Garanti Koza mağdurları neden Akbank'a dava açtı?

Garanti Koza mağdurları neden Akbank'a dava açtı?

Garanti Koza’nın Esenyurt’ta yürüttüğü projesi Kozapark Evleri’nden konut alan yüzlerce kişi Akbank’a dava açtı.

Garanti Koza mağdurları neden Akbank'a dava açtı?
16px
24px
06.03.2020 07:50
ABONE OLgoogle

Bakırköy Tüketici Mahkemesi’nde açılan dava dosyalarının sayısı oldukça kabarık. Yönetim Kurulu Başkanlığını Mehmet Şükrü İlkel’in yaptığı Garanti Koza’nın Akbank ile yaşadığı kredi sıkıntısının, 5 bine yakın kişiyi mağdur ettiği iddia ediliyor. Açılan dava dosyalarındaki belgelere göre şirketin Akbank’a olan borcunun toplamı 3 milyar TL.

Arkadaşımız Çiğdem Yücesoy Subaşı’nın öğrendiğine göre, mal sahiplerinin birçoğu dairelerini ve tapuyu teslim aldıktan sonra satmak üzere girişimde bulununca ipotek sürpriziyle karşılaşmış. Borçları olmadığı halde, tapularının üzerinde ipotek olduğunu öğrenen konut sahipleri, soluğu Garanti Koza’nın yönetiminde almış. Firmanın aldığı ticari krediyi ödeyemediği için Akbank’ın evlere ipotek koyduğunu öğrenmişler.

Banka Garanti Koza’nın hesaplarına da el koymuş. Bankayla yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kaldığı yanıtını alan konut sahipleri yönetime tepki göstermiş. Yönetim, gelen tepkiler karşısında özel güvenlik önlemleri almak zorunda kalmış.

Proje sahibiyle işi çözemeyeceklerini anlayanlar, yasal yollara başvurmak amacıyla soluğu mahkemede almış, ayrıca “Garanti Kozapark Mağdurları” adıyla bir platform oluşturmuşlar. Platformun Sözcüsü Mahmut Kurtaran’a ulaştık. “Açılan dava sayısı yüzlerce. Bunlardan biri davayı kazandı. Dosyası İstinaf Mahkemesi’nde. Eğer buradan da lehimize sonuç çıkarsa dava açacakların sayısı artacak. Halihazırda 3 bin 800 kişi ödeme yükümlülüğünü tamamlamış dairelerini teslim almış durumda. Hiçbir yere borcumuz olmadığı halde dairelerimizle ilgili tasarrufta bulunamıyoruz. Garanti Koza ile Akbank arasındaki kredi ilişkisi nedeniyle biz mağdur olduk. Yönetimle temasa geçtik ama çözüm bulamadık.” Esenyurt'ta yeni bir vurgun daha! 540 aile dolandırıldı mı?

Projede iki dairesi olan Kazım Atmaca dava açan mağdurlardan. Proje sahibine verdiği vekalet yoluyla tapusunu aldığını söyleyen Atmaca, “Evimi satmak istedim, alıcıyla Tapu Dairesi’ne gittiğimizde üzerinde ipotek olduğunu öğrendik. Ben de hem Garanti Koza’ya hem de Akbank’a haklarımı geri almak için dava açtım.”

Diğer yandan ipotekten bilgisi olup da Garanti Koza tarafından bir sıkıntı yaşanmayacağı sözü alanlar da var. Bu grubun bankaya çektiği ihtarnameye banka 600 kişilik bir liste yollamış. Bu listedeki isimlerin ipotekten haberdar olduğunu bildiren bir yanıt almış. Henüz tapu almayanların noter aracılığıyla gönderilen ihtarnameye bankanın yanıt verdiği belgede ise şu cümlelere yer verilmiş: “Garanti Koza bankamıza teminat oluşturmak üzere bankamız lehine 25.10.2016 tarihinde 1 milyar 750 milyon TL, ve 07.11.2018 tarihinde 1 milyar 250 milyon TL tutarında ipotek kurulmuştur. İpoteklerin fekki Garanti Koza’nın bankamıza taahhüt etmiş olduğu yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle mümkün olacaktır.”  Binlerce konutu bitiremeyen Engin Yeşil'den pişkin savunma: Derdinizi Erdoğan’a anlatın

Okuyucularımız iki yıl önce Garanti Koza’nın toplam değeri 1.2 milyar euro’yu bulan Bulgaristan’daki projesini durdurduğunu bu sayfalarda okumuştu. Şirket, henüz soruna çözüm bulabilmiş değil. Akbank’a dava açanlar sadece konut sahipleriyle sınırlı değil. Duyduğumuza göre Garanti Koza da Akbank’a hem maddi hem de ticari itibarını zedelediği nedeniyle manevi tazminat davası açmış.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde