Gates'e göre gelecek 3 işte

Gates'e göre gelecek 3 işte

Bilgisayar denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Microsoft’un patronu Bill Gates, şirketin 40. yılında bir tavsiye mektubu yayımladı. Gates'e göre gelecek bu işlerde...

Gates'e göre gelecek 3 işte
16px
24px
07.04.2015 05:16
ABONE OLgoogle
Bilgisayar denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Microsoft’un patronu Bill Gates, şirketin 40. yılında bir tavsiye mektubu yayımladı. Gates, “Gelecek, 3 boyutlu lens, dijital asistan ve anlık dil çevirisi işinde” dedi

Kurucularından biri olduğu şirketteki faal görevinden kendi isteğiyle ayrılan ve daha çok “danışman” gibi kalmaya çalışan Bill Gates, 40’ıncı kuruluş yıldönümünde Microsoft çalışanlarına tavsiyeler de içeren bir mektup gönderdi.

Dünyanın en zengin adamı olan Gates, önemli mesajlar ve tavsiyeler içeren mektubunda, Microsoft çalışanlarına sıkı çalıştıkları için teşekkür ederken, şirketin geleceğine ilişkin düşünmelerini de istedi. Gates, “İlk 40 yılımızda, hep beraber çok güzel işlere imza attık ve sayısız girişimi başarıyla sonuçlandırıp, insanların potansiyellerini görmesini sağladık” ifadesini kullandı. Gates, bundan sonra önemli olanın atılacak bir sonraki adım olduğuna dikkat çekti.

Gören robot dönemi

Elektronik postayla gönderilen mektupta, Paul Allen’la birlikte Microsoft’u nasıl kurduklarından kısa bir şekilde bahseden Gates, daha çok Microsoft’un gelişiminden ve gelinen teknolojik seviyeden bahsetti.

“Paul Allen ve ben, günün birinde herkesin masasında ve evinde bir bilgisayar olacağını düşünerek şirketi kurduk. O dönemde bunu düşündüğümüz için aklımızı kaybettiğimiz düşünülüyordu. Bilgisayarlarda gelinen noktayı görünce şaşırmamak elde değil. Bunda Microsoft’un da rolü olduğu için mutluyuz” diyen Gates, “Bugün artık Microsoft’un geçmişinden çok gelecekte neler yapabileceğine odaklandım” ifadesinu kullandı.

Gelecek 10 yılda bilgisayarların çok daha hızlı ilerleyeceğine dikkat çeken Gates, “Şu anda bilgisayarların ve robotların görüp, hareket edip, biribirleriyle doğal yöntemlerle etkileşime geçeceği, bir dolu yeni uygulamayı ve insanların kabiliyetlerini etkisiz kıyacağı bir noktaya yaklaşıyoruz” dedi. Satya Nadella’nın liderliğinde şirketin kendisini daha iyi konumlandırdığını anlatan Gates, “Cortana”, “Skype Translator” ve “HoloLens” gibi uygulamaların, Microsoft’un geleceğinde büyük rol oynayacağına inandığını belirtti.

Geleceğimiz bu uygulamalarda...

Bill Gates’in mektubunda sözünü ettiği üç uygulamadan biri olan Cortana, Windows 10 ve Windows Phone ile birlikte ortaya çıkmıştı. Apple’ın “Siri” uygulamasına cevap niteliğindeki Microsoft’un dijital assistan uygulaması Cortana, kullanıcılarına akıllı hatırlatmalar yapıyor.

Bing destekli olan, ilk girişte kullanıcının adını, nasıl telaffuz edildiğini öğrenebilen Cortana, sorular sorarak kullanıcıyı tanıyor, ilgi alanlarını belirliyor. Gerçek asistanlar ile görüşülerek hazırlanan Cortana, ilgi alanına göre kullanıcıya her gün bilgiler derleyip, e-postasından edindiği uçuş bilgilerine göre hava durumunu bile buluyor. Her gün işe gidip-gelinen yollara göre trafik bilgisi de veriyor.

Bir dünya yaratmak!

Microsoft’un, yine Windows 10’la birlikte tanıttığı ve “sanal gerçeklik gözlüğü” olarak da nitelenen HoloLens ise, kullanıcıların 3 boyutlu hologramlarla etkileşimde bulunmasını sağlıyor. Bu cihazla kullanıcılar gerçek dünyada gördükleri nesneler üzerine sanal görüntüler yerleştirebilecek ve onlarla interaktif ortamda etkileşime geçebilecek. Gözlükler sayesinde oyunlardan film izlemeye kadar tüm dijital  deneyimler üç boyutlu hale getirilebilecek. Bu hologramla, aynı zamanda Skype görüşmeleri de yapılabilecek.

Anında çeviri

Skype’dan bahsetmişken, Skype Translator’a da değinmek gerek. Microsoft sesli görüşme uygulaması Skype’a eklediği bir özellikle olan ve anında sesli dil çevirisi yapan Skype Translator, ilk etapta İngilizce’den İspanyolca’ya ve tersi yönde sesli çeviri yapabiliyordu. Bir konuşmacı cümlesini söylediğinde uygulama, hemen onu diğer dile çeviriyor ve ekranda da yazılı olarak görülebiliyor. Bu çeviri işlemini neredeyse gerçek zamanlı şekilde ve hızlı yapabilen uygulama, ileride diğer çok konuşulan dilleri de destekleyecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde