Gayrimenkulde canlanma bekleniyor

Gayrimenkulde canlanma bekleniyor

Jones Lang Laselle'in raporuna göre, bu yıl gayrimenkul piyasasında canlanma bekleniyor.

Gayrimenkulde canlanma bekleniyor
16px
24px
11.02.2010 17:29
ABONE OLgoogle

Gayrimenkul alanında danışmanlık ve profesyonel hizmet sunan Jones Lang Laselle'in raporuna göre, bu yıl gayrimenkul piyasasında canlanma bekleniyor.

Jones Lang Laselle tarafından hazırlanan "Türkiye Gayrimenkul Piyasası 2009 Yılı ve 2010'a Bakış" raporu açıklandı.

Raporda, ekonomik daralmanın 2009 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye gayrimenkul piyasasını da olumsuz etkilediği, buna karşın 2010 yılında güçlü büyümenin geri dönüşüyle birlikte piyasaların canlanmasının beklendiği belirtildi.

Perakendecilerin yeni projelere yatırım yaparken daha temkinli davrandığı, birincil projelerde talebin halen güçlü seyrettiği ifade edilen raporda, ofis piyasasında boşluk oranlarının kısıtlı A sınıfı arzı nedeniyle fazla değişmediği, ekonomik durumdan en çok etkilenen piyasa olan lojistik piyasasında bir çok geliştirme projesinin ertelendiği, yatırım piyasasının ise bazı potansiyel satın alma işlemleriyle yeniden canlanmasının beklendiği kaydedildi.

Raporda, perakendecilerin, 2009 yılının ikinci yarısında ekonomik daralma nedeniyle yeni projelere, özellikle ikincil merkezlere girme kararlarında daha seçici davrandığı, ancak erişimi yüksek, piyasa yoğunluğunun az olduğu ve g üçlü piyasa pozisyonuna sahip projelerin yine de perakendecilerin ilgisini çekmeye devam ettiği vurgulandı.

2009 yılında, Türk perakendecilerin Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika başta olmak üzere yurt dışı yatırımlarına ilgisinin yoğunlaştığı belirtildi.

Raporda, bu yıl İstanbul ofis piyasasına yaklaşık 230 bin metre kare A tipi ofis alanının giriş yapacağı, kira oranlarında ise kiracı talebindeki artış ve kaliteli ofis arzının eksikliği nedeniyle, 2010 yılının ikinci yarısında yükselme beklendiği ifade edildi.
İzmir'de de ofis yatırımlarının arttığına dikkat çekilen raporda, lojistik alanında da bu yıl kiracı talebinin güçlü bir geri dönüş sağlayacağı ve bunun kira rakamlarına olumlu olarak yansımasının beklendiği belirtildi.
Jones Lang Laselle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da değerlendirmesinde 2009 yılında yapı market, hipermarket, elektronik marketler gibi ana kiracıların birincil projelere olan taleplerinin güçlü seyrettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Halihazırda Türkiye'de faaliyet gösteren Tesco, Metro, Darty ve Electroworld gibi büyük ana kiracıların yanında, İzmir'de ilk mağazasını açan Best Buy, Mediamarkt, Leroy Merlin ve Baumaxx gibi perakende markalarının Türkiye pazarında genişleme hedeflerinin olduğunu görmekteyiz. Ayrıca Decathlon, Basler, Aftershock ve Bijou Brigette, Paris Hilton gibi uluslararası giyim ve aksesuar markaları 2009 yılında Türkiye pazarına giriş yaptı. Yine bu dönemde zorlu ekonomik koşullara rağmen lüks perakende markaları da Türkiye pazarına yatırı m yapmaya devam etti. Lüks markaların genişleme stratejileri, cadde perakendeciliğine olan güçlü talebin ana sebeplerinden biri oldu. Brioni, Hermes, Prada ve Mont Blanc Nişantaşı'nda ilk mağazalarını açarken, Miu Miu da İstinye Park'ta faaliyete geçti. Gelecek dönemde Houblot ve Lanvin gibi lüks markalar da Türkiye'de mağaza açmayı planlıyor."

2008 yılında kiralanabilir alan bazında yüzde 25 büyüme gö zlenirken, 2009 yılında bu oranın yüzde 17 olarak gerçekleştiğini ifade eden Alkaş, 2008 yılında 44 alışveriş merkezi açılırken, 2009 yılında 9'u İstanbul'da, 17'si Anadolu'da olmak üzere 26 alışveriş merkezinin faaliyete geçtiğini kaydetti.
Avi Alkaş, "Ankara bin kişi başına düşen 193 metre karelik kiralanabilir alanıyla en yoğun perakende pazarı olarak yerini korurken, Ankara'yı 177 metrekare ile İstanbul takip etti. 2011 yılı sonunda İstanbul'un 295 metrekareye ulaşarak en yoğun piyasa olması bekleniyor" dedi.

Avrupa'da yatırımcı psikolojisinin olumluya dönmesiyle birlikte 2010 yılında yabancı yatırımcı ilgisinin Türk piyasasına dönmesini beklediklerini ifade eden Alkaş, global yatırımcıların bu yıl tekrar gelişmekte olan piyasalara yönelmeye başlayacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Jones Lang LaSalle Yönetici Direktörü Alan Robertson de ofis piyasasıyla ilgili olarak, 2009'da, ekonomik krizden dolayı İstanbul ofis piyasası için zor bir yıl olduğunu, kiraların merkezi iş alanında 2010'un ikinci yarısı itibariyle tekrar yükselmeye başlayacağına inandıklarını ifade etti.

Jones Lang LaSalle Sermaye Piyasaları & Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Dr. Kıvanç Erman de Ankara'nın, Kavaklıdere-Çankaya-Gaziosmanpaşa bölgelerini kapsayan mevcut merkezi iş alanının, tamamlanan yeni ofis projeleriyle birlikte Söğütözü-Balgat yönüne kaydığına dikkati çekti. 
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde