Gazeteciye 'akreditasyon'a tepki yağdı: AVEA özür dilesin

Gazeteciye 'akreditasyon'a tepki yağdı: AVEA özür dilesin

Avea’nın sponsor olduğu bir basın toplantısından ‘akreditasyonu olmadığı’ gerekçesiyle yaka paça çıkarılmasına medya örgütlerinden tepki geldi.

Gazeteciye 'akreditasyon'a tepki yağdı: AVEA özür dilesin
16px
24px
22.04.2015 08:58
ABONE OLgoogle
Cihan Haber Ajansı muhabiri Hüseyin Aydın ve kameraman Mehmet Büyük’ün, GSM operatörü Avea’nın sponsor olduğu bir basın toplantısından ‘akreditasyonu olmadığı’ gerekçesiyle yaka paça çıkarılmasına medya örgütlerinden tepki geldi.

Basın kuruluşları, özel bir şirketin toplantısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldığı için akreditasyon uygulanmasının utanç verici olduğunu açıkladı. Tepkiler özetle şöyle:

GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI NAZMİ BİLGİN: Son zamanlarda akreditasyon adı altında basına uygulanan sansürün en bariz örneği bu olayda yaşanmıştır. Bunu yapanlar basın tarihinin karanlık sayfalarında yerlerini alacaklardır. Olayın bir başka vahim tarafı da toplantıya katılan gazetecilerin sessiz kalmasıdır. Bir basın örgütünün başkanı olarak bundan büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Gazeteciler böyle bir olayda dayanışma içinde olmayacaklar da ne zaman olacaklar? Bu basını yandaşlaştırma özentisinin ortaya çıkardığı üzücü bir durumdur.

GAZETECİLER VE YAZARLAR VAKFI: Gazetecilerin görev yapmalarını engelleyen zihniyeti ve eylemlerini kınıyor, her türlü ayrımcılığa karşı olduğumuzu tekrarlıyoruz.

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI: Emine Erdoğan’ın programını izleyen Cihan ekibinin salondan atılmasını kınıyoruz. Dışlama kabul edilemez.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ: Kaçak Saray’a şirin gözükmek isteyen Avea’yı kınıyor ve özür dilemeye çağırıyoruz. ‘Kaçak Saray’ların demirlerle çevrili bahçeleri değil halkın meydanlarıdır son hesap yeri. Avea’yı takındığı tutum nedeniyle kınıyor, en hafif deyimle ‘kraldan çok kralcılık’ yapmalarının kendilerine bir fayda sağlamayacağını hatırlatıyoruz. Kendilerini meslektaşlarımızdan ve mesleğimizden ‘özür’ dilemeye çağırıyoruz.

MEDYA ETİK KONSEYİ BAŞKANI HALİT ESENDİR: Ticari bir şirket olan Avea’nın, iktidarın yapmış olduğu haksız akreditasyonları örnek alması utanç vericidir. Genelkurmay Başkanlığı bile 28 Şubat’ta başlattığı akreditasyondan vazgeçmişken, bu ayıbı özel bir şirketin dayatması manidardır. Yaşananlar ayrımcılıktır ve Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur.

PAK MEDYA İŞ GENEL BAŞKANI İSMAİL TOPÇU: Bu yasağı uygulayanların, geçmişte Genelkurmay ve diğer bazı kurumların uyguladığı akreditasyonlardan yakınanlar olması son derece manidardır. Ben de tepki olarak bugüne kadar kullanmış olduğum Avea sim kartımı telefonumdan çıkarıyorum ve kırıyorum.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇIĞ GİBİ

Akreditasyona sosyal medyada da tepkiler çığ gibi büyüdü. Twitter’da “#AveayıKINIYORUM” başlığı altında yapılan paylaşımlar kısa sürede TT listesinde birinci sıraya yükseldi. Ünlü isimlerin Twitter üzerinden paylaştığı kınama mesajlarından bazıları şöyle:

Ekrem Dumanlı: Buna akreditasyon denmez, bu ayrımcılık ve nefret suçudur. Dosyanız kabarıyor beyler.

Sedef Kabaş: Bu olay bir rezalettir. Basın mensuplarının meslektaşlarına sahip çıkmaması ise daha büyük rezalettir. Dün türbanlı olduğum için beni içeri almadılar diyenler bugün onlardan olmayanları yaka paça dışarı attırıyor. Mağdur oldu zalim...

Koray Çalışkan: Avea eski Genelkurmay gibi toplantıdan gazeteci atmaya başladı. Ak şirketlerin rezaleti.

Hakan Şükür: Basına zulüm sürerken, kimse fikir özgürlüğünden bahsetmesin.

Ünal Tanık: Bu görüntüleri izlediğimde 34 yıllık gazetecilik mesleğimden utandım. Bir gazeteci salondan atılıyor, öteki meslektaşları üç maymunu oynuyor.

İrfan Değirmenci: Gözyaşlarını sil kardeşim, gönül köşkünde kimse akredite değil!

Gani Müjde: Lan bi rahat durun be... Daha yeni Avea’ya geçtim. Şimdi iptal mi edicem yani.

Atilla Taş: Sırf Emine Erdoğan katıldı diye, @Cihan_Haber ajansı muhabirini ordan yaka paça dışarı atan Avea, kaybedenlerdensin!
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde