petrol Şirketi (CNOOC) birkaç yıl önce bölgede faaliyetlerine başlayan petrol arama devlerinden.

Doğu Afrika'da en büyük başarı, Londra merkezli Tullow Oil'in kara ülkesi Uganda'da son dört yılda 2 milyar varil petrol çıkarması. Teksas merkezli petrol şirketi Anadarko Petroleum Corporation da geçen ay Mozambik kıyılarında önemli doğalgaz rezervleri bulduğunu açıkladı. Anadarko'nun anonsunun Houston'da bomba etkisi yaptığını ifade eden Teksaslı Robert Bertagne, "Mozambik'te gaz bulduk, bu da demektir ki bölgede hidrokarbon var. Bundan sonra bölgeye daha çok insan akın edecektir." diye konuştu.

İç savaştan yorulan Doğu Afrikalılar, Somali'den Madagaskar'a uzanan zengin petrol ve doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Davie Fracture Zone adıyla bilinen fay hattına büyük umut bağlamış durumda.

Yetkililere göre rezervlerin büyük kısmının açık denizlerde olduğu tespit edilen Doğu Afrika'da şu ana kadar 500'den fazla kuyu açıldı.

Afrika'nın ticaretinde birinci sıraya yerleşen Çin, Angola ve Kongo gibi ülkelerden yüz milyonlarca varil petrol çıkarıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde