Gayrimenkulün büyükleri sokak arasına indi

Gayrimenkulün büyükleri sokak arasına indi

Bağdat Caddesi’ndeki dönüşüm cazibesine büyük firmalar da katıldı. Tahincioğlu’dan sonra Ağaoğlu da Bağdat Caddesi'nde apartman projeleri yapmaya başladı. Ağaoğlu, 5 apartman projesi, Tahincioğlu ise 12 poje yapıyor.

Gayrimenkulün büyükleri sokak arasına indi
16px
24px
16.12.2016 05:55
ABONE OLgoogle

Bağdat Caddesi’nde başlayan kentsel dönüşüm, gayrimenkulün devlerini caddeye çekti. Tahincioğlu ve Ağaoğlu gibi büyük şirketler Bağdat Caddesi bölgesinde birçok sokakta proje yapmaya başladı. Diğer projelerinden farklı olarak caddenin sokaklarında 20-30 daireli butik apartman projeleri yapan şirketler bunun için ana markaları yerine alt markalar oluşturmuş. Tahincioğlu, iştiraki Nidapark AŞ ile Ağaoğlu ise Cadde İnşaat ile sokak arası projelerde yer alıyor.

Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun Bağdat Caddesi’ndeki projelerini ise Ali Ağaoğlu’nun eski hayat arkadaşı Ayten Alpar yürütüyor. Ali Ağaoğlu’nun yüzde 60, Ayten Alpar’ın yüzde 40 ortaklığa sahip olduğu Ağaoğlu Cadde İnşaat şu anda bölgede, Caddebostan’da 22 daireli Hakkıbey Apartmanı, Şaşkınbakkal’da 41 daireli Ata Apartmanı, Erenköy’de 86 daireli Kaptan Apartmanı, Fenerbahçede 35 daireli Derya Apartmanı, Feneryolu’nda 24 daireli Burç Apartmanı olmak üzere 5 projede toplam 208 üniteli konut yapıyor. Caddedeki projeleri hakkında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Ayten Hanım Cadde'de butik projeler yapıyor. Kabaları biten projeler var, teslimler mayısta başlayacak” dedi. Bölgede yeni projeler için görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Ali Ağaoğlu, “Karlı bulursak bölgede proje almayı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.

Ancak bitirecek gücü olmayanın da satarım -yaparım mantığıyla Cadde'de proje yaptığını kaydeden Ali Ağaoğlu, bu mantıkla iş yapanların zorlandığını söyledi. Ağaoğlu, daire sahiplerinin daha fazla alma isteğiyle macera şeklinde ne yaptığı belli olmayan firmalarla yola devam ettiğini bunun da sonucu olarak birçok binanın yarım kalma sorunuyla karşı karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Tahincioğlu 2017’de teslimlere başlıyor

Tahincioğlu, Bağdat Caddesi’de, 12 kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriyor. Tahincioğlu bölgede ilk teslimini yaparken projelerin önemli bir kısmını 2017 içinde teslim ediyor. Ağaoğlu da ilk teslimlerine gelecek yıl başlayacak. Caddede iş yapan firmalar ise Cadde'yi ve büyük gayrimenkul firmaların gelişini şöyle değerlendirdi. Boyrazoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boyraz, dünyanın sayılı caddelerin arasında olan Bağdat Caddesi cazibesine büyük firmaların da kapıldığını belirtirken, “Halihazırda 1500 projenin devam ettiği Cadde'de daha önce 500 konut ve üzeri projeler yapmakla tanınan büyük firmalar son 2 yıldır bu caddede 20-30 daireli projeler yapıyor” dedi. Büyüklerin bölgeye daha çok prestij için geldiklerini kaydeden Boyraz, ancak büyüklerin caddeden pek memnun kalmadığını belirtti. Herkesin butik iş yapması nedeniyle kendilerini etkileyen bir durum olmadığını anlatan Boyrazoğlu, “Ada bazında bir dönüşüm olmadığı için herkes parsel bazda iş yapıyor. Sadece alım güçleri fazla olduğundan daha fazla proje alabiliyorlar” dedi.

Büyük firmalarda pişmanlık oluşmaya başladı

Uzunal Tau Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uzunal, Cadde'nin butik ve kaliteli işleri gösterme açısından iyi bir noktada olduğunu belirtti. Ayrıca kentsel dönüşüm sonrası caddede büyük bir rant oluştuğunu aktaran Uzunal, “Ancak 1-2 yıldan bu yana Cadde bu değerini kaybediyor. Bu nedenle büyük firmalarda biraz pişmanlık oluşmaya başladı” değerlendirmesini yaptı. Bu nedenle büyük firmaların artık yeni proje almaktan vazgeçmeye başladığını söyleyen Uzunal, “Çünkü bu firmalar hem çok yer aldı hem de satışlar artık kötü. Hem daire fiyatları geriye düştü hem de satışlarda çok alternatif var. Bağdat Caddesi’ne dışarıdan çok firma geldi hatta ülke dışından gelenler oldu. Bu firmalar proje almak için çok fazla vaatler vererek proje almaya başladı. Kimi yerde daire başına 250 bin toplamda ise 3 milyon TL’ye varan taahhütlerde bulundular. Ancak şimdi o başlayan projelerde sorunlar var. Kimisi geciktirdi, kimisi iskan alamadı, kimisi kira vermedi” dedi. Ahmet Uzunal şunları söyledi:

“Bu nedenle şimdi firmalar bu problemli daireleri satarken de fiyatları kırıyor. Biz Cadde'de 1 milyon dolara daire satmaya çalışırken hemen bir arkamızdaki 1.5 milyon liraya satmaya çalışıyor. Önceden 900 bin dolara satmaya çalıştığı daireyi 600 bin dolara satmaya çalışanlar var. Çünkü 10 tane daha şantiyesi var. Satarım yaparım şeklinde onları da yapmaya çalışıyorlar. 2 yıl önce 80 metrekarelik daireler 800- 900 bin TL’ye satılıyordu, şimdi bu fiyata 3+1’ler satılıyor. Öyle olunca büyük firmalar bundan şikayetçi.” Cadde’de birçok projeye imza atan AE Mimarlık Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, Bağdat Caddesi’nde inşaat yapmanın inşaat firmaları açısından bir ayrıcalık taşıdığını, bu nedenle caddeye yüzde 80-85 gibi anlaşama oranlarıyla girenler olduğunu söyledi. Erkurtoğlu, büyüklerin girişini cadde için artı olarak değerlendirdi.

Başka sektörden gelenler çıkıyor

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Bağdat Caddesi’nin önemli olması ve bu caddede karlılıkların daha yüksek olacağını düşündüklerinden bu bölgeye geldiklerini kaydetti. Ancak artık şehrin her yerinde karların aşağı yukarı birbirinin aynısı olduğunu aktaran Tavukçuoğlu, “Karlar artık yüzde 10-20’lerde dolaşıyor. Bu nedenle caddede uzun yıllardır iş yapan firmalar kalabilir, ancak sonradan bu işe giren tekstilci, kuyumcu gibi firmalar buradan çıkacaktır. Yavaş yavaşta çıkmaya başladılar” yorumunu yaptı. Büyükler için şehrin dışında büyük arazilerde konut üretmenin daha kolay olduğunu ifade eden Tavukçuoğlu, “Çünkü o büyük arazilerde 24 saat çalışabiliyorlar. Ancak biz şehrin içinde belirli saatler arasında çalışıyoruz. Hafta sonu ise çalışamıyoruz. 3 vardiya çalışmaya alışık firmaların bundan dolayı caddede fazla kalacağını düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.

Leyla İlhan/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde