Gama Holding’in yeni patronu 1971 doğumlu genç girişimci

Gama Holding’in yeni patronu 1971 doğumlu genç girişimci

Gama bugün artık sadece müteahhitlik firması değil, 17 ülkede faaliyet gösteren, 20 bin çalışanı olan bir holding.

Gama Holding’in yeni patronu 1971 doğumlu genç girişimci
16px
24px
23.04.2017 12:45
ABONE OLgoogle

1950’li yılların başı... İstanbul Teknik Üniversitesi’nden üç mühendis mezun olur. Erol Üçer, Uğurhan Tunçata ve Yüksel Emirtan... 6 yıl boyunca Anadolu’nun farklı yerlerinde mühendislik bilgilerini arttıran üç arkadaş, daha sonra yanlarına müteahhit arkadaşları Raif Mumcu’yu da alarak Gama Holding’i kurarlar.

O yıllarda arkadaşların ortak bir vizyon etrafında birleşerek şirketler kurması yaygındır. Tıpkı Tekfen, Mesa, Anadolu Grubu, STFA gibi... Ancak Gama’nın bir farkı vardır. Erol Üçer’in sözleriyle “kısa pantolonlu mühendisleri” şirkete alıp yüzde 40 ortak ederler. Gama bugün artık sadece müteahhitlik firması değil, 17 ülkede faaliyet gösteren, 20 bin çalışanı olan bir holding. Kurucu üyeler artık yaşları nedeniyle yönetimde değiller. Şirkette ikinci, üçüncü kuşağın girmesiyle sahip sayısı 42.

YÜZDE 20 ORTAĞI

Geçen ay Türkiye’nin 50 yıllık bu önemli firmasında sürpriz bir karar açıklandı. Adını 2015 yılında Mesa’nın çoğunluk hisselerini alması nedeniyle duyduğumuz Evren Ünver, şimdi de Gama’nın yüzde 20 ortağı oldu. Bir zamanlar yatırım fonu Turkven’in kurucu ortaklarından olan Evren Ünver 1971 doğumlu bir girişimci. 1999 yılında kurulan özel sermaye şirketi Turkven’in üç kurucusundan biri olan Ünver, 2014’de fondan ayrılmış. Daha sonra kişisel olarak yabancı fonlara yatırım danışmanlığı yapan Ünver, son yatırımlarıyla Ankara’nın bu önemli iki müteahhitlik firmasının da ortağı oldu. Hatta Gama’da yüzde 20 hisseyle en büyük ortak haline geldi.

42 ORTAK VAR

Gama’nın mart ayında açıkladığı bu hisse satışıyla ne hedefleniyor? Bu sorunun yanıtı için önce Mesa’yı hatırlamak iyi olacak. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, çok ortaklı yapılarda ikinci, üçüncü kuşakların devreye girmesiyle şirketlerin yönetilemez hale geldiğini söylüyor ve kendi şirketinde bu sayının en son 48’e çıktığını belirtiyor.

Evren Ünver’e hisse satışı ile durumun toparlandığını söyleyen Boysanoğlu, “Ünver yabancı fon getirdi mi?” sorumu “Hayır” diye yanıtlıyor. Hatta çoğunluk hisselerini de geri aldıklarını açıklıyor. 
Mesa gibi Gama’da da çok küçük paylara sahip 42 ortak var. En büyük ortak yüzde 15 ile Erol Üçer. Kulislerde satış kararının tıpkı Mesa’da olduğu gibi şirketin giderek yönetilemez hale gelmesinden kaynaklandığı hatta hisse satışının devam edebileceği konuşuluyor.

Mesa da Gama da çok önemli şirketler. Binlerce çalışan var. Milyarlarca liralık yatırım sözkonusu.

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde