Garanti Bankası'nın karı nasıl patladı?

Garanti Bankası'nın karı nasıl patladı?

Mevduat rekabetinden uzak durduğu için maliyetleri kontrol altına alan Garanti Bankası enflasyona dayalı menkul kıymetleri ile de karını artırdı

Garanti Bankası'nın karı nasıl patladı?
16px
24px
25.10.2016 08:22
ABONE OLgoogle

Garanti Bankası'nın üçüncü çeyrek net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 150 civarı artışla 1,33 milyar lira oldu.

Analistler zaten marjlardaki güçlü iyileşmeyle bankanın üçüncü çeyrek net kârında sert yükseliş bekliyordu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi bankanın 1,280 milyar lira kâr açıklayacağı yönündeydi.

Analistlerin değerlendirmelerine göre Garanti Bankası'nın çekirdek gelirleri, yatay kalan kredi getirisi/mevduat
maliyeti makası, artan TÜFE'ye endeksli menkul kıymet ve komisyon gelirleri sayesinde yüzde 5 yükseldi.

Şeker Yatırım'ın Garanti Bankası'nın finansal sonuçları ile ilgili notunda bankanın üçüncü çeyrekte mevduat toplamak yerine Merkez Bankası depo imkanlarını fazlaca kullandığı, bu sayede hem swap maliyetlerinin düştüğü hem de bankanın mevduat rekabetine girmediği belirtildi. 

İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül de bankanın finansal sonuçlarına ilişkin notunda bankanın beklentiler üzerinde kar açıklamasını menkul kıymet alım satım karları ve diğer gelirler daha güçlü gerçekleşmesi ve 100 milyon TL'lik serbest karşılığın da beklenti dışında olması ile açıkladı.

VISA GELİRLERİ DIŞARIDA BIRAKILDIĞINDA ARTIŞ DAHA FAZLA

Garanti Bankası'nın açıklanan finansal sonuçları çeyreksel bazda yüzde 14 düşüşe, yıllık yüzde 58 artışa işaret etti.

Analistler geçen çeyrek gelen Visa gelirleri dışarıda bırakıldığında bankanın çeyreksel bazda da karını artırdığına dikkat çekti.

Şeker Yatırım'ın raporunda geçen çeyreğin Visa birleşmesi kaynaklı 238 milyon TL'lik geliri ve bu çeyrek ayrılan 100 milyon TL'lik serbest karşılık dışarıda bırakıldığında net karda çeyreklik yüzde 12 artış görüldüğüne dikkat çekildi. Rapora göre bankanın aktif kalitesinde sınırlı bozulma meydana geldi.

Özel karşılık oranı yüzde 80ile yüksek kalmaya devam ederken sorunlu kredi tahsilatları yeni sorunlu kredi girişlerinin yüzde 36'sını karşıladı. Net faiz marjı ise 18 baz puan arttı.

CEO ERBİL'DEN AÇIKLAMA

Bankanın KAP'a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, net ücret ve komisyon gelirleri de üçüncü çeyrekte geçen yıl aynı döneme göre yüzde 6 civarı artarak 795,9 milyon lira olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili bilgi veren Genel Müdür Fuat Erbil, “2016 yılının üçüncü çeyreğinde, ülke olarak yaşadığımız olağanüstü durum ve zorlu koşullara rağmen, her zamanki gibi gücümüzü ülkenin geleceği ve daha ileri seviyelere ulaşması için kullanmaya devam ettik" dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde