Garipoğlu, TMSF'ye borcunu nasıl kapattı?

Garipoğlu, TMSF'ye borcunu nasıl kapattı?

Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan borcunu nasıl kapattı?

Garipoğlu, TMSF'ye borcunu nasıl kapattı?
16px
24px
07.04.2011 05:23
ABONE OLgoogle

Hayyam Garipoğlu, TMSF ile yaptığı son anlaşmada elde ettiği yüzde 35’lik indirimle birlikte Fon’a olan tüm borcunu kapattı. Sümerbank’tan dolayı Garipoğlu Grubu’ndan toplamda 355.5 milyon dolar tahsil edildi

Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan nakdi kredi borçlarını Fon’la yaptığı son anlaşmada elde ettiği yüzde 35’lik peşin ödeme indirimi ile tümden kapattı.

TMSF yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 1999 yılında “içini boşalttığı” gerekçesiyle devlet tarafından bankası Sümerbak’a el konulan Hayyam Garipoğlu, borçlarını sahibi olduğu Burgaz Rakı, Akmaya ve Multinet şirketlerini satarak ödedi.

Gruba uygulanan faiz hakkında bilgi vermekten kaçınan TMSF yetkilileri, bankasını batıran işadamlarıyla yapılan protokollerin farklı dönemlerde yapıldığını, her borçlunun ödeme kapasitesinin ve gücünün farklı olduğunu ifade ederek borçlulara farklı faizler uygulandığına dikkat çektiler. TMSF yetkilileri, bu nedenle peşin ödemede uygulanan faiz oranlarının karşılaştırılmasının doğru olmayacağını belirttiler. TMSF, Garipoğlu Grubu’yla yapılan protokoller kapsamında toplam 355.55 milyon dolar tahsilat sağlayarak Grubun TMSF’ye olan nakdi kredi borçlarını tasfiye etti.

3 ek protokol yapıldı

TMSF’ye olan borçlarının tasfiyesine yönelik olarak Garipoğlu Grubu ile TMSF arasında 12 Ağustos 2004 tarihinde protokol, 7 Ocak 2009 tarihinde ek protokol, 9 Nisan 2010 tarihinde 2. ek protokol ve son olarak 25 Haziran 2010 tarihinde grubun borçlarının peşin ödeme indirimi ile kapatılması konusunda 3. ek protokol imzalamıştı.

TMSF, 2004’te Garipoğlu ile 367 milyon dolarlık borç protokolü yaptı. Gruptan 54 milyon dolar tahsil edildi. Kalan borç 313 milyon dolardı. TMSF yetkilileri tüm bu protokoller kapsamında Garipoğlu Grubu’ndan 31 Mart 2011 tarihi itibariyle toplam 355.55 milyon dolar tahsilat sağlanarak bu noktaya gelindiğini açıkladılar. Garipoğlu’nun şirketlerinden Burgaz Rakı, Mey İçki’ye 62.5 milyon dolara, Multinet ise Fransız Cheque Dejeuner’e 90 milyon dolara satılmıştı.

5 yıllık vadeden kurtuldu

TMSF yetkilileri, Fon’un kanunlarla verilen görev ve yetkiler çerçevesinde, kamu alacaklarının en yüksek değerle tahsili ve Fon’a devredilen bankaların kamuya maliyetinin asgari seviyelere indirilmesi prensibiyle bu anlaşmaları yaptığını kaydettiler.

TMSF ile yaptığı taksitli borç ödeme protokolü 2015 vadeli olan Garipoğlu’na son protokolle yüzde 35’lik indirim sağlandı. Garipoğlu bu indirimden sonra TMSF’ye 195 milyon dolar ödeme yaptı. Böylece Hayyam Garipoğlu, Fon’la daha önce yapmış olduğu 5 yıl vadeli taksitli ödeme protokolünün yükümlülüklerinden kurtulmuş oldu.

TMSF 40 kişiyi görevlendirmişti

İki yıl önce imzaladığı protokole aykırı girişimlerde bulunduğu gerekçesiyle 70 şirketine TMSF tarafından el konulan Hayyam Garipoğlu’nun Fon’a olan borcu o dönem 313 milyon dolar olarak hesap ediliyordu. TMSF, Temmuz 2009’da Garipoğlu Grubu’nun alkol ve kimyevi maddeler, tekstil, televizyon yayıncılığı ve diğer konularda faaliyet gösteren tüm şirketlerini kontrolü altına aldı.

TMSF bu el koyma operasyonu için 40 kişiyi görevlendirerek Garipoğlu’nun İstanbul, İzmit, Bandırma, Lüleburgaz, Amasya, Adana ve Adıyaman’da bulunan fabrikalarında yönetimi üstlendi. Garipoğlu’nun şirketleri içinde en çok gündeme gelen şirket ise Burgaz Rakı oldu. Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı Cem Garipoğlu’nun amcası olan Hayyam Garipoğlu, Karabulut’un ailesi tarafından yeğenini korumakla da suçlanmıştı.

Kadife Şahin/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde